X

Στο «φουλ οι μηχανές» στη ΝΔ για νέο πρόεδρο

Μέχρι τις 2 Οκτωβρίου η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων. Τι στάση θα κρατήσει ο Μεϊμαράκης και ποιοι σκέφτονται να θέσουν υποψηφιότητα.

Ant1news

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή του Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία καθώς, σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, που συνεδρίασε σήμερα, ως προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων ορίστηκε η επόμενη Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις υποψηφιότητές τους,  μαζί με τις υπογραφές πενήντα μελών της Πολιτικής Επιτροπής ή του ενός δεκάτου (περίπου 450) των μελών του αμέσως προηγούμενου Εθνικού Συνεδρίου του Κόμματος.

Τη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, θα κριθούν τυχόν ενστάσεις και θα γίνει η τυπική ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων. Αμέσως μετά, η Εφορευτική Επιτροπή θα συγκληθεί εκ νέου, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των υποψηφίων, προκειμένου να αποφασιστεί η ημερομηνία των εκλογών.

Ποια στάση θα κρατήσει ο Μεϊμαράκης και ποιοι σκέφτονται να θέσουν υποψηφιότητα

Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον στρέφεται και στην απόφαση που θα λάβει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος πριν γνωστοποιήσει τις προθέσεις του, αναμένεται να συναντηθεί με τον Κώστα Καραμανλή, ίσως και σήμερα το απόγευμα.

Το αν η αρνητική στάση του κ. Μεϊμαράκη θα μείνει άκαμπτη ή αν θα διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος, θα κριθεί εν πολλοίς από αυτή την συνάντηση. Ο ίδιος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιος, προβάλλοντας ενστάσεις για την εκλογική διαδικασία, η οποία ωστόσο δε θα αλλάξει, αφού θα ακολουθηθεί όπως είναι στο καταστατικό του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας σήμερα στο Καλημέρα Ελλάδα, σημείωσε ότι η συνάντηση αυτή κρύβει μήνυμα στήριξης προς το πρόσωπο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος, πάντως, δεν εξέφρασε στήριξη ή όχι στο πρόσωπο του κ. Μεϊμαράκη απαντώντας στο ερώτημα του τι θα ψηφίσει στη διαδικασία ότι «θα αποφασίσει στην κάλπη».

Στελέχη του καραμανλικού στρατοπέδου πάντως, εκτιμούν ότι δε θα επιμείνει στην αρχική του άποψη. Ωστόσο, η μέχρι τώρα αποφασιστικότητά του έχει «βάλει φρένο» σε άλλα στελέχη που σκέφτονται τη διεκδίκηση της αρχηγίας, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Δένδιας, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Από την άλλη, Βασίλης Κικίλιας και Όλγα Κεφαλογιάννη αναμένουν να δουν πρώτα τις άλλες υποψηφιότητες και μετά να αποφασίσουν – ή να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους – για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους. Κλειστά κρατάει τα χαρτιά του ο Μάκης Βορίδης.

Από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης ερωτηθείς για το αν θα είναι υποψήφιος, απάντησε ότι υπάρχει "πλειάδα υποψηφίων", ενώ για τον ποιον θα στηρίξει είπε ότι δεν πρόκειται να μιλήσει "για πρόσωπα, συνειδητά, παρά μόνο στην τελική φάση". Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η ΝΔ πρέπει να αναζητήσει αρχηγό νέο στις ιδέες και όχι στην ηλικία.

Η μόνη σίγουρη υποψηφιότητα είναι αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος την ανακοίνωσε επισήμως στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, προτείνοντας παράλληλα ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της ισχύουσας εκλογικής διαδικασίας, που έχει αποφασιστεί στο συνέδριο του κόμματος.

Την υποψηφιότητά του για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε και ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.