X

Νέα Δημοκρατία: Ξεκινά η μάχη της ηγεσίας

Στις προγραμματικές δηλώσεις αρχίζει η οριοθέτηση των "θέσεων μάχης". Οι διαφωνίες για τον χρόνο των εκλογών. Πού κάλεσε τον Τζιτζικώστα ο Μεϊμαράκης, ποια απάντηση πήρε.

Ant1news

Στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή θα επιχειρήσουν να δώσουν το στίγμα τους οι τρεις από τους τέσσερις υποψηφίους για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, η επίσημη ανακήρυξη των οποίων έγινε το απόγευμα της Δέυτέρας απο την ΚΕΦΕ.

Απο την θέση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης κι απο τα έδρανα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης . Ο άλλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, επίσης παραμένει, όπως οι προαναφερθέντες, ο Γιάννης Βρούτσης. Το πρωί άλλωστε, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων υπήρξε συνάντηση των προαναφερθέντων και του Γιάννη Πλακιωτάκη για τον συντονισμό της παρουσίας του στην Βουλή.

Ο υποψήφιος Απόστολος Τζιτζικώστας, ο μόνος μη βουλευτής υποψήφιος, δεν θα μπορέσει εκ των πραγμάτων, να συμμετάσχει στις προγραμματικές δηλώσεις και αναμένεται να εντείνει τις παρεμβάσεις του μέσω δημόσιων εμφανίσεων, αλλά και των social media.

Προσκλήσεις Μειμαράκη σε Τζιτζικώστα και τους άλλους υποψηφίους

Το μεσημέρι, ο υπηρεσιακός και υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάλεσε τον ανθυποψήφιο του, Απόστολο Τζιτζικώστα, να μετάσχει κανονικά στις επόμενες συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ώστε να γίνουν γνωστές και οι δικές του θέσεις για όλα τα "καυτά" ζητήματα.

Παράληλα, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κάλεσε όλους τους ανθυποψηφίους του να πάρουν μέρος στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα διεξαχθεί στις 20 Οτκωβρίου, με τις πληροφορίες μάλιστα να λένε πως αμέσως οι δύο απο τους τρεις υποψηφίους για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας ήδη του απάντησαν θετικά, κάτι που αναμένεται να γίνει και απο τον τέταρτο "μνηστήρα", με αποτέλεσμα η ΝΔ να εκπροσωπηθεί απο 4 "εν δυνάμει" αρχηγούς της στο ΕΛΚ.

Απαντώντας στην πρόσκληση Μεϊμαράκη, συνεργάτες του Απόστολου Τζιτζικώστα κατέστησαν ξεκάθαρο ότι ο κ. Τζιτζικώστας αποδέχεται την πρόταση για συμμετοχή του στην επόμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας παράλληλα απο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ορίσει σύντομα νέα σύγκληση της Κ.Ο. της ΝΔ.

«Μάχη» για ημερομηνία και διαδικασία

Η κόντρα για την ημερομηνία και τη διαδικασία της εκλογής «καλά κρατεί», με τις σχετικές αποφάσεις να αργούν, όπως όλα φαίνεται και τουλάχιστον να μην λαμβάνονται στην σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι το πόσες κάλπες θα υπάρχουν και πού θα στηθούν. Το 2009 είχαν στηθεί 1500 κάλπες, όμως τόσο τα δεδομένα, όσο και τα ποσοστά του κόμματος ήταν εντελώς διαφορετικά από σήμερα.

Επιπλέον, τα οικονομικά της παράταξης δεν «σηκώνουν» μια εκλογική διαδικασία τέτοιας έκτασης.

Ο μόνος, μέχρι στιγμής, που θέλει να γίνουν όσο το δυνατό συντομότερα οι εκλογές είναι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, προσδιορίζοντας τη διαδικασία για τις 25 Οκτωβρίου.

Τζιτζικώστας: να δοθεί χρόνος στους πολίτες

Ενόψει των συνεδριάσεων με την συμμετοχή εκπροσώπων των υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος και των αποφάσεων που πρόκειται να λάβει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, συνεργάτες του Απόστολου Τζιτζικώστα επισημαίνουν ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όσους περισσότερους πολίτες το επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Βάσει αυτής της λογικής, η «πλευρά Τζιτζικώστα» αναμένεται να ζητήσει να στηθούν το δυνατόν περτισσότερες κάλπες ανά την επικράτεια και να είναι χαμηλό το κόστος συμμετοχής των πολιτών, όπως είχε γίνει και στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ.

Σε ότι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, συνεργάτες του Απόστολου Τζιτζικώστα τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει αρκετό χρονικό διάστημα, για να ενημερωθούν οι πολίτες σχετικά με τις θέσεις και τις απόψεις των υποψηφίων.

Εκλογές στις 15 Νοεμβρίου ζητά ο  Κυριάκος

Κάλπες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας στις 15 Νοεμβρίου, αναμένεται να ζητήσει ο εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην αυριανή συνεδρίαση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής.

Συνεργάτες του, τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χρόνος, ικανός για να ενημερωθούν οι πολίτες για τις απόψεις και τις θέσεις όλων των υποψηφίων, σημειώνοντας παράλληλα ότι κάλπες θα πρέπει να στηθούν σε όλη την χώρα κι όχι μόνο στις Τοπικές Οργανώσεις της ΝΔ, αλλά και σε δημαρχεία και κοινοτικά καταστήματα.

Το αντίτιμο, σύμφωνα με τους συνεργάτες του κυρίου Μητσοτάκη, θα πρέπει να είναι το ελάχιστο δυνατό, έτσι ώστε να μην αποθαρρυνθούν οι πολίτες και να υπάρξει ευρεία συμμετοχή στην διαδικασία.

Οι δηλώσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τα εσωκομματικά της ΝΔ: