X

Κρίσιμες αποφάσεις για την εκλογή νέου Πρόεδρου στη ΝΔ

Ολοκληρωθηκε η συνεδρίαση της ΚΕΦΕ χωρίς να οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Νέα συνεδρίαση σήμερα, στην οποία αναμένεται να κλείσει το θέμα.

Ant1news

Τα ακανθώδη ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εκλογή προέδρου στη Νέα Δημοκρατία συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ παρουσία των εκπροσώπων των υποψηφίων.

Ένα από τα ζητήματα αυτά, που πρέπει να λυθεί , αφορά την αναπλήρωση της θέσης του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, μετά την παραίτησή που υπέβαλε, για τυπικούς λόγους, ο Κώστας Καραγκούνης.

Το πόσες κάλπες θα στηθούν και πού, οι εκλογικοί κατάλογοι, αλλά και η ημερομηνία των εκλογών, αποτελούν μερικά από τα διαδικαστικά, τα οποία ήδη προκαλούν προστριβές ανάμεσα στους τέσσερις υποψήφιους.

Όπως όλα δείχνουν, οι εσωκομματικές διαδικασίες θα κορυφωθούν στα μέσα Νοεμβρίου, ημερομηνία στην οποία προσβλέπουν οι κκ Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας και πλέον ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης δε φαίνεται να διαφωνεί.

Τα οικονομικά του κόμματος είναι ένα από τα σοβαρότερα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν, αφού η «μαύρη τρύπα» ξεπερνά τα 170 εκατ. ευρώ και οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν μετά από τέσσερις μήνες, λόγω της κρατικής χρηματοδότησης που έλαβε η Συγγρού.

Το 2009, στην τελευταία διαδικασία για εκλογή αρχηγού, είχαν στηθεί, από τοπικές οργανώσεις που έχουν πλέον κλείσει, 1500 κάλπες. Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας χθες σε πηγαδάκια στη Βουλή, είπε χαρακτηριστικά: «Ας βάλουν όσες κάλπες επιθυμούν και 1.000 και 2.000, λεφτά δεν υπάρχουν».

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας προτείνει χαμηλό αντίτιμο, προκειμένου να έχουν οι πολίτες που επιθυμούν τη δυνατότητα να προσέλθουν. Σε κάθε περίπτωση, το επικρατέστερο σενάριο είναι των 2 ευρώ.

Το ενωτικό κλίμα είναι αυτό που απορρέει από την Νέα Δημοκρατία, ενώ γίνεται μια προσπάθεια να μη γίνουν εμφανή σημάδια διάσπασης στο κόμμα, την ώρα που έρχεται στη Βουλή, από την κυβέρνηση, το πρώτο πακέτο σκληρών μέτρων.

Επιχειρώντας να φανεί ως εγγυητής της ενότητας, ο κ.Μεϊμαράκης έκανε δύο κινήσεις. Προσκάλεσε τον Απόστολο Τζιτζικώστα αφενός να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πρόταση που έγινε αποδεκτή από όλους, αφετέρου ζήτησε και από τους τρεις  υποψήφιους να τον συνοδεύσουν στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Πλέον, οι τρεις εκ των τεσσάρων υποψηφίων, οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, εστιάζουν στη μάχη που θα δοθεί απέναντι στην κυβέρνηση και εντός του Κοινοβουλίου τα επόμενα δύο 24ώρα, με αφορμή την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

Δεν ορίστηκε η ημερομηνία της εκλογής

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής της ΝΔ, χωρίς να υπάρξει απόφαση για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών από τις οποίες θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που έγινε παρουσία συνεργατών των τεσσάρων υποψηφίων, επικράτησε πολύ καλό κλίμα και όπως διαφάνηκε είναι πολύ πιθανό στη συνεδρίαση της Πέμπτης να κλείσει η ημερομηνία που προσδιορίζεται μέσα στο Νοέμβριο. Μέχρι τότε θα γίνει συνάντηση με τους τεχνικούς συμβούλους έτσι ώστε να υπάρξει απόφαση και για το τυπικό της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί