X

Συλλυπητήρια Τσίπρα στις οικογένειες των θυμάτων στην Τουρκία

Τον αποτροπιασμό του εκφράζει ο Προκόπης Παυλόπουλος για τη διπλή βομβιστική επίθεση. Καταδικάζουν την επίθεση στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ant1news

Σοκ σε ολόκληρο τον πλανήτη προκάλεσε η σημερινή τρομοκρατική επίθεση, που αιματοκύλησε την Άγκυρα. Τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσής εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Παυλόπουλος παρακάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο να διαβιβάσει την βαθειά θλίψη και τα συλλυπητήρια του ελληνικού λαού στις οικογένειες των θυμάτων τονίζοντας «ότι παρά την όποια διαφορά μεταξύ των δύο Χωρών, ουδέν τις χωρίζει στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, από όπου και αν αυτή εκπορεύεται» .

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέντ Νταβούτογλου, προκειμένου να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο δεκάδων πολιτών στην τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία.

Ο Πρωθυπουργός καταδίκασε την τρομοκρατική ενέργεια και εξέφρασε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στον λαό της Τουρκίας, τις δύσκολες αυτές ώρες. Τέλος ο Πρωθυπουργός τόνισε στην υποστήριξη της Ελλάδας στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Κουρδικό, παρά τις σοβαρές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει σήμερα η προοπτική αυτή. 

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε εκφράσει τα βαθιά συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων στην Τουρκία, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τον αποτροπιασμό του εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διπλή βομβιστική επίθεση εναντίον συγκέντρωσης ειρήνης, που διοργάνωσαν συνδικάτα, κοινωνικοί φορείς και αριστερά πολιτικά κόμματα στην Άγκυρα. Επιπλέον, καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή επίθεση και εκφράζει την αλληλεγγύη και τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες και τους συναγωνιστές των αδικοχαμένων αγωνιστών. Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η δολοφονική αυτή επίθεση δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες άλλες αιματηρές, παρακρατικές, στρατιωτικές και αστυνομικές επιθέσεις εναντίον του φιλοκουρδικού και φιλειρηνικού κινήματος και της Αριστεράς». Προσθέτει ότι «το καθεστώς Ερντογάν είναι υπόλογο για την κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον της ειρήνης και της δημοκρατίας στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή. «Μοναδική απάντηση στο καθεστώς του τρόμου είναι η ενίσχυση του αγώνα για τη νίκη της δημοκρατίας και της ειρήνης στην πολύπαθη γειτονιά μας», τονίζεται.

Την αμέριστη καταδίκη της Ελλάδας για τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Άγκυρα εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα με τον Τούρκο ομόλογό του Φεριντούμ Σινιρλίογλου. Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης προς την τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό. Από την πλευρά του ο κ. Σινιρλίογλου ευχαρίστησε θερμά τον κ. Κοτζιά για την επικοινωνία και εξέφρασε την βαθύτατη εκτίμησή του για την άμεση εκδήλωση της ελληνικής αλληλεγγύης επί του ζητήματος.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή την αιματηρή διπλή βομβιστική επίθεση στο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η σημερινή απάνθρωπη, δολοφονική τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα προκαλεί αποτροπιασμό αλλά και μεγάλη ανησυχία για τα πραγματικά κίνητρα και τους στόχους της. Την καταδικάζουμε με όλη μας τη δύναμη. Εκφράζουμε ταυτόχρονα προς τις οικογένειες των δεκάδων θυμάτων και την Τουρκική Κυβέρνηση τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια καθώς και την αλληλεγγύη μας στους εκατοντάδες τραυματίες».

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε: "Εκφράζουμε τη λύπη μας για τη δολοφονική επίθεση σε διαδηλωτές της ειρήνης στην Τουρκία. Δυστυχώς είναι δεκάδες οι νεκροί και οι τραυματίες. Ήταν μια επίθεση κατά της Ειρήνης και της Δημοκρατίας και το ερώτημα είναι ποιός τελικά ωφελείται;".

Και το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταδικάζει την αποτρόπαια εγκληματική βομβιστική επίθεση, που εκδηλώθηκε ενάντια σε μαζική κινητοποίηση στην Άγκυρα και οδήγησε στο θάνατο 50 και πλέον διαδηλωτών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων και εκφράζει την αλληλεγγύη του με την εργατική τάξη, το λαό της Τουρκίας, τις οικογένειες των θυμάτων. "Οι εξελίξεις επιβάλλουν να δυναμώσει η ετοιμότητα και η κοινή δράση των λαών της περιοχής κόντρα στα αντιλαϊκά σχέδια των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστών" καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Τον βαθύ αποτροπιασμό του διακηρύσσει το Ποτάμι για την τραγωδία στην Άγκυρα. «Καταδικάζουμε οποιαδήποτε μορφή βίας ενάντια σε όποιους συνέρχονται φιλειρηνικά για να προβάλουν τις απόψεις τους. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Η εγκληματική - τρομοκρατική επίθεση, που σκόρπισε σήμερα το θάνατο δεκάδων και τον τραυματισμό εκατοντάδων συγκεντρωμένων που διαδήλωναν ειρηνικά στην Άγκυρα, είναι απόλυτα καταδικαστέα και προκαλεί τον αποτροπιασμό μας ανεξάρτητα από τα κίνητρα και τους στόχους της» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη καταλήγοντας: «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας και την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες».