X

Νέα Δημοκρατία: Μάχη προεκλογική και… προαπαιτούμενων

Αποφάσεις για τα διαδικαστικά της εκλογικής διαδικασίας, αλλά και τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση έναντι στα μέτρα που κατατίθενται στη Βουλή.

Ant1news

Διπλή «μάχη» καλούνται να δώσουν οι τέσσερις υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας. Από τη μία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία τους, από την άλλη θα πρέπει να δοθεί η μάχη στη Βουλή, απέναντι στα σκληρά μέτρα που έρχονται με το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Δύο είναι οι γραμμές που υπάρχουν. Η μία είναι η καταψήφιση όλων των προαπαιτούμενων και η δεύτερη η καταψήφιση ορισμένων άρθρων. Με τη δεύτερη άποψη τάσσεται η πλειοψηφία των «γαλάζιων βουλευτών» και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Δεν αποκλείεται, για το λόγο αυτόν, τις επόμενες μέρες να συγκληθεί από τον πρόεδρος της ΝΔ η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ώστε να αποφασιστεί μια ενιαία γραμμή μπροστά στο ζήτημα της ψήφισης ή μη των μέτρων. Τα σενάρια που κυκλοφορούν, πάντως, είναι ότι δε θα στηριχτούν οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών και τα φάρμακα, αλλά θα υπερψηφιστούν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.

Στα προεκλογικά, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των εκπροσώπων των υποψηφίων, στις 14:00 στη Συγγρού, ώστε να ληφθεί η απόφαση για το αν θα γίνει το ντιμπέιτ μεταξύ των τεσσάρων.

Υπέρ της τηλεμαχίας είναι οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ δεν είναι αρνητικοί οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Απόστολος Τζιτζικώστας, επιθυμούν ωστόσο την πραγματοποίηση συνδιασκέψεων, κατά τις οποίες οι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους για την επόμενη μέρα του κόμματος στα στελέχη και τους ψηφοφόρους του.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, με αντικείμενο την οριστικοποίηση των διαδικαστικών για την εκλογική διαδικασία της 22ης Νοεμβρίου. Τα ανοιχτά ζητήματα είναι το αντίτιμο για τα νέα μέλη, θέμα στο οποίο η πλευρά Μεϊμαράκη ζητά να είναι πολύ πάνω από τα 2 ευρώ, τα οποία θα πληρώσουν οι ήδη εγγεγραμμένοι, καθώς και για το πόσες κάλπες θα στηθούν και πού.

Οι εκπρόσωποι των κυρίων Μητσοτάκη, Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη ζητούν την τοποθέτηση 1500 καλπών σε όλη τη χώρα, όπως δηλαδή έγινε και το 2009, όμως το κόστος θα είναι εκείνο που θα «λάβει την τελική απόφαση», αφού τα μέχρι τώρα στοιχεία το ανεβάζουν στο 1 εκατ. ευρώ. Οι εκλογικοί κατάλογοι που θα χρησιμοποιηθούν είναι αυτοί του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ υπάρχουν και άλλοι από τις εσωκομματικές εκλογές του 2009.