X

Εντείνεται το πολιτικό φλερτ του ΠΑΣΟΚ προς το Ποτάμι

Ήρθε η ώρα για το πρώτο βήμα δημιουργίας της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, διαμηνύει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Μπορεί στη Βουλή ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ και ΠΟΤΑΜΙ να κατέθεσαν κοινό αίτημα για την διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου, αλλά η αναζήτηση κοινού πολιτικού τόπου ακόμα αργεί.

Από το πρώτο κοινό κοινοβουλευτικό εγχείρημα απουσιάζει η υπογραφή  του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι αργότερα έλεγε ότι δεν υπάρχει θέμα συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Σημειωτέον ότι δεν υπέγραψε ούτε η Φώφη Γεννηματά λόγω πρακτικού όμως κωλύματος, καθώς λείπει στις Βρυξέλλες.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, που εμφανίζεται απρόθυμος στο πολιτικό φλερτ με ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ, δήλωσε χαρακτηριστικά και χθες ότι: «Γίναμε κόμμα, επειδή δεν θέλουμε να είμαστε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Το να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ σε επιμέρους θέματα -στον εκλογικό νόμο επί παραδείγματι- μπορεί να γίνει. Το να πάμε να σταθούμε δίπλα τους και να συζητήσουμε για το πώς θα γίνουμε ένα δεν υπάρχει καν στο μυαλό μας. Εμείς με το παλιό δεν θα γίνουμε ένα».

Ωστόσο στελέχη της ΔΗΜΑΡ που έχουν δίαυλο επικοινωνίας με τους Μεταρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη, ποντάρουν στη θεωρία του ντόμινο. Ότι δηλ. στελέχη των Μεταρρυθμιστών είτε επιστρέφουν στη ΔΗΜΑΡ (5 «επαναπατρισμοί» έγιναν μετεκλογικά) είτε πιέζουν τον Σπύρο Λυκούδη, ο οποίος μεταφέρει την πολιτική πίεση στο Σταύρο Θεοδωράκη. Ενδεικτική η δήλωση Λυκούδη στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο» ότι μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα σε Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.

Πολιορκητικός κριός για το Ποτάμι θεωρείται το γεγονός ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν απαιτεί διάλυση κομμάτων αλλά είναι ένας συνασπισμός δυνάμεων, κάτι που κρίνεται ως θελκτικότερο πολιτικό επιχείρημα για να αναπτύξουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ «φλερτ» με τους θιασώτες της σύμπραξης εντός Ποταμιού.

Στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή η Φώφη Γεννηματά ουσιαστικά θα ζητήσει την εξουσιοδότηση για να συγκροτηθεί εν ευθέτω χρόνο η Κεντρική Συντονιστική Γραμματεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (7 μέλη από ΠΑΣΟΚ, 4 από ΔΗΜΑΡ και 2 από άλλες κινήσεις) ώστε να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά ως πολιτική ενιαία οντότητα η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Θα ακολουθήσει η συγκρότηση 13 περιφερειακών οργάνων και πιθανότατα Συνδιάσκεψη τον Μάιο.

Εντός ΠΑΣΟΚ υπάρχουν στελέχη που χτυπούν «καμπανάκι» ότι ο μετασχηματισμός πρέπει να γίνει από την βάση, να μην είναι συγκόλληση ηγεσιών, αλλά να έχει χρονικό και προγραμματικό ορίζοντα ώστε να καταλήξει σε μια ενιαία παράταξη. Αλλιώς φοβούνται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα έχει την ατυχή κατάληξη της «Ελιάς».  Αυτού του κλίματος είναι στελέχη όπως οι κ.κ. Κωνσταντινόπουλος, Καψής, Κατρίνης. Μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπογράμμισε ότι ήρθε η ώρα για το πρώτο βήμα δημιουργίας της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, που θα περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, Το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που θα συναποφασίσουν όμως το πολιτικό τους διακύβευμα.