X

Σε υψηλούς τόνους η κούρσα των υποψηφίων Προέδρων της ΝΔ

Στο στόχαστρο των τεσσάρων υποψηφίων ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβερνητική πολιτική. Τα μηνύματα που στέλνουν ενόψει της κάλπης.

Ant1news



Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα οδεύει προς τις κάλπες ανάδειξης Προέδρου η Νέα Δημοκρατία. Οι τέσσερις διεκδικητές της αρχηγίας ανταλλάσσουν αιχμές και βολές, που τροφοδοτούνται και από τους εσωκομματικούς υποστηρικτές τους, ενώ συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης.

Σήμερα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έβαλε εκ νέου στο στόχαστρό του τον Πρωθυπουργό για το θέμα της προστασίας α’ κατοικίας και των καταθέσεων, κατηγορώντας τον ότι "έχει κοροϊδέψει τους Έλληνες σε όλα τα ζητήματα". Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε λόγο για «ανικανότητα, ανεπάρκεια και συνεχείς παλινωδίες της κυβέρνησης» και τόνισε την ανάγκη να αποσυνδεθεί αμέσως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την αξιολόγηση.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο Β. Μεϊμαράκης θα βρίσκεται στις Σέρρες για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. 

Από την περιοδεία του στη Χαλκιδική, ο Απόστολος Τζιτζικώστας κάλεσε τους ψηφοφόρους της ΝΔ να τολμήσουν και να μην κάνουν τη χάρη στο σύστημα Τσίπρα, ενώ σήμερα προανήγγειλε τη δημιουργία μίας Επιτροπής Σοφών στη ΝΔ, στην οποία θα συμμετέχουν οι πρώην πρωθυπουργοί, πρώην αρχηγοί και πρώην Υπουργοί Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι η Επιτροπή θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα για το κόμμα. Ακόμη, ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως είναι πλεονέκτημα που δεν είναι κοινοβουλευτικός και υπογράμμισε ότι «στη ΝΔ είχαν μάθει να κερδίζουν τις μάχες στη Βουλή και να χάνουν στην κοινωνία».

«Την 23η του μηνός εφόσον λάβω την εντολή θα ορίσω δύο αντιπροέδρους, ο ένας θα έχει την ευθύνη για τον συντονισμό της κοινοβουλευτικής παρουσίας της παράταξης, ο άλλος θα έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας και έστειλε εκ νέου μήνυμα ενότητας. «Την ενότητα την εννοώ στην πράξη. Δεν αποκλείω να προκύψουν οι αντιπρόεδροι από τους συνυποψηφίους μου», δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ, ενώ έστρεψε τα πυρά του στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον πως το μόνο που τον νοιάζει είναι να συντηρήσει το «υδροκέφαλο κράτος».

 

«Εγώ κατεβαίνω για να κερδίσω. Έχω πει μια φράση όμως και θα ήθελα να την ακούσω απ’ όλους τους συνυποψήφιους, προφανώς διεκδικώ να κερδίσω και πιστεύω είμαι ο καλύτερος για να κάνω αυτή τη δουλειά. Αλλιώς, δεν θα ήμουν υποψήφιος. Αν όμως δεν τα καταφέρω, εγώ θα είμαι απλός στρατιώτης στην υπηρεσία του επόμενου προέδρου. Το λέω, διότι δεν θέλω σε καμία περίπτωση η ΝΔ να μπει σε μια κατάσταση εσωστρέφειας», ανέφερε από πλευράς του σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον «BHMA FΜ» και κάλεσε τους συνυποψήφιους του σε ντιμπέιτ και δημόσια συζήτηση.

«Νομίζω ότι δεν είναι καλό να υπάρχουν υπονοούμενα και προσωπικές αναφορές μεταξύ των υποψηφίων κι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστεί αυτή η εσωστρέφεια, είναι μια δημόσια συζήτηση. Επιμένω σε αυτό. Όταν δε συζητάμε δημόσια μεταξύ μας, θα μιλάμε με υπονοούμενα και με διαρροές. Κι αυτό, δεν το χρειαζόμαστε σήμερα. Εννοώ δύο πράγματα, μια τηλεοπτική αναμέτρηση και μια δημόσια συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα, όπου οι τέσσερις υποψήφιοι θα παρουσιάσουν το σχέδιο τους για το κόμμα και το σχέδιο τους για τη χώρα και θα δεχτούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις των συναδέλφων βουλευτών», υπογράμμισε ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ.

Σε σχέση με την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα και τις προτάσεις του για αντιπροέδρους και Επιτροπή Σοφών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η υποψηφιότητα οποιουδήποτε περιφερειάρχη έχει ένα σημαντικό θεσμικό πρόβλημα. Κι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός, ότι οποιοσδήποτε εκλεγμένος περιφερειάρχης, δεν μπορεί να είναι βουλευτής μέχρι το 2019. Αυτό νομοτελειακά θα οδηγήσει τη ΝΔ σε μια κατάσταση διαρχίας. Εγώ εκτιμώ ότι αυτό θα είναι ένα πρόβλημα για τη ΝΔ. Κάποιος άλλος πολίτης, μπορεί να θεωρήσει ότι είναι πλεονέκτημα. Πρέπει να γνωρίζουν όμως οι πολίτες ότι υπάρχει ένα ουσιαστικό θεσμικό ζήτημα, το οποίο έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, τα προνόμια του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας ταυτίζονται επί της ουσίας με το αξίωμα του προέδρου του κόμματος. Ακριβώς διότι με αυτό τον τρόπο είναι δομημένο το κοινοβουλευτικό μας σύστημα».

«Δεν έχω ακούσει την πρόταση (σ.σ.: για Επιτροπή Σοφών). Να την ακούσω, να τη δω και να επιφυλαχθώ να τη σχολιάσω. Αυτό που ξέρω είναι ότι η ΝΔ χρειάζεται μια ουσιαστική ανανέωση. Ανανέωση σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες σε νέα στελέχη και σε νέους ανθρώπους για να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στα κομματικά δρώμενα και να μπολιάσουν τη ΝΔ με νέες ιδέες, ώστε να μας ακούσουν ξανά παραδοσιακά ακροατήρια, τα οποία μας έχουν γυρίσει την πλάτη», πρόσθεσε.



Αιχμές εναντίον του Απόστολου Τζιτζικώστα άφησε από τη μεριά του ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε σημερινή συνέντευξή του στον «BΗΜΑ FM». Αναφερόμενος στη δήλωσή του περί αντιπροέδρων, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «κανένας δεν πρόκειται να δεχτεί μια θέση, όπου θα του πει ο αρχηγός, ότι αν είσαι καλός, θα’ σαι πάσο. Αυτό δεν γίνεται, θα πρέπει να βρει καλύτερη απάντηση στο πρόβλημα, δεν ήταν ικανοποιητική αυτή η απάντηση. Γιατί τότε, θα είναι σαν να λες ότι θα πρέπει να βρει κάποιον που δεν θα είναι καλός. Αλλά, άμα βρει κάποιον που δεν θα είναι καλός, η ΝΔ θα πηγαίνει προς τα κάτω κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα».

«Το δεύτερο που θέλω να πω - κι αυτό για μένα είναι τεράστιο πολιτικό ζήτημα και με διαφοροποιεί πάρα πολύ όχι μόνο από τον κ. Τζιτζικώστα, αλλά γενικά από τους συνυποψήφιους μου και στη προκειμένη περίπτωση ειδικότερα με τον κ. Τζιτζικώστα - είναι ότι έδωσα μεγάλο αγώνα δυόμισι χρόνια με τη ΝΔ. Υπήρξα υπουργός του Αντώνη Σαμαρά και κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος και είμαι πολύ υπερήφανος που υπήρξα υπουργός κυβερνήσεως της ΝΔ και πολύ υπερήφανος που υπήρξα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Αντώνη Σαμαρά. Κανένας δεν μπορεί να διεκδικεί την ηγεσία της ΝΔ αποστασιοποιούμενος από τους αγώνες που έδωσε η ΝΔ για να κρατήσει την Ελλάδα όρθια σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Και δεν μπορεί να γίνει, διότι στις 20 Ιανουαρίου δώσαμε μια σκληρή μάχη, όσοι τη δώσαμε, για να κρατηθεί η Ελλάδα όρθια και να μην έρθει αυτή η λαίλαπα και η συμφορά του ΣΥΡΙΖΑ που τελικώς ήρθε. Και δεν μπορεί τώρα που δικαιώνονται όλα όσα λέγαμε τότε - γιατί εμείς τι λέγαμε τότε; Δεν προειδοποιούσαμε για όλα όσα συμβαίνουν; Όλα όσα συμβαίνουν, τα είχαμε πει. Δεν είπα ότι ήταν απών από τη μάχη του Ιανουαρίου (ο κ. Τζιτζικώστας), αλλά δεν ήταν εξαιρετικά παρών, υπό την έννοια ότι είχε ειδικές σχέσεις με τον κ. Σαμαρά. Αυτό όμως, είναι δικό τους θέμα. Εμένα με ενδιαφέρει το τώρα», πρόσθεσε.

«Και όταν ακούω τον υποψήφιο αρχηγό της ΝΔ να παίρνει αποστάσεις ή να αντιμετωπίζει με μια περίσκεψη μια κυβέρνηση της ΝΔ που έδωσε τέτοια μάχη, προσχωρώντας στην ουσία στην κριτική των αντιπάλων μας, αυτό με θίγει πολιτικά και προσωπικά. Δεν κατεβαίνω σε αυτή την εκλογική μάχη για να γίνω αντιπρόεδρος του κ. Τζιτζικώστα. Κατεβαίνω σε αυτή την εκλογική μάχη για να γίνω αρχηγός της ΝΔ», κατέληξε.