X

“Πόλεμος” ευθυνών στη ΝΔ μετά την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών

Άνοιξε ο “ασκός του Αιόλου” αφότου ανακοινώθηκε επίσημα η αναβολή, εξαιτίας προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Ant1news


“Ανοιχτό πόλεμο” προκάλεσε στη Νέα Δημοκρατία, η αδυναμία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών που θα οδηγούσαν στην ανάδειξη του ένατου προέδρου του κόμματος. 

Από την ώρα που ανακοινώθηκε επίσημα η αναβολή- εξαιτίας προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα- άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. 

Οι υποψήφιοι έκαναν σκληρές δηλώσεις, με αποτέλεσμα τα πιο ψύχραιμα στελέχη να αγωνιούν για το αύριο της παράταξης. 

Στη Λεωφόρο Συγγρού εξετάζουν, πλέον, τα σενάρια της επόμενης μέρας, ευελπιστώντας πως το προσεχές διάστημα θα καταφέρουν να περιορίσουν και το πολιτικό κόστος που ενδέχεται να υπάρξει. 

Ήδη πάντως οι τέσσερεις υποψήφιοι έχουν παρουσιάσει διαφορετικές θέσεις για το τί μέλλει γενέσθαι. 

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζητά να τηρηθεί το καταστατικό και να συνεδριάσει εκ νέου άμεσα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) για να καθορίσει νέα ημερομηνία εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Άγνωστο παραμένει αν ο Ανδρέας Παπαμιμίκος θα υποβάλει την παραίτησή του όπως του έχει ζητηθεί. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΔ, χρέη προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής αναλαμβάνει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Πλακιωτάκης. 

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ουσιαστικά την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και πρότεινε τη Μαριέτα Γιαννάκου για να αναλάβει τα διαδικαστικά μέχρι τις εκλογές. Την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη ζήτησε και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Κύκλοι του Απόστολου Τζιτζικώστα, άλλωστε, άφηναν αιχμές για τη στάση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επισημαίνοντας την απουσία του καθ' όλη τη διάρκεια της Κυριακής, αναρωτώμενοι μάλιστα αν έχει κάτι να κρύψει.  

Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως “Το σημερινό φιάσκο έχει υπευθύνους και πρέπει να παραιτηθούν”. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ζήτησε την άμεση σύγκληση των θεσμικών οργάνων, με στόχο τον καθορισμό ημερομηνίας εκλογών το συντομότερο δυνατό.

Την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ζητούν δεκατέσσερις βουλευτές και δύο ευρωβουλευτές της ΝΔ με επιστολή που έστειλαν στους 4 υποψηφίους αλλά και στον  γραμματέα της ΚΟ Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος ζήτησε την άμεση σύγκληση της ΚΕΦΕ για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες.

Η ΚΕΦΕ θα συνεδριάσει, τελικά, τη Δευτέρα στη μία μετά το μεσημέρι στα γραφεία της ΝΔ. Στη συνεδρίαση θα καταβληθεί προσπάθεια να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία για τον επανακαθορισμό ημερομηνίας εκλογών αλλά και την εξεύρεση νέας εταιρείας που θα φέρει επιτυχώς σε πέρας τη διαδικασία. 

Στελέχη της ΝΔ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνουν, πάντως, πως θα πρέπει άμεσα να κλείσει το ρήγμα που παρουσιάστηκε και να επανέλθει η ηρεμία στην παράταξη. 

Στη Λεωφόρο Συγγρού τίθενται επί τάπητος και όλα τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας, με έμφαση στη διαχείριση του «ναυαγίου» της Κυριακής, ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν το πολιτικό κόστος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.