X

ΝΔ: Καθοριστική συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής

“Πόλεμος” ευθυνών μετά την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών. Ποιες ημερομηνίες προτείνουν Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Ant1news

Συνεδριάσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή στη μία το μεσημέρι της Δευτέρας, σε μία ύστατη προσπάθεια να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία για τον επανακαθορισμό ημερομηνίας εκλογών αλλά και την εξεύρεση νέας εταιρείας που θα φέρει επιτυχώς σε πέρας τη διαδικασία.

Μέχρι στιγμής πάντως παραμένει άγνωστη η στάση που θα τηρήσει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής και επικεφαλής της ΚΕΦΕ Ανδρέας Παπαμιμίκος, την παραίτηση του οποίου έχουν ζητήσει και οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΔ, χρέη προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής αναλαμβάνει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Πλακιωτάκης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, και εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές, τα μέλη της ΚΕΦΕ θα προχωρήσουν στην ανάθεση του έργου στη δεύτερη, κατά σειρά εταιρεία που υπέβαλε πρόταση για το έργο, με στόχο η εκλογική διαδικασία να διεξαχθεί στις 6 ή στις 13 Δεκεμβρίου και ο δεύτερος γύρος, εφόσον απαιτηθεί, μία εβδομάδα αργότερα. Παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις δύο εβδομάδες, στελέχη της ΚΕΦΕ εκφράζουν την αισιοδοξία ότι καθώς η εν λόγω εταιρεία διαχειρίστηκε και τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ ενώ πλέον και το κόμμα της ΝΔ έχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, η διεξαγωγή των εκλογών είναι εφικτή σε σύντομο χρόνο.

Πρόταση για τη διεξαγωγή εκλογών στις 6 Δεκεμβρίου έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας μιλώντας στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" ζήτησε οι εκλογές να γίνουν την ερχόμενη Κυριακή.

"Πόλεμος" στη ΝΔ

Η αδυναμία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών που θα οδηγούσαν στην ανάδειξη του ένατου προέδρου του κόμματος, προκάλεσε «ανοιχτό πόλεμο»  στη Νέα Δημοκρατία.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 είπε πως απο τα μεσάνυχτα της Παρασκευής "ήξεραν πως δεν θα γίνουν εκλογές" κάτι που υποστήριξε και ο Αδωνις Γεωργιάδης την Κυριακή.

Από την ώρα που ανακοινώθηκε επίσημα η αναβολή- εξαιτίας προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα- άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. 

Οι υποψήφιοι έκαναν σκληρές δηλώσεις, με αποτέλεσμα τα πιο ψύχραιμα στελέχη να αγωνιούν για το αύριο της παράταξης. 

Στη Λεωφόρο Συγγρού εξετάζουν, πλέον, τα σενάρια της επόμενης μέρας, ευελπιστώντας πως το προσεχές διάστημα θα καταφέρουν να περιορίσουν και το πολιτικό κόστος που ενδέχεται να υπάρξει. 

Ήδη πάντως οι τέσσερεις υποψήφιοι έχουν παρουσιάσει διαφορετικές θέσεις για το τί μέλλει γενέσθαι. 

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζητά να τηρηθεί το καταστατικό και να συνεδριάσει εκ νέου άμεσα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) για να καθορίσει νέα ημερομηνία εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ουσιαστικά την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και πρότεινε τη Μαριέτα Γιαννάκου για να αναλάβει τα διαδικαστικά μέχρι τις εκλογές. Η κα Γιαννάκου μιλώντας το πρωί στο Mega είπε πως η πρόταση για να βοηθήσει το κόμμα στο μεταβατικό αυτό στάδιο είναι ένα «βαρύ φορτίο» το οποίο θα αναλάμβανε μόνο εφόσον αυτό γινόταν αποδεκτό από τους υποψηφίους αλλά και από τα θεσμικά όργανα.

Την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη ζήτησε και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Κύκλοι του Απόστολου Τζιτζικώστα, άλλωστε, άφηναν αιχμές για τη στάση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επισημαίνοντας την απουσία του καθ' όλη τη διάρκεια της Κυριακής, αναρωτώμενοι μάλιστα αν έχει κάτι να κρύψει.  

Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως “Το σημερινό φιάσκο έχει υπευθύνους και πρέπει να παραιτηθούν”. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ζήτησε την άμεση σύγκληση των θεσμικών οργάνων, με στόχο τον καθορισμό ημερομηνίας εκλογών το συντομότερο δυνατό.

Την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ζητούν δεκατέσσερις βουλευτές και δύο ευρωβουλευτές της ΝΔ με επιστολή που έστειλαν στους 4 υποψηφίους αλλά και στον γραμματέα της ΚΟ, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος ζήτησε την άμεση σύγκληση της ΚΕΦΕ για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες.

Στελέχη της ΝΔ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνουν, πάντως, πως θα πρέπει άμεσα να κλείσει το ρήγμα που παρουσιάστηκε και να επανέλθει η ηρεμία στην παράταξη.