X

Κόντρες και δυσπιστία μετά το "φιάσκο"

Σκληρός «γαλάζιος εμφύλιος» μετά την αναβολή των εκλογών. Παραιτήσεις, μηνύσεις κι εκατέρωθεν βολές. Τι θέση παίρνει ο Σαμαράς. Αύριο η ΚΟ του κόμματος.

Ant1news

«Εμφυλιο-πολεμικό» είναι το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία, μία ημέρα μετά απο την αναβολή των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου, με την «μάχη χαρακωμάτων» για τις ευθύνες να συνεχίζεται, ενώ στο «παζλ των εξελίξεων» προστέθηκαν οι δηλώσεις παραίτησης του Ευάγγελου Μεϊμαράκη από την θέση του μεταβατικού Προέδρου της ΝΔ, αλλά και των Γεωργιάδη και Μητσοτάκη από τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπρόσωπων.

Εκτόνωση στην κρίση, μέσω του ...ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και της δρομολόγησης εξελίξεων αναμένεται στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, που θα συνεδριάσει την Τρίτη στις 19:00, "τυπικά" για τον Προϋπολογισμό, ωστόσο στο μενού θα κυριαρχήσουν οι εσωκομματικές εξελίξεις, θέμα στο οποίο αναμένεται να τοποθετηθούν όλοι οι υποψήφιοι, καθώς θα είναι και οι τέσσερις παρόντες.    

Ο Ευάγγελος Μεϊμαρακης ανακοίνωσε πρόθεση να παραδώσει την θέση του μεταβατικού προέδρου εξαπολύοντας πυκνά πυρά εναντίον των συνυποψήφιων του, όσο και εναντίον του Αντώνη Σαμαρά, απαντώντας εμμέσως στους κύκλους του πρώην Πρωθυπουργού που έλεγαν χθες ότι ο κ. Μεϊμαράκης πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του Προέδρου.

"Οργισμένη" ήταν η απάντηση του πρώην Πρωθυπουργού στις αιτιάσεις του κ. Μειμαράκη, με συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά να τονίζουν με νόημα ότι ο ίδιος δεν έχει εμπλακεί στις εσωκομματικές διαδικασίες και να σημειώνουν "όποιοι έχουν τις ευθύνες να τις αναλάβουν" και να μην προσπαθούν να τις μεταθέσουν αλλού.

Παράλληλα ο κ. Μεϊμαράκης γνωστοποίησε ότι καταθέτει μήνυση εναντίον της εταιρείας για ηθική βλάβη κι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει το ίδιο και εναντίον του προέδρου της ΚΕΦΕ και γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου, του διευθυντή της ΝΔ Δημήτρη Τσιμάρα και του διευθυντή πληροφορικής του κόμματος Νίκου Πέτσα.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Μάκη Βορίδη στις αιχμές Μεϊμαράκη περί σχέσης του με την εταιρεία που είχε αναλάβει την τεχνική κάλυψη των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία. "Έχει πέσει πολύ χαμηλά" ήταν το σχόλιο που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM.

Οι αντιδράσεις και οι "παραιτήσεις"

Ο κ. Μεϊμαράκης "ζήτησε" και τις παραιτήσεις των συνυποψηφίων του  Αδωνι Γεωργιάδη και Κυριάκου Μητσοτάκη από τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και του Απόστολου Τζιτζικώστα από τη θέση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Σχεδόν αμέσως, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε την παραίτησή του απο την θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου. Τον ακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος  άφησε αιχμές εναντίον του κ. Μεϊμαράκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε στην δημοσιότητα και απο ημερών επιστολή προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επισημαίνοντας αδυναμίες και καθιστώντας ως υπεύθυνο για τυχόν φιάσκο τον μεταβατικό Πρόεδρο της ΝΔ.

Κύκλοι του Απόστολου Τζιτζικώστα απαντώντας στο  "αίτημα" Μεϊμαράκη, σημείωναν ότι "η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει σχέση με το φιάσκο της Κυριακής" και απέκλειαν ενδεχόμενο παραίτησης του απο την Περιφέρεια.

Συνεδρίασε η Κεντρική ΕΦορευτική Επιτροπή

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης και δυσπιστίας, συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, σε μία προσπάθεια να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία και να καθοριστεί νέα ημερομηνία εκλογών, αφού βρεθεί νέα εταιρεία ηλεκτορνικής υποστήριξης του εγχειρήματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε η διαδικασία να διεξαχθεί το συντομότερο, ακόμη και στις 6 Δεκεμβρίου ενώ μέσω της εκπομπής "Καλημέρα Ελλάδα", ο Απόστολος Τζιτζικώστας είπε ότι θέλει εκλογές ακόμη και αυτήν την Κυριακή.

Ωστόσο, τα μέλη της ΚΕΦΕ μετά τη συνεδρίαση εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία εκφράζουν εκτός από τη συγγνώμη τους για το "φιάσκο" και την βούλησή τους να διεξαχθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότερη ημερομηνία για τον πρώτο γύρο των εκλογών είναι η 13η Δεκεμβρίου κι αν χρειαστούν επαναληπτικές να διεξαχθούν μία εδομάδα αργότερα.

Κακλαμάνης: Από την Παρασκευή ήξεραν οτι δεν θα γίνουν εκλογές

«Από την Παρασκευή τα μεσάνυχτα ήξεραν πως δε θα γίνουν εκλογές» είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής έριξε και καρφιά στον πρόεδρο της ΚΕΦΕ, Α. Παπαμιμίκο τονίζοντας πως «είχε εξαφανιστεί από χθές και δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις» ενώ επισήμανε την αναγκαιότητα να γίνουν εκλογές το ταχύτερο δυνατό «και εντός 15νθήμερου εάν είναι δυνατόν, με ψυχραιμία και διαφάνεια».

Ταυτόχρονα ο Νικήτας Κακλαμάνης εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την αναβολή λέγοντας πως «αυτό που ένιωσα χθες δε το ένιωσα ούτε στις μεγάλες ήττες του κόμματος». Μάλιστα δεν παρέλειψε να ζητήσει συγγνώμη από τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας διαβεβαιώνοντας πως η παράταξη θα προστατευθεί.

Γιαννάκου: Στο χείλος του γκρεμού η ΝΔ

Η Μαριέτα Γιαννάκου, στην οποία αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναφoρικά με την πιθανότητα να αναλάβει τα ηνία της παράταξης μέρχι τις εκλογές, επεσήμανε ότι η πρόταση για να βοηθήσει το κόμμα στο μεταβατικό αυτό στάδιο είναι ένα «βαρύ φορτίο» το οποίο θα αναλάμβανε μόνο εφόσον αυτό γινόταν αποδεκτό από τους υποψηφίους αλλά και από τα θεσμικά όργανα.

Παράλληλα έκανε λόγο για «παρακμιακά φαινόμενα» και ζήτησε να  συνεχιστεί και να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό το θέμα τις εκλογής προέδρου.