X

Τσίπρας: Ας ξεχάσουνε τα σενάρια της παρένθεσης και τις οικουμενικές κυβερνήσεις

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τι ανέφερε για "κόκκινα" δάνεια και συντάξεις. Τι είπε ο υπουργός Εργασίας.

Ant1news

Τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά: Με την αραβική αυτή παροιμία ξεκίνησε την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι όσο η κυβέρνηση προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της, διαψεύδει όλα τα σενάρια.

Αν υπάρχει αστάθεια στο πολιτικό σύστημα, κρίση αστάθειας δεν υπάρχει σε αυτήν την ΚΟ. Αν υπάρχει αστάθεια στο πολιτικό σύστημα, υπάρχει σε αυτούς που θα συνεδριάσουν μετά από μερικές ώρες σε αυτήν την αίθουσα, είπε ο Πρωθυπουργός, εννοώντας την ΚΟ της ΝΔ που συνεδριάζει αμέσως μετά.

Αν υπάρχει αστάθεια στο πολιτικό σύστημα αυτή βρίσκεται σε μια αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιδίδεται σε μια αδιέξοδη αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική. Επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι είναι «ουρά μιας παραλυμένης και στρατηγικά αποσταθεροποιημένης δεξιάς, που δε μπορεί να στοιχηθεί ούτε στο ελάχιστο με τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μέσα σε λίγους μήνες τρείς κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, με όλους τους απέναντι και είναι σήμερα ο μοναδικός και αδιαμφισβήτητος πόλος σταθερότητας στη πολιτική ζωή του τόπου».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε ένα μηντιακό σύστημα που ξεψυχά και βρυχάται, όπως είπε, προσθέτοντας πως «ξεψυχά γιατί ψηφίστηκε ο νόμος που βάζει τάξη στα ΜΜΕ, και βρυχάται γιατί η Δικαιοσύνη άρχισε ελέγχους για τα δάνειά τους.

«Ας ξεχάσουνε τα σενάρια της παρένθεσης και τις οικουμενικές κυβερνήσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι «τις κυβερνήσεις σε αυτό το τόπο τις ανεβάζει και τις κατεβάζει ο λαός, όχι τα παράκεντρα εξουσίας». Τόνισε μάλιστα ότι «ο λαός θα κρίνει το έργο μας, όπως το Σύνταγμα προβλέπει, το Φθινόπωρο του 2019. Εμείς θα αντέξουμε, ας φροντίσουν να αντέξουν κι αυτοί μέχρι τότε, γιατί τα τζάμπα δανεικά τελείωσαν». 

 

Μετά από σκληρή και διαρκή διαπραγμάτευση που κράτησε περισσότερο από δύο μήνες, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «έχει κλείσει με επιτυχία ο πρώτος κύκλος υλοποίησης των προαπαιτουμένων της Συμφωνίας και ήδη έχουμε προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης των 2 δις και έχουμε ταυτόχρονα εξασφαλίσει την έγκριση του ESM για την συμμετοχή του δημοσίου στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.»

«Κόντρα στις καταστροφολογικές εκτιμήσεις», όπως  είπε,  «πετύχαμε να καταλήξουμε σε ρυθμίσεις οι οποίες αποδεικνύονται πολλαπλά προστατευτικές για τα χαμηλά εισοδήματα αλλά και για την ελληνική οικονομία στο σύνολο της» και πρόσθεσε: «Το πετύχαμε αυτό ανατρέποντας τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που τώρα μας κουνάνε το δάχτυλο, για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, αλλά και την αρχική θέση των δανειστών που ήθελαν καθεστώς προστασίας μόνο για το 16% των οφειλετών». 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «ως θετική εξέλιξη καταγράφεται και η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος για τις 100 δόσεις που έχει αποδειχτεί πολλαπλά ευεργετικό, τόσο για εκατοντάδες χιλιάδες  μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά όσο και για τα δημόσια ταμεία.»

Όπως είπε «με τη ρύθμιση αυτή έχουμε επιτύχει να αυξήσουμε τις εισπράξεις στα δημόσια ταμεία, μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί πάνω από 1,2 δις Ευρώ, να δώσουμε μια ανάσα στους οφειλέτες αλλά και να αυξήσουμε την οικονομική δραστηριότητα και την κατανάλωση» και σημείωσε:«Και εδώ διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες, όπως διαψεύστηκαν και για τον ΦΠΑ στην Εκπαίδευση και στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών».

 

Συνεχίζοντας ανάφερε ότι τα τελευταία στοιχεία διαψεύδουν τις προβλέψεις για ύφεση στο 2,5% και αντίθετα, κάνουν λόγο για μηδενική ύφεση ή ακόμα και για οριακή ανάπτυξη εντός 2015. Τα κρατικά έσοδα έχουν αυξηθεί και ταυτόχρονα φαίνεται αυξημένη και η κατανάλωση. Μπορεί κανείς, είπε ο πρωθυπουργός, να τολμήσει την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση πέτυχε μετά από συζητήσεις μηνών με διάφορες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, την δημιουργία ειδικής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα εξετάζει το πρόγραμμα που υλοποιείται στην χώρα μας.

Σχετικά με τις συντάξεις ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα ώστε να διασφαλιστούν οι συντάξεις χωρίς περαιτέρω επώδυνες περικοπές, ενώ όπως είπε "την ίδια στιγμή θα επιχειρήσουμε να βγάλουμε και τα κάστανα από τη φωτιά". 

"Για πρώτη φορά θα επιχειρήσουμε να πιάσουμε το στόχο της εξοικονόμησης του 1% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου όχι με οριζόντιες περικοπές αλλά με τον εξορθολογισμό του συστήματος", τόνισε, προσθέτοντας ότι "την ίδια στιγμή θα επιχειρήσουμε να καταστήσουμε το σύστημα ξανά βιώσιμο προτείνοντας ένα συνολικά νέο σύστημα το οποίο αποτελεί το γενικό ισοδύναμο των μνημονιακών μέτρων".

Εν τω μεταξύ, ουπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση και συγκεκριμένα στις συντάξεις είπε ότι  για να μην περικοπούν οι συντάξεις μας λείπουν 300 εκατ.  «Αυτά θα καλυφθούν από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Ο Κοστέλο δεν απέρριψε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, είπε ότι δεν έχουμε "κόκκινες γραμμές". Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να το συζητήσουμε», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.