X

Ηχηρές παρεμβάσεις για ενότητα από Σαμαρά και Καραμανλή

Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής στέλνουν μήνυμα για εκτόνωση της έντασης στη ΝΔ. Επιφυλακτικός για τη διαδικασία ο Μεϊμαράκης.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Ηχηρές παρεμβάσεις που στοχεύουν στην εκτόνωση της έντασης στη Νέα Δημοκρατία, που τροφοδότησε το φιάσκο των εσωκομματικών εκλογών, πραγματοποίησαν οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής.

Μηνύματα προς τους διεκδικητές της αρχηγίας για ενότητα με ξεκάθαρη υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου της Νέας Δημοκρατίας, έστειλε  με συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός ερωτώμενος για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο νέος πρόεδρος του κόμματος, αφού αναφέρει ότι «και οι τέσσερις διεκδικητές είναι αξιόλογοι και δεν θέλει να φωτογραφίσει κανέναν» τονίζει εμφαντικά: «υπογραμμίζω μόνο την ενότητα τη σοβαρότητα και τη δικαίωση του έργου που έκανε η παράταξη».

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθαρίζει με απόλυτο τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής του σε κεντρικό ρόλο, διαψεύδοντας κατηγορηματικά και τα σενάρια που τον θέλουν να ιδρύει νέο κόμμα.: «Τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν. Τη Νέα Δημοκρατία τη θέλω ενωμένη και πλήρως αξιόμαχη, δηλαδή έτοιμη να διεκδικήσει  και να κερδίζει τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτός είναι ο παραταξιακός μας ρόλος πάντα και η εθνική μας υποχρέωση» και προσθέτει: «Και πάντως η αγωνία μου δεν είναι να επιστρέψω. Η αγωνία μου είναι να σωθεί η χώρα που κινδυνεύει. Και να μην πάει χαμένη όλη αυτή η ανορθωτική προσπάθεια που ξεκινήσαμε και εγκαταλείφθηκε από τη νέα κυβέρνηση».

Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε ευφάνταστα σενάρια τα περί δημιουργίας μεγάλου συνασπισμού, υπογραμμίζοντας ότι η έλλειψη προϋποθέσεων για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης αναδείχθηκε από την πρόσφατη σύσκεψη του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, κάνοντας λόγο για σημάδια σύγχυσης και πανικού της κυβέρνησης καθώς όπως σημείωσε: «ο πρωθυπουργός ζητούσε από τους άλλους αρχηγούς να υπογράψουν κοινή δήλωση κατά των περικοπών που η ίδια η κυβέρνησή του έχει νομοθετήσει στον προϋπολογισμό» και συνέχισε κριτικά λέγοντας: «Εν πάσει περιπτώσει με «επικοινωνιακά τεχνάσματα» και θεατρικές χειρονομίες τα προβλήματα δεν λύνονται.

Να εγγυηθούν άπαντες την ενότητα είναι το μήνυμα που διαμηνύεται προς πάσα κατεύθυνση και από τον Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με «Το Βήμα» ο πρώην πρωθυπουργός λέει σε συνομιλητές του ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να περάσει αναίμακτα τις εκλογές και να ανασυγκροτηθεί άμεσα για να ανταποκριθεί στο θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Με Vodafone στις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου

Υπό τη σκιά αυτών των καταλυτικών παρεμβάσεων οι τέσσερις διεκδικητές της «γαλάζιας αρχηγίας», ανεβάζουν στροφές στη νέα κούρσα μέχρι τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, τη διενέργεια των οποίων θα αναλάβει όπως επισημοποίησε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Vodafone.

 

Οι δηλώσεις των υποψηφίων

Τις επιφυλάξεις του αναφορικά με την ομαλή διεξαγωγή της νέας ψηφοφορίας εξέφρασε εκ νέου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Μιλώντας στο MEGA επανέλαβε την πρότασή του οι εκλογές να διενεργηθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους του 2009. Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν το απέκλεισε κατηγορηματικά λέγοντας χαρακτηριστικά: «εάν εμείς μπορούμε να σύρουμε τον κ. Τσίπρα σε μια κατεύθυνση που θεωρούμε σωστή, θα το κάνουμε» υπογραμμίζοντας όμως ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας μιλώντας στον ALPHA κάλεσε τον κόσμο να προσέλθει μαζικά στην ψηφοφορία, ώστε να κλείσει, όπως είπε, η «πληγή» που άνοιξε το φιάσκο του περασμένου Νοεμβρίου και πρόσθεσε:  «… τώρα που καταρρέει η χώρα εξαιτίας των εμμονών και των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προκύψει μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία» χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση επικίνδυνη για τα εθνικά θέματα της χώρας, ενώ επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναζητά συναίνεση αλλά συνενοχή.

«Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι και ανανεωμένη για να ξαναγίνει μεγάλη» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

«Ο εχθρός είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ» επανέλαβε χθες από τη Χαλκιδική ο Άδωνις Γεωργιάδης.