X

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Ο Μπαλτάς ταυτίζεται με τους Βρετανούς

Τονίζει ότι υπονομεύονται οι μακρόχρονοι αγώνες για τον επαναπατρισμό των γλυπτών και τελικά εμφανίζεται η ίδια η Ελλάδα να απεμπολεί τα δικαιώματά της.

Ant1news

Πυρά στην κυβέρνηση για την υπόθεση διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα εξαπολύει η υπεύθυνη ΚΤΕ Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χαρά Κεφαλίδου.

Η ίδια κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί την μέχρι τώρα προσπάθεια, για την εν λόγω υπόθεση, δείχνοντας ότι δεν πιστεύει σε αυτήν. «Αλλάζει στρατηγική χωρίς να έχει άλλη», δηλώνει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, η ίδια ζητά από την κυβέρνηση να ενημερώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τον υποτιθέμενο σχεδιασμό της ως οφείλει. «Μέχρι τότε ας αποφεύγει άστοχες δημόσιες δηλώσεις», τονίζει.

Αφορμή για την επίθεση της Χαράς Κεφαλίδου στάθηκε η απάντηση Μπαλτά, ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στη δικαστική διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Όπως ισχυρίστηκε, αυτό γίνεται “κυρίως γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το αντίστοιχο Δικαστήριο και αν χάσουμε το Δικαστήριο τα πράγματα δυσκολεύουν”.

«Με αυτή τη δήλωση ο Υπουργός προεξοφλεί την αρνητική έκβαση της δικαστικής διεκδίκησης ακυρώνει την προσπάθεια να κρατηθεί διεθνώς το θέμα ψηλά στην δημοσιότητα και ταυτίζεται με τα επιχειρήματα της αγγλικής πλευράς», τονίζει η κα Κεφαλίδου και σημειώνει ότι η διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα έχει μια βαριά προϊστορία με μακρόχρονους αγώνες για ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας από σημαντικές προσωπικότητες που υπήρξαν Υπουργοί Πολιτισμού του τόπου μας, με πρώτη την μεγάλη Μελίνα Μερκούρη.

Η ίδια υποστηρίζει ότι όταν τόσο σημαντικά θέματα εθνικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζονται ως μια απλή αναφορά στο πλαίσιο άλλης συζήτησης σε Επιτροπή της Βουλής, εκτίθεται η κυβέρνηση, υπονομεύονται οι μακρόχρονοι αγώνες για τον επαναπατρισμό των γλυπτών και τελικά εμφανίζεται η ίδια η χώρα μας να απεμπολεί τα δικαιώματά της.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM η κυρία Κεφαλίδου έκανε λόγο για «τσαπατσουλιά και προχειρότητα» αναφερόμενη στις δηλώσεις Μπαλτά και μίλησε για «ανεπίτρεπτες κουβέντες που εκθέτουν τον υπουργό και την κυβέρνηση».

Όπως είπε «ζητάμε από την Κυβέρνηση να μας εξηγήσει γιατί υπάρχει αλλαγή στρατηγικής, τι λόγοι την οδηγούν σε μία νέα θεώρηση, που απέτυχε όλη η προηγούμενη διεκδίκηση, δεν είχε δηλαδή κανένα θετικό πρόσημο όλη αυτή; Πολιτική εξήγηση έχω, ότι είναι η γνωστή τσαπατσουλιά, προχειρότητα και ένας τρόπος πολύ επιφανειακής ανάγνωσης όλων των θεμάτων που οδηγεί σε γκάφες. Αλλά γκάφες σε τέτοια θέματα που έχουν εθνικό χαρακτήρα, που σηματοδοτούν, αν θέλετε, μία ολόκληρη προσπάθεια και πορεία σε ένα πολύ σημαντικό θέμα, νομίζω ότι είναι ανεπίτρεπτες, εκθέτουν την κυβέρνηση και εκθέτουν έναν υπουργό, ο οποίος και στην προηγούμενη θητεία του ως υπουργός Παιδείας είχε αφήσει πάλι ένα αρνητικό στίγμα στις πρωτοβουλίες που είχε πάρει».