X

“Βολές” κατά της κυβέρνησης από ΚΚΕ και Ποτάμι

Αφορμή στάθηκε η συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Ant1news

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύουν ΚΚΕ και Ποτάμι σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με αφορμή δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και την αυστηρή προειδοποίηση που έλαβε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.  

Συγκεκριμένα το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «στάχτη στα μάτια» του λαού την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει μια πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ απ’ το πρόγραμμα ως παράγοντα που θα οδηγήσει σε χαλάρωση των σκληρών μέτρων, όταν μάλιστα, όπως σημειώνει, «τα ίδια μέτρα αποτελούν και κατευθύνσεις της ΕΕ. Ενώ, η ίδια η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα είχε αναγορεύσει το ΔΝΤ σε βασικό σύμμαχό της, ιδιαίτερα στο ζήτημα του χρέους».

«Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής δεν έχει να κάνει με τις γενικότερες αντιθέσεις, για το αν το μνημόνιο θα είναι καθαρά «ευρωενωσιακό» ή με «ολίγον ΔΝΤ», αλλά με την προώθηση των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κι αυτή την πολιτική η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπηρετεί με αφοσίωση’, τονίζει το ΚΚΕ. 

Από την πλευρά του το Ποτάμι σημειώνει πως «το έργο καλοί-κακοί σε σχέση με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους, το έχουμε ζήσει και στο παρελθόν».

«Οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της τρόικας είναι γνωστές. Σε άλλα σημεία οι προτάσεις του Ταμείου (χρέος) ευνοούν τις ελληνικές θέσεις, σε άλλα (κοινωνικά) όχι. Η κυβέρνηση δείχνει ανίκανη να εκμεταλλευθεί τις αντιθέσεις αυτές προς όφελος της χώρας. Αντ΄αυτού επιχειρεί να τις χρησιμοποιήσει για εσωτερική κατανάλωση και αποπροσανατολισμό ενόψει των δύσκολων αποφάσεων που έχει να πάρει. Αλλά το έργο είναι παλιό και δεν κόβει πια εισιτήρια», αναφέρει το Ποτάμι και προσθέτει:

«Κινδυνεύουμε όμως με όλα αυτά να βρεθούμε, όπως και το καλοκαίρι, στη θέση όπου θα έχουμε δεχθεί τις πιο δυσμενείς προτάσεις και των δύο πλευρών δίχως να έχουμε εκμεταλλευθεί καμία από τις θετικές».