X

Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία στη ΝΔ

Αποκαταστάθηκε το τεχνικό πρόβλημα που προκάλεσε προσωρινή διακοπή. Μεγάλη η προσέλευση. Παράταση της εκλογικής διαδικασίας. Μηνύματα ενότητας από τους υποψηφίους.

Ant1news

Ομαλά συνεχίζεται σε όλη τη χώρα η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΝΔ, καθώς αποκαταστάθηκε το πρόβλημα που προκάλεσε προσωρινή διακοπή, διάρκειας περίπου μισής ώρας.

Το πρόβλημα προέκυψε, καθώς η εταιρεία που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει τη διαδικασία είχε προγραμματίσει το κλείσιμο της κάλπης στις 7 μ.μ. χωρίς να έχει προβλέψει την ωριαία παράταση. Η προσέλευση των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι αρκετά μεγάλη, καθώς μέχρι τις 18:00 έχουν ψηφίσει πάνω από 325.000 άτομα.

"Καλούμε όλους τους νεοδημοκράτες να συμμετάσχουν στην κορυφαία εκλογική διαδικασία. Η εκλογή προέδρου της ΝΔ είναι υπόθεση που αφορά όλη την ελληνική κοινωνία και καθορίζει το μέλλον του τόπου", υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η ΚΕΦΕ.

Ωστόσο, ένταση επικράτησε προς στιγμή στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου. Η ένταση προήλθε μετά από διαφωνία των εκπροσώπων των υποψηφίων για το που θα στηθούν τα τραπεζάκια με το υλικό τους έξω από το εκλογικό κέντρο. Ακολούθησε διαπληκτισμός και παρ’ ολίγον οι εκπρόσωποι να πιαστούν στα χέρια, αλλά τελικά και με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων το επεισόδιο έληξε.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 8:00 το απόγευμα, σύμφωνα με δηλώσεις του Γιάννη Τραγάκη, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφαση της ΚΕΦΕ για μία ώρα παράταση.

Εν τω μεταξύ, η εκλογή νέου προέδρου από τον πρώτο γύρο απαιτεί ποσοστά άνω του 50% και δεν φαίνεται εφικτή, ενώ η πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αναμένεται μετά της 9:00 το βράδυ.

 

"Σήμερα ψηφίζουμε για το παρόν και το μέλλον της παράταξης μας", δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στον 'Αγιο Νικόλαο στην Κρήτη. "Με τη ψήφο μας διασφαλίζουμε την ενότητα και στηρίζουμε την κοινή μας προσπάθεια για τη δημιουργία μιας μεγάλης, δυνατής και σύγχρονης Νέας Δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα ανταποκριθούμε στο χρέος μας", τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Λίγο μετά τις 9:30 άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Θεσσαλονίκη ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο ίδιος έστειλε μήνυμα ενότητας αλλά και αλλαγής της ΝΔ. «Τα μηνύματα που φθάνουν από όλη την Ελλάδα είναι υψηλής συμμετοχής. Οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισαν να πάρουν την τύχη του κόμματος στα χέρια τους. Σήμερα αλλάζουμε σελίδα στη ΝΔ. Αφήνουμε πίσω όσα μας πλήγωσαν και κρατάμε τα καλά. Προχωράμε μπροστά για ένα κόμμα σύγχρονο, ανοιχτό, δημοκρατικό, για μια ΝΔ που θα συνομιλεί με το λαό, που θα απαλλάξει τη χώρα από αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση», τόνισε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ψήφισε λίγο μετά τις 11:00 στην Κηφισιά και ύστερα από μεγάλη αναμονή στο εκλογικό του κέντρο, λόγω μαζικής προσέλευσης των φίλων της ΝΔ, έστειλε το πρωί μήνυμα για την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας:

Λίγο μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το 2016 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τη Νέα Δημοκρατία, ενώ τόνισε ότι το κόμμα θα βγει ενωμένο και δυνατό από αυτή τη διαδικασία.

 

Για μεγάλη προσέλευση των φίλων της ΝΔ στις κάλπες έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα σε εκλογικό κέντρο στο Περιστέρι:

Στις δηλώσεις του έξω από το εκλογικό του κέντρο ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ευτυχής που ο κόσμος αγκαλιάζει την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας για τη δημιουργία μιας μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης. "Από αύριο θα είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι και ισχυροί", τόνισε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ.

 

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ψήφισε στο ΕΒΕΑ, στην Ακαδημίας και σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότιτ ο βράδυ δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, καθώς ο μεγάλος νικητής είναι η Νέα Δημοκρατία.

Νωρίτερα, ανήρτησε ένα μήνυμα στη σελίδα του στο Facebook προς τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ στο μήνυμά του αναφέρει: “Μαζί στηρίξαμε την παράταξη. Σήμερα ψηφίζουμε για την ενότητα. Μαζί ξανακάνουμε τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη και δυνατή”.

Λίγο μετά τις 13.00 άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έστειλε διπλό μήνυμα: για ενότητα στην ΝΔ και για την ανάγκη ανακατάληψης της εξουσίας από το κόμμα. Ο κ. Σαμαράς χωρίς να φορά γραβάτα και συνοδευόμενος από την σύζυγο του Γεωργία, έφθασε στο εκλογικό κέντρο στην Κηφισιά όπου τον υποδέχθηκαν με φιλοφρονήσεις οι οπαδοί του κόμματος.

 

Εξάλλου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ψήφισε το πρωί στη Θεσσαλονίκη, στο παλαιό κτήριο του Δήμου μαζί με την σύζυγό του Νατάσσα και αποχώρησε δίχως να κάνει δηλώσεις.

 

Μήνυμα για μαζική προσέλευση στις κάλπες έστειλε μέσω Twitter ο βουλευτής της Β Αθήνας της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος σχολίασε την αθρόα συμμετοχή των ψηφοφόρων της ΝΔ στην εκλογική διαδικασία:

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ψήφισε στην Κηφισιά, επεσήμανε πως «είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία, μέλος της μεγάλης οικογένειας των ευρωπαϊκών δημοκρατικών κομμάτων, σήμερα με αυτή την διαδικασία αλλάζει σελίδα, αλλάζει κεφάλαιο».

Στο κλειστό του Μετς ψήφισε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σχολίασε τη μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές της ΝΔ. Η κα. Μπακογιάννη έτυχε θερμής υποδοχής από τους φίλους του κόμματος, ενώ στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter έγραψε:

Η μεγάλη συμμετοχή αποδεικνύει οτι η ΝΔ είναι ένα μεγάλο δυνατό κόμμα. pic.twitter.com/5ZSn0MQw4G

— Ντόρα Μπακογιάννη (@Dora_Bakoyannis) December 20, 2015

 Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι ψηφίζουν

- Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών.

- Πριν κάποιος ψηφίσει, συμπληρώνει αίτηση επαναβεβαίωσης/εγγραφής μέλους υπογράφοντας σχετική δήλωση με τα στοιχεία του, στην οποία επισημαίνεται ότι αποδέχεται τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές, τις πολιτικές θέσεις του κόμματος και αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρεί το Καταστατικό, τους Κανονισμούς και τις αποφάσεις του. Τα δεδομένα που θα συλλέγουν θα παραμείνουν, επί 48ωρο, στους server της Vodafone και, εν συνεχεία, βάσει νομοθεσίας, θα καταστραφούν-διαγραφούν. Νωρίτερα, όμως, θα τα έχει ζητήσει η ΝΔ, καθώς από αυτά τα αρχεία θα δημιουργηθούν-επικαιροποιηθούν τα μητρώα μελών του κόμματος.

- Οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών.

- Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν όλα τα εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό στην επίσημη ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας www.nd.gr, ή να ενημερωθούν από τις κατά τόπους Τοπικές και Νομαρχιακές Οργανώσεις (ΝΟΔΕ)

- Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή είναι η επίδειξη επισήμου αποδεικτικού δημοσίου εγγράφου για ταυτοπροσωπία (Αστυνομική Ταυτότητα, Δίπλωμα οδήγησης, Διαβατήριο)

- Το αντίτιμο συμμετοχής είναι 3 ευρώ.

- Σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, όσοι προσέλθουν ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισαν και την πρώτη φορά, χωρίς κανένα αντίτιμο συμμετοχής.

- Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι είχαν ψηφίσει και στον πρώτο γύρο.