X

Στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου στη ΝΔ

Οδηγίες από την ΚΕΦΕ για τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Στην Αττική επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης.

Ant1news

Για τις λεπτομέρειες του δευτέρου γύρου των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 10 Ιανουαρίου ενημερώνει τους ψηφοφόρους η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση η ψηφοφορία θα διεξαχθεί, στην Ελλάδα από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον εκείνα τα μέλη του κόμματος που ψήφισαν κατά την εκλογή της 20ης Δεκεμβρίου 2015 και έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά κέντρα που είχαν ψηφίσει κατά την προηγούμενη εκλογή, αλλά αυτή την φορά στο εκλογικό τμήμα (κάλπη) στο οποίο αντιστοιχεί το πρώτο γράμμα του επωνύμου τους. Για την διευκόλυνσή τους θα υπάρχουν σχετικές πινακίδες σε όλα τα εκλογικά τμήματα.

Επίσης, κατά την προσεχή εκλογή, οι ψηφοφόροι δεν θα κληθούν να υπογράψουν και να υποβάλουν στην Εφορευτική Επιτροπή δήλωση εγγραφής τους στο κόμμα ή επαναβεβαίωσης της κομματικής τους ιδιότητας. Επίσης, δεν θα τους ζητηθεί να καταβάλλουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό προκειμένου να τους επιτραπεί να ψηφίσουν.

Για την αναγνώρισή τους από την Εφορευτική Επιτροπή, οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους είτε την ελληνική ταυτότητά τους (ή την προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής), είτε το ελληνικό διαβατήριό τους (ακόμη και αν η ισχύς του έχει λήξει), είτε το ελληνικό δίπλωμα οδήγησής τους.

Τέλος, διευκρινίζεται από την ΚΕΦΕ ότι οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να θέσουν σταυρό προτίμησης στο ψηφοδέλτιο του υποψήφιου Προέδρου που θα επιλέξουν.

Στην Αττική επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους οι δύο υποψήφιοι

Μετά την παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διήμερο, οι δυο υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους στην Αττική, η οποία μαζί με την περιφέρεια της Κεντρικής  Μακεδονίας μπορεί να κρίνει και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι δυο υποψήφιοι έχουν προγραμματίσει σειρά επισκέψεων σε γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, συναντήσεις με κομματικά στελέχη σε τοπικές οργανώσεις και βέβαια συνεντεύξεις στα ΜΜΕ.

Μετά την προσπάθεια τους να κερδίσουν τους ψηφοφόρους του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Μακεδονία σειρά έχει η Αττική, όπου στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας τη Β’ Αθηνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριάρχησε με 37,6%, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ακολουθεί από κοντά με 35,8%, ενώ στις άλλες τέσσερις περιφέρειες του λεκανοπεδίου (Α' Αθηνών, Α' Πειραιά, Β' Πειραιά και Αττική-πρώην υπόλοιπο) ο κ. Μεϊμαράκης είχε καθαρή πρωτιά.

Πάντως, νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Opinion Poll, εμφανίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να προηγείται με μεγάλη διαφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόθεση ψήφου, την παράσταση νίκης, αλλά και σε άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Μεϊμαράκης: Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε οικουμενική κυβέρνηση

«Χρειαζόμαστε μια ηγεσία που θα την εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες», δηλώνει στην εφημερίδα «Δημοκρατία» ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Ευ.Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι «η επόμενη ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να προχωρήσει στην παραγωγή καινοτόμων ιδεών και πολιτικών με εθνικό και κοινωνικό πρόσημο, που θα υπηρετούν το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας μας και όχι τις εντολές τρίτων».

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης επαναλαμβάνει ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν θα συμμετάσχει σε μία οικουμενική κυβέρνηση» και τονίζει ότι «εφόσον η κυβέρνηση αποτύχει να φέρει εις πέρας την αποστολή που της έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός, οφείλει να το ομολογήσει και να φύγει».

Για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης λέει ότι «έκανε μεταρρυθμίσεις και προώθησε πολιτικές και μέτρα που απέτρεψαν τη χρεοκοπία της χώρας και την έξοδό της από το ευρώ». Σχετικά με το θέμα των απολύσεων καθαριστριών και δημοτικών αστυνομικών, για το οποίο ο κ. Κ. Μητσοτάκης διερωτάται γιατί δεν είχε αντιδράσει ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης όταν είχε ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο, απαντά ότι «δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση με κανένα. Υπάρχει αυτοκριτική, ώστε να εντοπίσουμε τα λάθη μας, να διδαχθούμε από αυτά και να μην τα επαναλάβουμε».

Ο κ. Μεϊμαράκης δηλώνει ότι η Ν.Δ. είναι «κόμμα λαϊκό, που εκφράζει όλους και πολύ περισσότερο τους αδύναμους» και διαβεβαιώνει ότι εφόσον εκλεγεί πρόεδρος στόχος είναι «ένα κόμμα με σύγχρονες δομές, ανοιχτή δημοκρατική λειτουργία, ώστε να εκφράζει και να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες» και επισημαίνει ότι «όποιος συμφωνεί με αυτόν τον σχεδιασμό θα έχει διακριτό ρόλο και ευθύνες».

Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν μπορεί να παράσχει στήριξη αλά καρτ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι η παρέμβαση που επιχειρείται στο Ασφαλιστικό, είναι μεγάλης έντασης και τόνισε τη «σαφέστατη πολιτική ευθύνη» του ΣΥΡΙΖΑ για τις «βίαιες παρεμβάσεις» που απαιτούνται από τους δανειστές.

Έκανε λόγο εξάλλου για «τραγικά αντικίνητρα» στην απασχόληση αναφερόμενος στις επιβαρύνσεις που επέρχονται με το προωθούμενο Ασφαλιστικό. 

Απαντώντας περαιτέρω «στις φωνές που ζητούν από το κόμμα μου να στηρίξει το ασφαλιστικό» ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι «η ΝΔ δεν μπορεί να παράσχει αλά καρτ στήριξη».  

Σχετικά με τις εκλογές της Κυριακής, σημείωσε ότι το 60% του πρώτου γύρου ψήφισε «αλλαγή σελίδας» για το κόμμα.

Χθες το βράδυ στο ίδιο κανάλι είχε δηλώσει ότι, «εγώ ονειρεύομαι τη ΝΔ του διαδικτύου και όχι του FAX» .

Την ίδια στιγμή σε άρθρο που υπογράφει ο Σάιμον Νίξον και δημοσιεύεται στη Wall Street Journal, ο δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι, «η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα ανατρέψει τα δεδομένα στην Ελλάδα, ακριβώς ένα χρόνο μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ».