X

Αντίστροφη μέτρηση στη ΝΔ για τις εκλογές της Κυριακής

Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης κορυφώνουν τις παρεμβάσεις τους με θέμα τις αλλαγές στο κόμμα και με επιθέσεις στην Κυβέρνηση. Ποια η θέση του Αντώνη Σαμαρά.

Ant1news

Το θέμα της ανανέωσης της παράταξης, αλλά και το ποιός μπορεί να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα στις επόμενες εκλογές θέτουν οι δύο μονομάχοι λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής.

Οι κ.κ Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης κρατούν χαμηλούς τόνους στη μεταξύ τους αντιπαράθεση, θέτουν τα διλλήματα και ευελπιστούν σε μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων.

Και οι δύο σπεύδουν να διαμηνύσουν πως σε περίπτωση εκλογής τους, θα κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση και δεν πρόκειται να ψηφίσουν μειώσεις στις συντάξεις.

Μεϊμαράκης: Αφετηρία μου το 28% των εκλογών, του Κυριάκου δεν την ξέρουμε

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη, ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, είπε ότι «είναι σε μία ευγενή άμιλλα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη», σημειώνοντας ότι «όποιος κι αν κερδίσει, η Νέα Δημοκρατία θα τραβήξει το δρόμο της».

Όσον αφορά στην ανανέωση, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως «η ανανέωση δεν είναι μόνο ηλικιακή. Πρέπει να συνοδεύεται από αξιοκρατία και διαδικασίες». «Οραματίζομαι ένα κόμμα που θα έχει τέτοιες διαδικασίες, ώστε να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς».

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα της Νέας Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι «εγώ έχω αφετηρία το 28% στις εκλογές, δεν είναι το ταβάνι» και συμπλήρωσε «του Κυριάκου την αφετηρία δεν την ξέρουμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι χαμηλότερη.

Δεσμεύτηκε πως στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, το κόμμα θα είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις από τον Φεβρουάριο.

Μητσοτάκης: Θέλω ανταγωνιστική οικονομία και αποτελεσματικό κράτος 

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την Κυριακή, επισημαίνοντας πως εισπράττει ένα ρεύμα που ζητάει ανανέωση και σοβαρότητα.

 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως θέλει μια ανταγωνιστική οικονομία και ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος με στόχο «να μεγαλώσει η πίτα» και όχι να μοιραστεί η φτώχεια. Όπως είπε, είναι αντίθετος στην αύξηση των εισφορών, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στην Κυβέρνηση την οποία και κατηγόρησε πως προχωρά σε αντικίνητρα για την απασχόληση. « Θα καταντήσουμε χώρα συνταξιούχων» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως την επομένη των εκλογών θα  συνθέσει, θα δώσει νέες ευκαιρίες στους ανθρώπους και θα εκφράσει όλες τις νέες τάσεις. Μάλιστα έκανε λόγο για αλλαγές μέσα στο κόμμα.

 

Μήνυμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς λίγο πριν την ανάδειξη νέου προέδρου. Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε ενωτικός, αποφεύγοντας να πάρει θέση υπέρ του Ευάγγελου Μεϊμαράκη ή του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι ο δικός του ρόλος είναι ενοποιητικός.

Μετά την προσπάθεια των δύο «μονομάχων» να κερδίσουν τους ψηφοφόρους του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Μακεδονία σειρά έχει η Αττική, όπου στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας τη Β’ Αθηνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριάρχησε με 37,6%, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ακολουθεί από κοντά με 35,8%, ενώ στις άλλες τέσσερις περιφέρειες του λεκανοπεδίου (Α' Αθηνών, Α' Πειραιά, Β' Πειραιά και Αττική-πρώην υπόλοιπο) ο κ. Μεϊμαράκης είχε καθαρή πρωτιά.

Πάντως, νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Opinion Poll, εμφανίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να προηγείται με μεγάλη διαφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόθεση ψήφου, την παράσταση νίκης, αλλά και σε άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

 

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

Για τις λεπτομέρειες του δευτέρου γύρου των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 10 Ιανουαρίου ενημερώνει τους ψηφοφόρους η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 7.00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο εκείνα τα μέλη του κόμματος που ψήφισαν κατά την εκλογή της 20ης Δεκεμβρίου 2015 και έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά κέντρα που είχαν ψηφίσει κατά την προηγούμενη εκλογή, αλλά αυτή την φορά στο εκλογικό τμήμα (κάλπη) στο οποίο αντιστοιχεί το πρώτο γράμμα του επωνύμου τους. Για τη διευκόλυνσή τους θα υπάρχουν σχετικές πινακίδες σε όλα τα εκλογικά τμήματα.

Επίσης, κατά την προσεχή εκλογή, οι ψηφοφόροι δεν θα κληθούν να υπογράψουν και να υποβάλουν στην Εφορευτική Επιτροπή δήλωση εγγραφής τους στο κόμμα ή επαναβεβαίωσης της κομματικής τους ιδιότητας. Επίσης, δεν θα τους ζητηθεί να καταβάλλουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό προκειμένου να τους επιτραπεί να ψηφίσουν.

Για την αναγνώρισή τους από την Εφορευτική Επιτροπή, οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους είτε την ελληνική ταυτότητά τους (ή την προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής), είτε το ελληνικό διαβατήριό τους (ακόμη και αν η ισχύς του έχει λήξει), είτε το ελληνικό δίπλωμα οδήγησής τους.

Τέλος, διευκρινίζεται από την ΚΕΦΕ ότι οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να θέσουν σταυρό προτίμησης στο ψηφοδέλτιο του υποψήφιου Προέδρου που θα επιλέξουν.

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της ΚΕΦΕ, Γιάννης Τραγάκης δηλώνει βέβαιος για την ομαλή διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας και τονίζει ότι ασφαλή εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται γύρω στις 23:00 της Κυριακής.