X

"Τριγμοί" και επιχείρηση ανασύνταξης στην Κεντροαριστερά

Γιατί "φοβούνται" τον Κυριάκο τα κόμματα της Κεντροαριστεράς. Κάλεσμα για δημιουργία νέας παράταξης από την Φώφη. "Άνοιγμα" Θεοδωράκη σε μεταρρυθμιστές.

Ant1news

Αντιδράσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα έχει προκαλέσει η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, με πλέον χαρακτηριστικό της «αναταραχής» που επικρατεί το γεγονός ότι «έβαλε φωτιά στα τόπια» των άλλων κομμάτων, την ώρα μάλιστα που δύο νέες δημοσκοπήσεις μετά τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ δείχνουν αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, βάζοντας "οδηγό" τη ΝΔ.

Ξεκάθαρος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων, κάτι που προκαλεί «αναταραχή» στα κόμματα της κεντροαριστεράς, καθώς θεωρούν ότι το «συμπαγές μήνυμα» που εκπέμπεται από την Συγγρού, μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού θελήσουν να δυναμώσουν την προοπτική εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο η Φώφη Γεννηματά απηύθυνε κάλεσμα για σύμπραξη σε μια νέα παράταξη, που οριοθετεί ως Κεντροαριστερά της λογικής, της ευθύνης και των προοδευτικών αλλαγών. Τονίζοντας ότι μιλά για μια συμπαράταξη υπερβάσεων, που δεν θα καταργεί την αυτοτέλεια των συμμετεχόντων, προτείνει συνδιάσκεψη τον Μάρτιο για να αποφασιστούν πλαίσιο αρχών, όνομα και σύμβολα του νέου φορέα.

«Να διατυπώσουμε την πρόταση εξουσίας της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας. Η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή παράταξη με αυτόνομο ρόλο και αυτοδύναμη στρατηγική, διακριτά πολιτικά οριοθετημένη από τον δήθεν αριστερό λαϊκισμό και τις παρωχημένες ιδεοληψίες του αλλά και τις συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες και εξίσου αναποτελεσματικές πολιτικές που εκπροσωπεί η Δεξιά», αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο της στην εφημερίδα «Τα Νέα», η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ως παρέμβαση σε θετική κατεύθυνση χαρακτήρισε την κίνηση Γεννηματά ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. «Η κατεύθυνση που έχουμε χαράξει πλέον είναι ότι προχωρούμε μπροστά, καλούμε τις δυνάμεις, τα κόμματα και τις κινήσεις να είμαστε όλοι μαζί από εδώ και στο εξής στη διαδικασία αυτή, κόμματα και κινήσεις της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της ανανεωτικής μεταρρυθμιστικής αριστεράς», σημείωσε ο Θανάσης θεοχαρόπουλος, μιλώντας στο Mega. 

Δείχνοντας να αγνοεί το σάλπισμα συνεργασίας της Φώφης Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης, δηλώνει ότι δεν φοβάται απώλεια ψηφοφόρων λόγω του Κυριάκου Μητσοτάκη κι επιχειρεί εκ νέου άνοιγμα σε μεταρρυθμιστές, ονοματίζοντας μάλιστα ορισμένους.

«Το Ποτάμι απευθύνθηκε εξαρχής χωρίς κανένα ταμπού σε μεταρρυθμιστικές κινήσεις και προσωπικότητες. Πρέπει να μιλήσουμε για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και επί τη βάσει αυτών να συνεργασθούμε. Απευθύνομαι στους πολιτικούς που έχουν δείξει ότι τολμούν. Στον Τάσο Γιαννίτση, στην Άννα Διαμαντοπούλου, στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη...», δήλωσε χαρακτηριστικά στα Νέα ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ένα από τα πρόσωπα που ονομάτισε ο Σταύρος Θεοδωράκης πάντως, η Άννα Διαμαντοπούλου κινείται σε παρεμφερή αλλά όχι ίδια κατεύθυνση, λέγοντας ότι είναι θετική εξέλιξη η εκλογή Μητσοτάκη κι ότι θα επηρεάσει ανεξαιρέτως όλα τα κόμματα, ενώ η ίδια προτείνει έναν πόλο λιγότερο κεντροαριστερό και περισσότερο μεταρρυθμιστικό.

«Εγώ επιμένω σε ό,τι εδώ και τρία χρόνια διατύπωσα: στην ανάγκη ιδρυτικού συνεδρίου από μηδενική βάση ενός χώρου ευρωπαϊκού, μεταρρυθμιστικού, που θα απαντά στα μεγάλα ζητήματα της Δημοκρατίας και της παραγωγής και θα ενώνει τις διάσπαρτες σημερινές δυνάμεις», επισήμανε στην Εφημερίδα των Συντακτών η κ. Διαμαντοπούλου.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Σπύρου Λυκούδη ότι ανησυχεί για το δημοσκοπικά ποσοστά του Ποταμιού, το οποίο όπως είπε πρέπει να καταλήξει στην πολιτική του ταυτότητα.

H πρώτη επίσημη απάντηση στο προσκλητήριο Γεννηματά πάντως, που ήλθε από τον Βασίλη Λεβέντη, ήταν αρνητική. «Η κυρία Γεννηματά σχεδόν φοβισμένη και γνωρίζοντας την απροθυμία των πολιτών να στηρίξουν τα ερείπια του παλαιού ΠΑΣΟΚ επιζητά ευρύτερο άνοιγμα στον κεντροαριστερό χώρο», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ένωση Κεντρώων.