X

Στην “κρησάρα” του ΠΑΣΟΚ η πρόταση της Φώφης για την κεντροαριστερά

Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί και την δικαιολογία για την δεξιά παλινόρθωση, υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά. Τι είπε για το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Δεν έλειψε ο σκεπτικισμός στην πρώτη κομματική συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ, του λεγόμενου Πολιτικού Κέντρου, επί της πρότασης της Φώφης Γεννηματά να διοργανωθεί Πολιτική Προγραμματική Συνδιάσκεψη τον Μάρτιο, όπου θα αποφασιστεί το προγραμματικό πλαίσιο, το όνομα και τα σύμβολα του Τρίτου Πόλου, όπου θα συναντηθούν οι κεντροαριστερές δυνάμεις διατηρώντας την αυτονομία των χώρων τους, ώστε να ακολουθήσει ως το Μάιο η άμεση εκλογή από την βάση του επικεφαλής της συμπαράταξης, με ανοιχτό μητρώο.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανοίγοντας τη συνεδρίαση σημείωσε ότι «η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποτελεί και την δικαιολογία για τη Δεξιά Παλινόρθωση. Η αναγκαία αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μας οδηγεί στο να λησμονούμε ότι η ΝΔ είναι πάντα η Ελληνική Δεξιά!»

Έβαλε μάλιστα σαφή διαχωριστική γραμμή υπογραμμίζοντας ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ αποτελούν τη λύση για την χώρα, ενώ φωτογραφίζοντας τα ήξεις αφίξεις του Σταύρου Θεοδωράκη απέναντι στην πρόσκληση της είπε ότι: Δεν ισχύει σε αυτό το μείζον ζήτημα το «είσαι ότι δηλώνεις», δεν είναι καραμέλα η μεταρρύθμιση ούτε άλλοθι για την δικαιολόγηση των πολιτικών λιτότητας. Οι απολίτικες γενικεύσεις εξυπηρετούν ίσως προσωπικούς στόχους, αλλά δεν προσφέρουν στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά πληροφορίες επισήμανε ότι: Το ζήτημα δεν είναι να ακουστεί απλώς μια άρνηση ή μια επιφύλαξη από τους αποδέκτες της πρόσκλησης πέραν του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και κατόπιν αυτού η σημερινή Δημοκρατική Συμπαράταξη να οργανώσει μια συνδιάσκεψη, μια διαδικασία άμεσης εκλογής του επικεφαλής και ένα συνέδριο χωρίς ουσιαστική διεύρυνση της προσπάθειας. Αυτό θα είναι απλό τέχνασμα κατώτερο των περιστάσεων.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επέμεινε σε απόσταση από τη Φώφη Γεννηματά ότι απαιτείται «ιδρυτικό συνέδριο των πολιτών της κεντροαριστεράς από μηδενική βάση. Όχι σε συνδιασκέψεις κομματικών ιερατείων που θα οδηγήσουν στο αποτυχημένο μοντέλο των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Παύλος Γερουλάνος ανέδειξε την έλλειψη αντιστοίχισης του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία λέγοντας αιχμηρά προς την ηγεσία: Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πίσω από την κοινωνία και δεν ηγείται.  Πρώτη φορά που δεν έχει την δυνατότητα να μιλήσει στον πολίτη. Μην σας κάνει λοιπόν εντύπωση ότι είμαστε ευάλωτοι και από τα αριστερά μας και από τα δεξιά μας. Πότε θα καταλάβουν κάποιοι ανεγκέφαλοι στην Χαριλάου Τρικούπη ότι πολιτική δεν γίνεται χωρίς πολιτική πρόταση. Ότι χωρίς πολιτική πρόταση δεν έχεις λόγο ύπαρξης.

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, του κλίματος Ανδρουλάκη, τόνισε ότι θα πρέπει να λάβει απόφαση η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για όλα όσα προτείνει η Φώφη Γεννηματά.