X

Κουτσούμπας: Αδιέξοδη η πολιτική της κυβέρνησης

Τι είπε για την "εισχώρηση ακραίων" στα αγροτικά μπλόκα. Εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική της. Τι είπε για το ενδεχόμενο νέων εκλογών.

Ant1news

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Mega, στην ερώτηση για την "εισχώρηση ακραίων" στα αγροτικά μπλόκα, είπε ότι η "θεωρία περί ακραίων είναι η μόνιμη επωδός της προπαγάνδας όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που θέλουν να συκοφαντήσουν και να δυσφημίσουν είτε το αγροτικό είτε το εργατικό κίνημα, κάθε κοινωνική κατηγορία που βρίσκεται στους δρόμους και διεκδικεί το δίκιο της."

Είπε ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, όπως και το οργανωμένο εργατικό μπορούν μέσω των συλλογικών τους διαδικασιών να αποφασίζουν τις μορφές, τον τόπο και τον χρόνο απεργίας, διαδήλωσης και συλλαλητηρίου, ενώ το κύριο ζήτημα είναι να μην αντιμετωπίζονται με κρατική καταστολή.

Αποσαφήνισε ότι το ΚΚΕ δεν αποφασίζει και δεν σχεδιάζει τις κινητοποιήσεις, αλλά συμμετέχοντας με τα μέλη του και τα στελέχη του στις συλλογικές διαδικασίες του κινήματος, συμβάλλει ώστε και ο αγώνας των εργαζομένων να έχει δυναμισμό και διεκδικητικό χαρακτήρα με σωστό προσανατολισμό και ταυτόχρονα να μην πέσει θύμα είτε προβοκάτσιας, είτε τυχοδιωκτικών στοιχείων.

Πρόσθεσε οτι σε όλους τους αγώνες υπάρχουν τέτοιοι σχεδιασμοί, "άλλοτε από υπηρεσίες, άλλοτε από τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό, άλλοτε από άλλες δυνάμεις οι οποίες θέλουν ουσιαστικά να υπονομεύσουν το κίνημα" και ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι έχουν την εμπειρία αποτροπής τέτοιων φαινομένων και περιφρούρησης του αγώνα τους.

Ο κ. Κουτσούμπας τοποθετήθηκε υπέρ της απομάκρυνσης αυτών των στοιχείων και περιφρούρησης του αγώνα από τους ίδιους τους αγρότες.

Ερωτηθείς για "το αδιέξοδο της κυβέρνησης υπό την πίεση των δανειστών και του ανοίγματος όλων των μετώπων", είπε ότι "είναι αδιέξοδη η πολιτική της κυβέρνησης".

Πρόσθεσε ότι παρά το ανολοκλήρωτο του σχεδίου της κυβέρνησης ή και την έλλειψη σχεδίου σε σειρά ζητημάτων, εντούτοις η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει "να είναι με την ΕΕ, να υπηρετήσει το κεφάλαιο, να υλοποιήσει το τρίτο βάρβαρο μνημόνιο, να περάσει όλα τα προαπαιτούμενα."

Επισήμανε ότι αυτό την φέρνει σε σύγκρουση με ένα κόσμο "που του χάρισε ελπίδες. Και εδώ είναι συνολικά αδιέξοδη η στρατηγική, γι' αυτό οδηγεί σε αδιέξοδο τη χώρα, σε αδιέξοδο τα εργατικά λαϊκά στρώματα που βλέπουν συνεχώς να συμπιέζεται το εισόδημά τους, να μην υπάρχει η παραμικρή ανάκαμψη για το δικό τους εισόδημα, για τη δική τους ζωή."

Δεν απέκλεισε, βάσει και δημοσιευμένων οικονομικών στοιχείων, την ύπαρξη μιας μικρής ανάκαμψης ή μιας κάποιας σταθεροποίησης της οικονομίας, αλλά, όπως τόνισε, "δεν θα είναι ανάκαμψη για τα λαϊκά στρώματα, θα είναι ανάκαμψη κάποιων κερδών κάποιων και όχι όλων, κλάδων της οικονομίας, μονοπωλιακών ομίλων του μεγάλου κεφαλαίου."

Ερωτηθείς για την ανοχή απέναντι στην κυβέρνηση, είπε ότι από τη μια υπάρχουν τμήματα της κοινωνίας που δεν βλέπουν άλλη άμεση πολιτική διέξοδο αυτή την στιγμή, μια στάση που ενισχύεται και από την "πολύ νωπή μνήμη των τραγικών ευθυνών των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ."

Πρόσθεσε, ταυτόχρονα, ότι την ίδια στιγμή δυναμώνει η οργή, η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο εκ νέου προσφυγής στις κάλπες, είπε ότι μετά από τρείς εκλογικές μάχες σε ένα δωδεκάμηνο, συμπεριλαμβανομένου του δημοψηφίσματος, "δεν είναι λύση οι εκλογές με τον ίδιο συσχετισμό δυνάμεων, χωρίς ουσιαστική διέξοδο, που δεν θα δώσουν οι εκλογές,".

Υπογράμμισε ότι εκείνη η δύναμη που μπορεί και πρέπει να βάλει την σφραγίδα της στις εξελίξεις είναι η παρέμβαση της εργατικής τάξης και του εργατικού-λαϊκού κινήματος "σε κατεύθυνση ενάντια σε αυτό το σύστημα, ενάντια στον καπιταλισμό, ενάντια στα μονοπώλια, παλεύοντας φυσικά για μέτρα ανακούφισης, επιμέρους κατακτήσεις, αλλά μόνο σε αυτή την κατεύθυνση συνολικής αλλαγής που θα φτάσει μέχρι και την αποδέσμευση από λυκοσυμμαχίες, όπως είναι η ΕΕ, σε μια νέα κοινωνία, σε μια νέα οργάνωση της οικονομίας τελικά, που για μας είναι η σοσιαλιστική κοινωνία για να το ξεκαθαρίζουμε αυτό."

"¨Αρα αδιέξοδα δεν υπάρχουν αρκεί να αποφασίσει ο λαός να δοκιμάσει τη δύναμή του" τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, δεν απέκλεισε την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας ή οικουμενικής καθώς "αντικειμενικά υπάρχει η βάση λόγω προγραμμάτων και θέσεων" με "φτερούγες που μπορεί να βρει ο κ. Τσίπρας, είτε από την Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι, ακόμα και από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ."

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση το ΚΚΕ να ψηφίσει εκλογικό νόμο επί το αναλογικότερον, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι "είμαστε αναφανδόν υπέρ της απλής αναλογικής" και το "ξεκαθαρίσαμε και στην κυβέρνηση και στον κ. Τσίπρα. Του το είπαμε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε."

"Φυσικά αν υπάρξει έστω μισό άρθρο που να συμβάλλει, θα το δούμε. Αλλά πρέπει να δούμε το συγκεκριμένο νόμο" πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.