X

Χαμηλότερη εισφορά για τους αγρότες το 2017

Το σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας. Οι συντελεστές ανά έτος και οι «διαθέσεις» των αγροτών.

Ant1news

Το ενδεχόμενο για χαμηλότερο του 20% συντελεστή για τους αγρότες εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.

Η νέα πρόταση η οποία βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου προβλέπει, για την κύρια σύνταξη, συντελεστή 12% για το 2017, 14% για το 2018 και 20% για το2019.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το κυβερνητικό προσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό, προβλέπεται συντελεστής 14% για το 2017, 17% για το 2018 και 20% για το 2019, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει δεκτό από τους αγρότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νεότερη πρόταση την οποία εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, προκύπτει μείωση 2 ποσοστιαίων μονάδων για την εισφορά του 2017 και 3 ποσοστιαίες μονάδες για το 2018. Το «ταβάνι», ωστόσο, για το 2019, παραμένει στο 20%.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, δεν προκρίνεται η πρόταση για παράταση του αρχικά προβλεπόμενου χρόνου μετάβασης στο 20%, την οποία μέχρι πρότινος συζητούσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, δηλαδή να φτάσει η εισφορά επί του εισοδήματος των αγροτών στο 20% του 2020 ή 2021 και όχι το 2019.

Στο πακέτο των διορθωτικών προτάσεων, ωστόσο, παραμένει η αναλογία εισφορών – σύνταξης και η διατήρηση της αυτονομία του ΟΓΑ.

Ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τρία ταμεία κι όχι ένα ενιαίο, όπως προβλέπεται στο αρχικό κυβερνητικό προσχέδιο.

Η τελική κυβερνητική πρόταση για το νέο ασφαλιστικό των αγροτών αναμένεται να «κλειδώσει» το πρωί της Δευτέρας, οπότε και θα έχουν συνάντηση ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ανοίγει το «παράθυρο» για διάλογο με την κυβέρνηση

Βάσει αυτής της πρότασης θα γίνει και το νέο κάλεσμα της κυβέρνησης προς τους αγρότες, οι οποίοι επανήλθαν στα μπλόκα τους, μετά τη μεγαλειώδη είσοδό τους με τα τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας.

Τα κατά τόπους μπλόκα έχουν ορίσει γενική συνέλευση για αύριο, Δευτέρα, ενώ προετοιμάζονται για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, θέτοντας ως προϋπόθεση η συζήτηση να γίνει πάνω στις προτάσεις τους.

Οι επόμενες ώρες κρίνονται κρίσιμες, αφού το μπλόκο των Τεμπών περιμένει το «επίσημο τηλεφώνημα» για να προσέλθει σε διάλογο με τον Πρωθυπουργό όπως και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, που επίσημα αποστέλλει αύριο τις προτάσεις της στην κυβέρνηση και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αν και «αυτές είναι γνωστές από τον Νοέμβριο και έχουν αναρτηθεί και στα κοινωνικά δίκτυα».

Μπορεί να λήγει το βράδυ η προθεσμία που έδωσε στα μπλόκα της χώρας η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, ωστόσο όπως επισήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της, Χρήστος Γκόντιας «μέχρι στιγμής έχουμε τη θετική απάντηση από 35 μπλόκα της χώρας, ενώ η αίσθηση που έχω μιλώντας με εκπροσώπους μπλόκων στην Ελλάδα, είναι θετική».