X

Ποτάμι: Σκάνδαλο μυρίζει ο “διαγωνισμός Σπίρτζη” για τα hot spot

Με ερώτηση τους στο Κοινοβούλιο, βουλευτές του κόμματος ζητούν εξηγήσεις για την κατεπείγουσα διαδικασία και κυρίως για το "εξωφρενικό ποσό".

Ant1news

«Σκάνδαλο» μυρίζει η προμήθεια 1.150 οικίσκων για την προσωρινή στέγαση προσφύγων, αναφέρει το Ποτάμι. Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή τέσσερις βουλευτές του κατηγορεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον Χρήστο Σπίρτζη ότι παρέκαμψε τη διαγωνιστική διαδικασία με το τελικό κόστος της προμήθειας να ανέρχεται στο ποσό των 12εκατ. ευρώ.

Οι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Μαυρωτάς, Γιώργος Αμυράς και Ιάσονας Φωτήλας τονίζουν ότι το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ, ποσό που χαρακτηρίζεται «εξωφρενικό» από παράγοντες της αγοράς και διενεργήθηκε χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες.

«Ο γνωστός υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρήκε τρόπο να παρακάμψει τη διαγωνιστική διαδικασία, κάνοντας χρήση τροπολογίας της πρώην Υπουργού κας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με την οποία, οι δαπάνες για στέγαση και σίτιση μεταναστών μπορούν να πραγματοποιούνται κατά παρέκκλιση των κειμένων περί δημοσίων συμβάσεων, δηλαδή χωρίς τη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού», επισημαίνουν και θυμίζουν ότι με την εν λόγω τροπολογία είχε διαφωνήσει το Ποτάμι.

«Μετά την ολοκλήρωση του εξαιρετικά σύντομου διαγωνισμού, προέκυψαν 4 επιλέξιμες εταιρείες, που… καμία σχέση δεν έχουν με τον Υπουργό, ενώ το τελικό κόστος της προμήθειας διαμορφώθηκε κοντά στα 12 εκατομμύρια ευρώ, ποσό κατά 30% υψηλότερο από τον μέσο όρο της αγοράς», αναφέρουν και καλούν τον Χρήστο Σπίρτζη να απαντήσει για ποιους λόγους η συγκεκριμένη προμήθεια κρίθηκε κατεπείγουσα, με ποια μελέτη προέκυψε η συγκεκριμένη λύση και πώς δικαιολογείται η ασύλληπτα υπερκοστολογημένη τιμή προμήθειας για το Ελληνικό Δημόσιο.