X

Μητσοτάκης: Γροθιά στο στομάχι της πολιτισμένης Ευρώπης η Ειδομένη

Επισκέφτηκε τον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ συνομίλησε με φορείς και εθελοντικές οργανώσεις. Οργισμένη αντίδραση από την κυβέρνηση.

Ant1news

 

Επίσκεψη στην Ειδομένη πραγματοποίησε εκτάκτως σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να εκτιμήσει από κοντά την κατάσταση στην περιοχή, ενώ οι Σκοπιανοι στέλνουν πίσω στην Ελλάδα περίπου 1500 πρόσφυγες που πέρασαν χθες τα σύνορα.

Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί στην περιοχή, περιηγήθηκε στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τους Γιατρούς του Κόσμου, την αστυνομία και γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ.

"Η κατάσταση που είδα σήμερα στην Ειδομένη είναι μια γροθιά στο στομάχι για τη χώρα μας, για όλη την πολιτισμένη Ευρώπη και για τον πολιτισμό μας συνολικά. Οι συνθήκες εδώ πέρα είναι απολύτως απάνθρωπες. Δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι σε συνθήκες πρωτόγνωρες, μέσα στη λάσπη, με λίγους εθελοντές, οι οποίοι παρέχουν τη βοήθειά τους με όλες τους τις δυνάμεις, αλλά προφανώς το μέγεθος του προβλήματος τους ξεπερνά. Κάνουμε και σήμερα εδώ πέρα μια ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να εκπονήσει άμεσα ένα οργανωμένο σχέδιο μεταφοράς των ανθρώπων αυτών σε συνθήκες αξιοπρεπείς. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Καταλαβαίνετε τι θα συμβεί σε περίπτωση που βελτιωθεί και λίγο ο καιρός. Θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

 


Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι "η Ειδομένη πρέπει να εκκενωθεί και πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε άλλες δομές ώστε να μην κινδυνεύει και η υγεία τους. Να λάβετε υπόψη ότι ο μισός πληθυσμός της Ειδομένης είναι μικρά παιδιά τα οποία αρρωσταίνουν με πολύ μεγάλη συχνότητα. Αυτό το οποίο προέχει είναι να αντιμετωπίσει επιτέλους η κυβέρνηση αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Δυστυχώς η κυβέρνηση και το κράτος είναι απόντες από αυτή την κατάσταση. Αυτό υποστηρίζει η Περιφέρεια, υποστηρίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, υποστηρίζουν οι εθελοντές, το κράτος όμως είναι απόν. Συνάντησα έναν μόνο κρατικό λειτουργό, έναν γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ και τίποτα παραπάνω".

 

Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την χθεσινή ενέργεια ενός αριθμού προσφύγων που έφυγαν από την Ειδομένη με τα πόδια και μπήκαν στην ΠΓΔΜ από άλλο σημείο.

 

«Η Ειδομένη είναι γροθιά στο στομάχι της πολιτισμένης Ευρώπης. Πρέπει οι πρόσφυγες να μεταφερθούν άμεσα σε άλλες δομές», είχε γράψει νωρίτερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, “ποστάροντας” και μια φωτογραφία από τον καταυλισμό.

  

Γεορβασίλη για Μητσοτάκη: Αποφάσισε να κάνει επίδειξη ευαισθησίας

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ειδομένη προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης με την Όλγα Γεροβασίλη να κάνει λόγο για «επίδειξη ευαισθησίας». Συγκεκριμένα η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε, σήμερα, να κάνει  επίδειξη ευαισθησίας από την Ειδομένη. Κατά τα άλλα, το κόμμα του οποίου ηγείται, κατηγορεί, εδώ και μήνες, την κυβέρνηση ότι δεν επαναπροωθεί πρόσφυγες στην θάλασσα, αντιδρά στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, επιδίδεται σε κάθε είδους ακροδεξιά καπηλεία του προσφυγικού, σιωπά σε μονομερείς ενέργειες σε βάρος της χώρας μας. Οφείλουμε να επισημάνουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί να πατά ταυτόχρονα στην βάρκα του ακροδεξιού λαϊκισμού και στην βάρκα της ευαισθησίας».   

 

Συνάντηση με Τζιτζικώστα στο αεροδρόμιο "Μακεδονία"

Ο κ. Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, για την κατάσταση. Τον πρόεδρο της ΝΔ συνοδεύει ο ειδικός συντονιστής για το Μεταναστευτικό, βουλευτής Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ανήρτησε στο Twitter φωτογραφίες από την συνάντηση με τον Απ. Τζιτζικώστα. 

Στη συνέχεια ο κ. Τζιτζικώστας συνόδευσε τον κ. Μητσοτάκη στην Ειδομένη και σε δηλώσεις του ζήτησε να γίνει άμεσα εκκένωση της Ειδιμένης, χωρίς βία, ««Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό αντίξοες συνθήκες, που επιδεινώνονται από την αδιαφορία της κυβέρνησης, προσπαθεί να παράσχει τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια στους πρόσφυγες. Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απάνθρωπη, απαράδεκτη και τραγική.

Δυστυχώς, όμως, η ανικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει όλα όσα ως Περιφέρεια έχουμε ζητήσει το τελευταίο διάστημα, η ανεπάρκειά της να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το προσφυγικό, αλλά και η αδιαφορία της απέναντι στο τεράστιο αυτό ανθρωπιστικό ζήτημα την καθιστούν μέρος του προβλήματος κι όχι μέρος της λύσης. Πολύ φοβάμαι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει άμεσα εκκένωση της Ειδομένης, χωρίς βία», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

 

 

 

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Οι τελευταίες σοβαρές εξελίξεις με υποχρεώνουν να μεταβώ στην Ειδομένη. Εκεί που βουλιάζει ο ανθρωπισμός του απόντος κ. Τσίπρα».