X

Εκλογικός νόμος και Brexit στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Πού στρέφονται τα βλέμματα. Τηλεφωνική επικοινωνία για το Brexit είχαν Ολάντ-Τσίπρας.  Εφικτή σύγκλιση σε τρία επίπεδα για τον εκλογικό νόμο “βλέπει” το Μαξίμου.

Ant1news

Με τα βλέμματα στραμμένα στον εκλογικό νόμο, έπειτα και από τις επαφές που είχε τις προηγούμενες μέρες ο Πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς ξενικά σήμερα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με την ομιλία του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. Το ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων στρέφεται και στα νέα  δεδομένα που δημιουργεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία κάτι που απασχόλησε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μεταξύ τους ο Αλέξης Τσίρπας και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει αργότερα από την προγραμματισμένη ώρα στην Κεντρική Επιτροπή λόγω των έκτακτων επαφών που έχει με αφορμή του Brexit.

Τα θέματα του θα απασχολήσουν την Κ.Ε. είναι οι πολιτικές εξελίξεις, οι θέσεις της Κ.Ε. για τον προσυνεδριακό διάλογο, το σχέδιο καταστατικού και ο κανονισμός προσυνεδριακών διαδικασιών.

Μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη προχωρήσει στην «χαρτογράφηση» των θέσεων των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση. Το κυβερνητικό στρατόπεδο διατυπώνει την εκτίμηση ότι υπάρχουν κεφάλαια του εκλογικού νόμου που μπορεί να εξασφαλίσουν συγκλίσεις όπως το δικαίωμα ψήφου στα 17, η πλήρης κατάργηση του μπόνους των εδρών και με «κάποιο τρόπο» και η διατήρηση ενός ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Αντίθετα, αντικρουόμενες θέσεις διατυπώνονται στο ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών και στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, θέμα για το οποίο υπάρχουν «τεχνικές δυσκολίες».

Το επόμενο βήμα που ακολουθεί είναι αυτό της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα και αύριο, για την οποία η προσδοκία είναι το βράδυ της Κυριακής να υπάρξουν αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή ποιες συμμαχίες θα πρέπει να επιδιώξει, καθώς, μετά το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία, οι εξελίξεις πρέπει να επιταχυνθούν και η Ελλάδα να συμβάλει πρωταγωνιστικά στη συγκρότηση ενός πόλου που θα θέσει την κοινωνική ατζέντα απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση.

Μαξίμου: Εφικτή η σύγκλιση σε τρία πεδία για τον εκλογικό νόμο

Για τρία σημεία σύγκλισης με τον Σταύρο Θεοδωράκη σχετικά με τον εκλογικό νόμο κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, μετά το τέλος των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, με τελευταία συνάντηση αυτή με τον επικεφαλής του Ποταμιού. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης ζητά μικρό, πιο αναλογικό μπόνους στο πρώτο κόμμα, μια πρόταση που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ενδιαφέρουσα, αλλά όχι βάση για 200 ψήφους.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους υπάρχει σύγκλιση σχετικά με την ψήφο στα 17 και κατάργηση του μπόνους, καθώς  και η διατήρηση στο 3%. Ωστόσο, δεν φαίνεται να τα βρίσκουν στο σπάσιμο των περιφερειών , αλλά και στην ψήφο των αποδήμων.   

Μάλιστα οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι για την ψήφο στα 17 συμφωνούν όλοι. Σχολιάζοντας την στάση του επικεφαλής του Ποταμιού  σημείωναν που αν καταργηθεί το μπόνους των εδρών τότε την πίεση θα την έχει ο Σταύρος Θεοδωράκης και μάλλον θα πιεστεί γι’ αυτό.Ωστόσο, όπως έλεγαν η άρνηση του κ. Θεοδωράκη για το μπόνους δεν ανατρέπει τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με την επιδίωξη των 200 ψήφων σε αναλογικό σύστημα.

Οι ίδιοι κύκλοι σχολίαζαν, επίσης,ότι  το ΚΚΕ μάλλον αντιδρά για λόγους τακτικής, άρα ίσως υπάρχει περιθώριο για διαπραγμάτευση.Παράλληλα, η κυβέρνηση φαίνεται να διαφωνεί με τα όσα ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε για το Brexit, καθώς κυβερνητικές πηγές, σχολίασαν πως το αντιμετωπίζει επιφανειακά.

Οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν σε επίπεδο συνεργατών των πολιτικών αρχηγών, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξεουν και επαφές τη Δευτέρα το πρωί στις Βρυξέλλες.Κυβερνητικοί κύκλοι, μάλιστα, τόνιζαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες γιατί την Τρίτη «θα τα πει έξω από τα δόντια στη Σύνοδο Κορυφής».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες ο Σταύρος Θεοδωράκης φέρεται να έκανε χιούμορ στον πρωθυπουργό σχετικά με το δημοψήφισμα πως... "εσύ άνοιξες το δρόμο...".