X

Στα μέσα Οκτωβρίου το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Με την ανακοίνωση του χρόνου διεξαγωγής του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ant1news


Στα μέσα Οκτωβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όπως αποφάσισε η ΚΕ του κόμματος, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής με την υπερψήφιση, από τη συντριπτική πλειοψηφία, της πρότασης της Επιτροπής Θέσεων.

 Όσον αφορά τις καταστατικές αλλαγές, θα τεθούν στον προσυνεδριακό διάλογο οι προτάσεις της Επιτροπής Καταστατικού και αυτές των μελών της Κ.Ε.

Τα προσυνεδριακά κείμενα θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες. Περιλαμβάνουν την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ σε χρονικό ορίζοντα τριετίας, την απλή αναλογική και τις θέσεις για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την συνταγματική αναθεώρηση.

Στο πλαίσιο της ΚΕ η πρωτοβουλία των "53+" έβαλε και πάλι στο τραπέζι του προσυνεδριακού διαλόγου το παράλληλο πρόγραμμα και την κατάρτιση οδικού χάρτη  οδικό χάρτη εξόδου από το μνημόνιο και την επιτροπεία. Κατέθεσε και τροπολογία για την ιδιοκτησία του προγράμματος η οποία πέρασε αφού αφαιρέθηκε, όμως, η παράγραφος  που χαρακτήριζε τη συμφωνία του καλοκαιριού αποτέλεσμα ενός αδίστακτου εκβιασμού και ενός πραξικοπήματος. Οι "53+" κατέθεσαν και δεύτερη τροπολογία με τη διαφωνία τους για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία όμως απορρίφθηκε από την Κεντρική Επιτροπή.

Οι εργασίες της ΚΕ έγιναν στη “σκιά” του Brexit για τις επιπτώσεις του οποίου δεν έκρυψε την ανησυχία του τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, παραδέχθηκε ότι το Brexit «δημιουργεί ασάφειες και αβεβαιότητες για την ευρωπαϊκή οικονομία». Ο υπουργός επισήμανε ότι θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά οι επιπτώσεις του Brexit στην ελληνική οικονομία, αν και έσπευσε να σημειώσει ότι δεν υφίσταται θέμα ελληνικής εξόδου από την Ευρώπη.