X

“Σκληρό ροκ” εφ’ όλης της ύλης

Σφοδρή κόντρα σε υψηλούς τόνους μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ, με προσωπικές επιθέσεις και υπονοούμενα...

Ant1news

"Πυρά" αντάλλαξαν ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, σχεδόν για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, από τις εκλογές, την οικονομία και την διαπλοκή μέχρι τον ΕΝΦΙΑ. 

Ταυτίζοντας τον Πρόεδρος της ΝΔ με την διαπλοκή και τα συμφέροντα της Τρόικας, ο πρωθυπουργός αντιπαρατέθηκε στο εναλλακτικό φορολογικό σχέδιο αλλά και το αίτημα εκλογών, που παρουσίασε στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στη χθεσινοβραδινή ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε «όργιο συκοφαντίας» και πρόσθεσε ότι, στον αρχηγό της ΝΔ δεν του αρέσουν τα καθαρά πρόσωπα, του αρέσουν τα πρόσωπα της διαπλοκής. Με αυτούς έχει μάθει, αυτοί του αρέσουν. 

«Ο δρόμος που έχουμε επιλέξει είναι δύσβατος αλλά έχει προορισμό. Ο προορισμός αυτός δεν είναι άλλος από αυτόν που οραματίστηκαν όσοι αγωνίστηκαν για την πρόοδο, την ειρήνη, τη δημοκρατία. Και το ταξίδι μας μπορεί να έχει άλλοτε ήρεμα νερά και άλλοτε ταραγμένα, όμως για μας - αντίθετα με τον ποιητή - σημασία έχει ο προορισμός. Τα σκυλιά γαβγίζουν αλλά δε δαγκώνουν», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας

Εκλογές ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκλογές ζήτησε και πάλι, ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την διάκρεια της συνέντεξης Τύπου στην ΔΕΘ.  «Πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, όχι μόνο γα την οικονομία αλλά γιατί υπονομεύει τους θεσμούς, πρόσθεσε για να συνπληρώσει στη συνέχεια: Έχω μιλήσει εκτεταμένα για αυτό έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου Νίκο Βούτση ότι η Βουλή λειτουργεί στα όρια της συνταγματικότητας. Οι εκλογές έχουν ένα κόστος αλλά η παραμονή της Κυβέρνησης είναι ακόμα πιο ακριβή»  είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

 

“Πόλεμος» για την μείωση των φόρων

Επικίνδυνες για την οικονομία και την κοινωνία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για μείωση 3,5 δις φόρων λέγοντας ότι δεσμεύτηκε γι΄ αυτές επειδή είναι το παιδί των δανειστών και επειδή βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από τις πιο παράλογες αντικοινωνικές σκέψεις και προτάσεις τους. Κατήγγειλε επίσης ότι «η ωραία λύση για μείωση των φόρων» θα γίνει από την ΝΔ «σκοτώνοντας τα νοσοκομεία, τα σχολεία, το κοινωνικό κράτος». 

Πρότεινα ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής κοστολόγησα το ύψος του οικονομικού προγράμματος, κατά συνέπεια το σχέδιο που προτείναμε είναι απολύτως εφαρμόσιμο, τόνισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την χθεσινοβραδινή ομιλία του στη ΔΕΘ. 

Όπως είπε, όμως, «αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους το ύψος των πλεονασμάτων. Πιστεύουμε ότι μπορούμε γιατί είμαστε αξιόπιστοι. Μπορούμε να τους πείσουμε», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

"Πυρά" εκατέρωθεν 

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι σχεδιάζει να περικόψει κι άλλο τον κοινωνικό προϋπολογισμό, να αφαιρέσει από την κοινωνική πλειοψηφία, για να επιστρέψει στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Κατήγγειλε επίσης ότι «το τετράπτυχο της ΝΔ του κου Μητσοτάκη είναι: Περικοπές - Απολύσεις - Ξεπούλημα - Απορρύθμιση», για να προσθέσει πως ο πρόεδρος της ΝΔ διαρκώς συντάσσεται με τις πιο ακραίες θέσεις κάποιων εκ των δανειστών, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις νεοφιλελεύθερες εμμονές του.

 

«Ο κος Μητσοτάκης σκοπεύει να επιστρέψει τη χώρα στα πιο μαύρα χρόνια της καταστροφικής πενταετίας 2010-2015 και να συνεχίσει εκείνη την πολιτική που μας έφερε εδώ που μας έφερε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. .

Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, τόνισε ότι δεν θέλει να γίνει άλλος ένας μνημονιακός πρωθυπουργός, καθώς όπως είπε η εξουσία είναι εργαλείο για να παράγουμε πολιτική και να κάνουμε την ζωή των πολιτών καλύτερη, να σπάσουμε φαύλο κύκλο της μετριότητας…

Κόντρα για τον ΕΝΦΙΑ  

Για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι «είναι φόρος που η ΝΔ εφηύρε, τον υλοποίησε, δεσμεύτηκε για αυτόν», και η κυβέρνηση έδωσε μάχη κατά την διαπραγμάτευση.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι εφικτή η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών. «Μου είπαν γιατί δεν μειώνουμε 50% τον ΕΝΦΙΑ, δεν μπορώ να το υποστηρίξω», ξεκαθάρισε στην συνέντευξη Τύπου σήμερα.

"Κονταροχτυπήθηκαν" και για το λογοπαίγνιο Τσίπρα

Κονταροχτυπήθηκαν και για το λογοπαίγνιο Τσίπρα με αφορμή την δήλωση των συνδικαλιστών αστυνομικών ότι θα μηνύσουν τον Υπουργό Χουλιαράκη και συνεπώς θα συλληφθεί αν παγώσει τα ειδικά μισθολόγια.

«Θα πρότεινα, μάλιστα, στην συνδικαλιστική ηγεσία της αστυνομίας αντί να ανακοινώνει ότι θα συλλάβει τον Χουλιαράκη, μήπως να ανέβαινε αυτές τις μέρες προς Θεσσαλονίκη μεριά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης του απάντησε, λίγο αργότερα, λέγοντας πως «δεν είναι και πολύ υγιές να αφήνει ο πρωθυπουργός υπονοούμενα για την σύλληψη του αρχηγού αντιπολίτευσης».

 

Η απάντηση της Γεροβασίλη 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολίασε πως ο κ. Μητσοτάκης «για άλλη μία φορά έδειξε ότι δεν έχει αίσθηση του χιούμορ, αφού προσέλαβε την περιπαιχτική αναφορά του πρωθυπουργού στις κινητοποιήσεις και τις σχετικές δηλώσεις των ένστολων συνδικαλιστών, ως προτροπή να τον συλλάβουν».

«Διαβεβαιώνουμε τον κύριο Μητσοτάκη ότι τέτοιο κίνδυνο δεν διατρέχει. Απεναντίας, διατρέχει μεγάλο κίνδυνο, αν οι πολίτες καταλάβουν τι ακριβώς προτείνει, να μείνει στάσιμος για πάντα στο σημερινό του αξίωμα», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

 

"Μάχη" για τις τηλεοπτικές άδειες

Το ενδεχόμενο να κηρυχθεί έκπτωτος ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας ή όποιος άλλος δεν είναι σύννομος ή δεν μπορεί να καλύψει το ποσό για την απόκτηση της άδειας, άφησε ανοικτό ο Πρωθυπουργός. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «αν κάποιος από τους προσωρινούς υπερθεματιστές δεν έχει την δυνατότητα να πληρώσει τα χρήματα του,θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο».

Ωστόσο, σκληρή επίθεση στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών εξαπέλυσε από την ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Τόνισε ότι το κόμμα του «θα καταργήσει το νόμο Παππά και δεν θα ορίσει αριθμητικά τις άδειες. Θέλουμε πολυφωνία και όχι έλεγχο». «Άκουσα τον κ. Τσίπρα, να λέει, πως όποιου υπερθεματιστή το πόθεν έσχες είναι προβληματικό, η άδεια θα πάει στον επόμενο. Αλήθεια, δεν έγινε έλεγχος στα πόθεν έσχες; Δεν συνεδρίασε η αρμόδια Επιτροπή;Εμείς δεν θα επιτρέψουμε τον εκφυλισμό, που οδηγεί σε διαπλοκή, είχαμε ανάλογα φαινόμενα με τον Κοσκωτά», είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ. 

Στο επίκεντρο Στουρνάρας και Attica Bank

Εν τω μεταξύ, τα θολά σημεία στο πόθεν έσχες Καλογρίτσα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ αυξάνονται λόγω της εμπλοκής σε αυτό και της Attica Bank, θέμα που πυροδότησε νέα κόντρα μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ, με φόντο και τον Γιάννη Στουρνάρα. 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντησή του με τον διοικητή της ΤτΕ σημειώνοντας ότι «με τις δηλώσεις του, ο ίδιος ο κος Στουρνάρας, απάντησε ηχηρά στις συκοφαντίες της ΝΔ. Αναγνώρισε ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και αποσυνέδεσε την διενεργούμενη έρευνα των δικαστικών αρχών στο ΚΕΛΠΝΟ, από τις εξελίξεις στο Τραπεζικό Σύστημα». 

 

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης, σε ερώτηση για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και το ζήτημα με την Τράπεζα Αττικής, απάντησε ότι σωστά δεν ενέκρινε τις τοποθετήσεις στη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής. Δήλωσε ότι περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον κ. Στουρνάρα, τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης μη συστημικών τραπεζών, αλλά παρατήρησε πως η Τράπεζα Αττικής είναι «μια πολύ πονεμένη ιστορία». 

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης 

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις σημερινές τους ομιλίες στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και την συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ αντίστοιχα. «Ο κ. Τσίπρας «έκλαιγε» δήθεν για τους φτωχούς, που ο ίδιος οδηγεί σε πλήρη φτωχοποίηση. Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να αλλάξει ρόλους με τον κ. Τσίπρα στις υποσχέσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Γεννηματά.

«Η αντιπαράθεση με τη ΝΔ, για το ποιος θα ηγείται στην εφαρμογή μόνιμων βάρβαρων μέτρων για το λαό και προνομίων για το κεφάλαιο, επιδιώκει να κρύψει ότι το πρόγραμμα και των δύο είναι το 3ο μνημόνιο, που από κοινού έχουν ψηφίσει» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση αλλά και στη ΝΔ.

«Σαν απειλή πάνω από τη χώρα ακούστηκε η υπόσχεση του Πρωθυπουργού στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα μείνει για να ολοκληρώσει το έργο του. Μια ομολογία στο κομματικό του ακροατήριο ότι μέχρι τώρα μάθαινε «στου κασσίδη το κεφάλι»  και τώρα πρέπει να ανοιχτούν και να ακούσουν την κοινωνία», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Χάρης Θεοχάρης σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ.