X

“Σπάει” σε δύο όργανα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Εκτελεστικό Συμβούλιο και Πολιτικό Συμβούλιο υπό την "ομπρέλα" 29μελούς Π.Γ. Πώς διαμορφώνεται η σύνθεσή της. Επανεκλέγεται ο Π. Ρήγας γραμματέας του κόμματος.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Νέα δεδομένα για την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πλέον «σπάει» σε δύο όργανα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο και το Πολιτικό Συμβούλιο.

"Ομπρέλα" και των δύο οργάνων θα είναι πλέον η 29μελής Πολιτική Γραμματεία που θα συνεδριάζει σε τακτική βάση μία φορά το μήνα, σε αντίθεση με τα δύο συμβούλια που θα συνεδριάζουν μια φορά την εβδομάδα.

Φιλοσοφία της νέας διάρθρωσης είναι το "πάντρεμα" της κυβερνητικής και κομματικής λειτουργίας, ώστε συνυπεύθυνοι, συναρμόδιοι και... υπόλογοι να είναι "κυβέρνηση και κόμμα". Παράλληλα, καταργείται ο Πρωινός καφές της Δευτέρας !

Το Πολιτικό Συμβούλιο θα ασχολείται με όλα τα ("τακτικά και έκτακτα") θέματα της κυβερνητικής πολιτικής. Κατά την πρόταση θα αποτελείται από 11 μέλη, κυρίως υπουργούς. Στο ψηφοδέλτιο για το Πολιτικό Συμβούλιο περιλαμβάνονταν τα ονόματα των κ.κ Βάκη, Βούτση, Γεροβασίλη, Δούρου, Δραγασάκη, Μπαλάφα, Μπαλτά, Παππά, Σβίγγου, Τζανακόπουλου, Τσακαλώτου, Φίλη, Χριστοδουλοπούλου.

Όλα τα ονόματα πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός από την κα Φωτεινή Βάκη και την κα Τασία Χριστοδουλοπούλου, που προτάθηκαν από άλλους και τα ονόματά τους έγιναν τελικά δεκτά από τον πρωθυπουργό. Αντιθέτως, δεν προτάθηκε από τον κ. Τσίπρα το όνομα του Πάνου Σκουρλέτη. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτό το όργανο θα "υποκαταστήσει" το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο που, μέχρι τώρα, συσκέπτεται κάθε Δευτέρα.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα ασχολείται με οργανωτικά θέματα αλλά και πολιτικά, όπως η προετοιμασία και δράση των τμημάτων του κόμματος. Σύμφωνα με την πρόταση θα αποτελείται από 16 μέλη. Τα μέλη του ενός οργάνου δεν θα μπορούν να είναι μέλη και του άλλου, πλην των κ.κ  Τσίπρα και Ρήγα.

 

Επανεκλογή Ρήγα ως γραμματέα με 75%

Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 23:00 οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο, την ψήφιση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και την εκλογή της Πολιτικής Γραμματείας.

Για τον γραμματέα της Κ.Ε. ψήφισαν 150, έγκυρα βρέθηκαν 149 ψηφοδέλτια. Το μοναδικό υποψήφιο, Παναγιώτη Ρήγα ψήφισαν 111, ενώ βρέθηκαν 38 «λευκά» και ένα άκυρο. Συνεπώς με ποσοστό 75% γραμματέας της ΚΕ επανεξελέγη ο Παναγιώτης Ρήγας.

Μετά τις ψηφοφορίες εξάλλου, η σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας διαμορφώνεται ως εξής:

Πολιτικό Συμβούλιο

Βάκη Φωτεινή, Βούτσης Νίκος, Δούρου Ρένα, Δραγασάκης Γιάννης, Μπαλάφας Γιάννης, Παππάς Νίκος, Σβίγκου Ράνια, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Φίλης Νίκος και Χριστοδουλόπουλου Τασία.

Εκτελεστικό Συμβούλιο

Αναγνωστοπούλου Σία, Δημητριάδης Δημήτρης, Ηλιόπουλος Νάσος, Θεοδωρακοπούλου Νατάσα, Καλαμαρά ‘Εφη, Καλκανδής Πέτρος, Καραγεώργος Πέτρος, Κνήτου Κατερίνα, Κοτσακάς Αντώνης, Κυπριανίδου Ερμίνα, Λάμπρου Πάνος, Μανταδάκης 'Αγγελος, Μπουρνούς Γιάννης, Σκορίνης Νίκος, Υδραίος Μιχάλης και Χριστόπουλος Αλέξης.

Στην Πολιτική Γραμματεία συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας και ο γραμματέας Παναγιώτης Ρήγας.