X

ΝΔ: πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου

Καταργεί τον "νόμο Παππά" και μεταφέρει όλες τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Τι πρβλέπει για αριθμό καναλιών και τίμημα. Η απάντηση του Νίκου Παππά.

Ant1news

Στη δημοσιότητα έδωσε η ΝΔ το περίγραμμα της πρότασης νόμου που θα καταθέσει, για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Όπως τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «είναι αυτονόητο ότι όλα όσα περιέχονται στην παρούσα πρόταση κατατίθενται με την επιφύλαξη της έκδοσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), μολονότι η συγκεκριμένη πρόταση έχει άλλη αρχιτεκτονική και φιλοσοφία, η οποία είναι απολύτως σύμφωνη με τις συνταγματικές διατάξεις».

Η πρόταση νόμου καταργεί πλήρως το «νόμο Παππά» και τους αριθμητικούς περιορισμούς των τηλεοπτικών αδειών, ενώ προβλέπει πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος.

Αφαιρεί τη λογική του πλειοδοτικού διαγωνισμού και εισάγει ξεκάθαρη αδειοδοτική διαδικασία με αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια, έναντι ενός τιμήματος, ενιαίου για όλους τους παρόχους υφιστάμενους και νέους, και ενός περιοδικού τέλους χρήσης του φάσματος, που ορίζονται από το Ε.Σ.Ρ.

 

Αναλυτικά η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας:

  • Καταργεί τα άρθρα 1 έως 15 του ν.4339/2015 (όλον τον "νόμο Παππά").
  • Αναθέτει στο Ε.Σ.Ρ. τον καθορισμό του αριθμού όλων των ειδών τηλεοπτικών αδειών, με πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος
  • Χορήγηση αδειών απο το Ε.Σ.Ρ., όχι με πλειοδοτικό διαγωνισμό, αλλά με ξεκάθαρη αδειοδοτική διαδικασία, βάσει κριτηρίων, έναντι ενός τιμήματος, ενιαίου για τους παρόχους κι ενός περιοδικού τέλους χρήσης φάσματος.
  • Παροχή δυνατότητας στο Ε.Σ.Ρ. να αυξήσει τον αριθμό των αδειών, αν υπάρχει ζήτηση κι είναι τεχνικά εφικτό
  • Θέτει δεκαετή χρονική διάρκεια των αδειών παρόχων περιεχομένου.
  • Ορίζει ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος πρέπει να περιλαμβάνει τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές ανά κατηγορία αιτούμενης άδειας, για τον τεχνολογικό εξοπλισμό και την κτηριακή υποδομή (δυνατότητα απόκτησης εντός 6 μηνών)
  • Παρέχει αρμοδιότητα καθορισμού απο το Ε.Σ.Ρ. της ελάχιστης διάρκειας υποχρεωτικού προγράμματος (δελτία ειδήσεων, εκπομπές λόγου - τέχνης - πολιτισμού - θεάτρου
  • Προβλέπει επίδειξη απο κάθε υποψήφιο δεκαετούς επιχειρηματικού πλάνου και μελέτης βιωσιμότητας
  • Προϋποθέτει κάθε υποψηφίος να είναι ασφαλιστικά, φορολογικά και τραπεζικά ενήμερος
  • Εισάγει απαγόρευση συγκέντρωσης ελέγχου, βάσει του νόμου για τον ελεύθερο ανταγωνισμό στα ΜΜΕ
  • Προβλέπει ότι άδεια μπορούν να λάβουν ΑΕ ελληνικές ή της ΕΕ ή κοινοπραξίες με δραστηριότητα μόνο στα ΜΜΕ
  • Ορίζει ως ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο των υποψηφίων τα 12 εκ. για άδεια εθνικής εμβέλειας και τα 3 εκ. ευρώ για άδεια περιφερειακή εμβέλεια
  • Προϋποθέτει ότι οι μέτοχοι των εταιριών, τα μέλη ΔΣ κι οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιρειών πρέπει να μην έχουν καταδικαστεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία, απάτη ή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ούτε για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για υπεξαίρεση, εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδορκία και δόλια χρεοκοπία.
  • Προβλέπει ασυμβίβαστο απασχόλησης σε σταθμό και σε επιχειρήσεις ερευνών στα ΜΜΕ ή διαφήμισης
  • Ορίζει έλεγχο διαφάνειας για το ιδιοκτησιακό καθεστώτος των ΜΜΕ, εφόσον αποκτούν εισόδημα στην ημεδαπή, καθώς κι ότι πρέπει να είναι πραγματικοί δικαιούχοι των οικονομικών μέσων που διέθεσαν στο κεφάλαιο της υποψήφιας εταιρείας, περιλαμβανομένων των τραπεζικών δανείων
  • Προβλέπει περιορισμούς για ιδιοκτήτη, εταίρο, βασικό μέτοχο, μέλος οργάνου διοίκησης ή διευθυντικού στελέχους, με τις αντίστοιχες ιδιότητες σε επιχείρηση που συνάπτει δημόσιες συμβάσεις
  • Ορίζει έλεγχο πόθεν έσχες των πόρων που θα διαθέσουν οι υποψήφιοι απο την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος

 

Παππας: Κροκοδείλια τα δάκρυα της ΝΔ για τους εργαζόμενους των καναλιών

«Κροκοδείλια τα δάκρυα της ΝΔ για τους εργαζόμενους. Ειλικρινή τα δάκρυά της για τους καναλάρχες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Παππάς, υποστηρίζοντας ότι «οι μοναδικές επί τις ουσίας διαφοροποιήσεις της πρότασης της ΝΔ, σε σχέση με τον ισχύοντα νόμο, είναι ότι καταργεί το κατώτατο όριο εργαζομένων (που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ορίσει στους 400 πλήρους απασχόλησης εργαζόμενους ανά κανάλι) και καταργεί το διαγωνισμό και τον αντικαθιστά από “αδειοδοτική διαδικασία”, η οποία ελαχιστοποιεί το τίμημα που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο. «Κατά τα άλλα, η πρόταση νόμου της ΝΔ επαναλαμβάνει, προς το χαλαρότερο, τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος 4339/15, στα άρθρα 1-15. Σε αυτά ακριβώς τα άρθρα τα οποία η ΝΔ θέλει να καταργήσει. Σε αυτόν ακριβώς το νόμο, ο οποίος –στις βασικές του διατάξεις- υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία σημαντικά ευρύτερη της κυβερνητικής».

«Είναι προφανές ότι οι κ. Τσίπρας και Παππάς ζαλισμένοι από τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις τους με το δικηγόρο των offshore και των Panama Papers κ. Αρτεμίου, δεν θέλουν να καταλάβουν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου», ανταπάντησε η Νέα Δημοκρατία.