X

Οι αντιδράσεις στην Ελλάδα για την εκλογή Τραμπ

Τι λένε  Μαξίμου - ΝΔ για την εκλογή Τραμπ. "Συγχαρητήρια" μέσω twitter από τον Καμμένο. «Σοβαρή αρνητική εξέλιξη για όλο τον πλανήτη» σχολίασε ο Παπαδημούλης.

Ant1news

Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις και στην Ελλάδα από πολιτικούς και κόμματα για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, έναντι της Χίλαρι Κλίντον.

Κάθε επιτυχία, «σε μια περίοδο παγκόσμιων αλλαγών και προκλήσεων», εύχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο κ. Παυλόπουλος επισημαίνει την «μακρόχρονη και ανθεκτική φιλία» Ελλάδας-ΗΠΑ, «βασισμένη στις κοινές αξίες της Ελευθερίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας» και εκφράζει την «πεποίθηση ότι, κατά τη διάρκεια της προεδρίας σας, οι δεσμοί αυτοί θα συνεχίσουν να ενισχύονται και να εμπλουτίζονται, προς αμοιβαίο όφελος των εθνών μας, καθώς και προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης, σταθερότητας και προόδου».

Το Μαξίμου αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την εκλογή Τραμπ, καθώς στην Κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η αμερικανική εξωτερική πολιτική σε ότι αφορά τα ελληνικά ζητήματα. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, κύκλοι της Κυβέρνησης σημείωναν πως ήταν ένα πιθανό αποτέλεσμα για το οποίο είχε προετοιμαστεί η ελληνική πλευρά. 

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απέστειλε επιστολή στον Ντόναλντ Τραμπ και τον συνεχάρη για την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με τους οποίους συνδέονται διαχρονικά ο ελληνικός και ο αμερικανικός λαός, στη βάση κοινών αξιών δημοκρατίας, κράτους δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την πρόθεση να εμβαθυνθεί η συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, προς όφελος των δύο λαών, της ειρήνης, και της περιφερειακής σταθερότητας.

Αντιφατικές εκτιμήσεις εντός της Κυβέρνησης

Την ίδια ώρα, συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο έδωσε μέσω Twitter ο Πάνος Καμμένος, κάνοντας ειδική αναφορά στον Ελληνοαμερικανό Γιώργο Παπαδόπουλο, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο Τραμπ, σημαντική η θέση πλέον του Ελληνοαμερικανού Γιώργου Παπαδόπουλου για την Ελλάδα».

 

Aντίθετα, «σοβαρή αρνητική εξέλιξη για όλο τον πλανήτη» χαρακτηρίζει την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο κ. Παπαδημούλης τονίζει την ανάγκη να κινητοποιηθεί η Ευρώπη για την «κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη» και η Ελλάδα «να υλοποιήσει γρήγορα τον σχεδιασμό για την ελάφρυνση του χρέους και να αναδειχθεί σε πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Καταλήγοντας εκφράζει την προσδοκία «το σοκ από τη νίκη του Τραμπ» να λειτουργήσει «ως εγερτήριο μήνυμα για τη δημιουργία ενός αντιφασιστικού, δημοκρατικού μετώπου ανά τον κόσμο». 

 

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«It's the end of the world as we know it», έγραψε στο twitter ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και πρόσθεσε: «Σκέψη. Περισυλλογή. Δράση».

 

Μιλώντας, αργότερα, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «ο αμερικανικός λαός αποφάσισε δημοκρατικά» και πως «το αποτέλεσμα είναι σεβαστό από όλους». «Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν στιβαρές βάσεις. Παραμένουν ισχυρές. Αξιολογούμε επίσημες αποφάσεις, όχι προεκλογικές δηλώσεις», συνέχισε. Τέλος, για την επικείμενη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα είπε ότι γίνεται πλέον σε ένα νέο, διαφορετικό περιβάλλον, με άλλα δεδομένα.

Ως ένα ακόμα ισχυρό σοκ για τους προοδευτικούς πολίτες σε όλο τον κόσμο χαρακτήρισε τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές η Φώφη Γεννηματά. «Το να δηλώνουμε διαρκώς έκπληκτοι και σοκαρισμένοι με την επικράτηση δήθεν αντισυστημικών, αλλά στην πραγματικότητα βαθειά συντηρητικών, αναχρονιστικών και λαϊκιστικών επιλογών είναι φανερό ότι δεν αρκεί», τόνισε σε δήλωσή της η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Η εκλογή του κ. Τραμπ αποτέλεσε ένα σοκ, κι αυτό γιατί συστηματικά καλλιεργούσε τον φόβο και τον διχασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, για τη νίκη του Αμερικανού πολυεκατομμυριούχου. Εξέφρασε, δε, την ευχή οι πολιτικές εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες να μην αποτελέσουν εμπόδιο για τις εξελίξεις και τα μεγάλα θέματα της Ελλάδας. «Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ρευστότητα και η χώρα μας είναι σε μία πολύ δύσκολη στιγμή και επομένως η λογική της εθνικής συνεννόησης είναι απαραίτητη», τόνισε ο κ. Χρηστίδης.

"Ο λαός είναι κυρίαρχος... Δεν είναι, όμως, αλάνθαστος..." έγραψε με νόημα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

  

«Τόσο οι πολιτικές δυνάμεις που σήμερα πανηγυρίζουν για την επικράτηση του Τραμπ, όσο και εκείνες που κλαίνε για τη μη επικράτηση Κλίντον, κρύβουν ότι και οι δύο υποψηφιότητες εκπροσωπούσαν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου και θα συνεχίσουν την αντιδραστική, αντιλαϊκή πολιτική, σε βάρος του αμερικανικού λαού, αλλά και την επικίνδυνη πολεμοχαρή πολιτική, σε βάρος των άλλων λαών, ιδιαίτερα στην περιοχή μας» σημειώνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι «αυτό επιβεβαιώνεται και απ’ τις τάσεις απόρριψης και των δύο υποψηφιοτήτων, που εκφράστηκαν προεκλογικά, μέσα στον αμερικανικό λαό, αλλά και από το γεγονός ότι η ελπίδα «Ομπάμα» κατέληξε σε απογοήτευση για μεγάλα τμήματα του αμερικανικού λαού, μετανάστες, μειονότητες, κλπ».

«Οι λαοί θα πάψουν να παγιδεύονται ανάμεσα στη «Σκύλλα και τη Χάρυβδη», όταν χαράξουν το δικό τους δρόμο, ρήξης και ανατροπής του συστήματος που γεννά, φτώχεια, κρίσεις, πολέμους», καταλήγει το ΚΚΕ 

«Μέσα μας έχουμε και τον καλό και τον κακό λύκο. Και νικάει αυτός που ταΐζουμε περισσότερο. Παλιά ινδιάνικη παροιμία #USElection2016» σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, με ανάρτησή του στο twitter. 

 

Η Ένωση Κεντρώων συγχαίρει για την εκλογή του το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.  "Ευχόμαστε ολόψυχα με την υπεύθυνη στάση σας να διαψεύσετε όσους παρουσίασαν στρεβλή και απρόβλεπτη την εικόνα σας καθ΄ όλη  την προεκλογική περίοδο. Η Αμερική είναι μια μεγάλη χώρα που πρέπει να ακολουθήσει και να εγγυηθεί την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και την προσπάθεια διατήρησης της ειρήνης και στήριξης των αδυνάτων σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Επίσης, ο Βασίλης Λεβέντης, σημείωσε ότι «η συνεργασία Ελλάδας -ΗΠΑ είναι ισχυρή. Αναμένουμε από τον πρόεδρο Τράμπ να συνταχθεί με τα δίκαια αιτήματα της χώρας μας στα εθνικά θέματα εξωτερικής πολιτικής γιατί στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Την καλούμε επίσης να στηρίξει την Ελλάδα στην προσέλκυση επενδύσεων. Η θέση της Ένωσης Κεντρώων είναι γνωστή: η Ελλάδα δεν ζητά χρήματα αλλά ευκαιρίες για ανάπτυξη». 

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σοκ για όλους όσοι παλεύουμε για τις βασικές δημοκρατικές κατακτήσεις και είμαστε σταθερά απέναντι στην μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Η ελπίδα που έφερε ο Μπάρακ Ομπάμα μεταβάλλεται με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ σε ανησυχία για όλο τον πλανήτη» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.