X

Επίθεση ΝΔ στην κυβέρνηση για τις αλλαγές στην Παιδεία

Για βραχυπρόθεσμη μικροδιαχείριση, αποσπασματικές διευθετήσεις, ευχολόγια και απουσία συνεκτικού σχεδίου κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ.

Ant1news

Νέες αλλαγές έρχονται στην Παιδεία σε ότι αφορά το Λύκειο και τις εισαγωγικές εξετάσεις, αλλά και σχετικά με τα μεταπτυχιακά και τη γενικότερη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο Κώστας Γαβρόγλου παρουσίασε στην έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, βάσει του οποίου αναμένεται η εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να γίνονται με βάση την απόδοση των υποψηφίων σε δύο ή τρία μαθήματα «ειδικότητας» και σε ένα ή δύο ακόμη κοινά μαθήματα για όλους τους μαθητές.

Με αφορμή την εν λόγω εισήγηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Γαβρόγλου, η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, έκανε λόγο για βραχυπρόθεσμη μικροδιαχείριση, αποσπασματικές διευθετήσεις, ευχολόγια και απουσία συνεκτικού σχεδίου.

«Πολλές από τις προτάσεις του Υπουργείου είναι εξαιρετικά ασαφείς. Και αρκετές από τις εξαγγελίες προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία» τονίζει η κα Κεραμέως, προσθέτοντας ότι κινούνται ξεκάθαρα σε τροχιά απορρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο - παρά τα τρωτά του σημεία - αγκαλιάστηκε από την μεγάλη πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η ίδια σημείωσε ότι προκαλείανησυχία το πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές, το οποίο χαρακτηρίζεται από υπέρμετρα περιοριστικές ρυθμίσεις, η κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος αλλά και η θεσμοθέτηση των Περιφερειακών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης.

«Είμαστε αντίθετοι σε νέες, δυσκίνητες και γραφειοκρατικές δομές, που θίγουν το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων. Για τη Νέα Δημοκρατία, η αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου αποτελεί βασική προτεραιότητα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Με ισότητα ευκαιριών, αξιοκρατία, ελευθερία, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια» καταλήγει η κα Κεραμέως.