X

Βρούτσης: Απαραίτητο το κομματικό διαβατήριο ΣΥΡΙΖΑ και για το εφάπαξ

Κάνει λόγο για "βαθιά διαβρωμένο πελατειακό κράτος" και για "ρουσφετολογικές πρακτικές". Τι απαντά το Υπουργείο Εργασίας.

Ant1news

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο Τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, ζητώντας της να απολογηθεί απέναντι στους 55.000 δικαιούχους εφάπαξ.

Ο κ. Βρούτσης, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, "καταγγέλλει το βαθιά διαβρωμένο πελατειακό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ρουσφετολογικές πρακτικές όσον αφορά την καταβολή των παροχών του εφάπαξ".

"Η βαριά εκτεθειμένη, πολιτικά και ηθικά - μετά τις σημερινές αποκαλύψεις - Kυβέρνηση, καλείται να απολογηθεί απέναντι στους 55.000 δικαιούχους εφάπαξ. Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με φακέλους χωρίς δικαιολογητικά, αναδεικνύουν το βαθιά διαβρωμένο πελατειακό κράτος, που χτίζει εδώ και δυο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ" σημειιώνει ο Γιάννης Βρούτσης.

΄Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωση του, "απο σήμερα, οι δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι εφάπαξ γνωρίζουν, ότι για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός τους, το μόνο που χρειάζεται είναι κομματικό διαβατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.   Επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, με την αόριστη, ατελή και ασαφή διάταξη του άρθρου 35 παρ. 10 του Ν. 4387/2016, ο ΣΥΡΙΖΑ "έσπασε” τον κανόνα της χρονικής προτεραιότητας στην καταβολή των εφάπαξ παροχών, ανοίγοντας το δρόμο σε ρουσφετολογικές πρακτικές, καταστρατηγώντας το πνεύμα του νόμου και προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα.   Υπενθυμίζεται, ότι τα έτη 2011 - 2014 χορηγήθηκε αριθμός - ρεκόρ εφάπαξ παροχών, ύψους 3,1 δις ευρώ, καθώς 96.760 συνταξιούχοι πήραν το εφάπαξ τους, με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες".

Το θέμα ανέκυψε απο δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", σύμφωνα με το οποίο ενώ 50.000 συνταξιούχοι περιμένουν τα εφάπαξ τους ακόμα και για τρία ή τέσσερα χρόνια, μια "άγνωστη στο ευρύ κοινό, μα γνωστή σε 243 άτομα", νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης άνοιξε παράθυρο ..παράκαμψης της επετηρίδας χορήγησης τους.

Τι απαντά το Υπουργείο Εργασίας

Απαντώντας, πηγές του Υπουργείου Εργασίας, έκαναν λόγο για "το κοινωνικά δίκαιο μέτρο της κατ' εξαίρεση επίσπευσης απονομής εφάπαξ, που προβλέπει ότι ένας δικαιούχος μπορεί να αιτηθεί παράκαμψης της σειράς προτεραιότητας, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι (άτομα με αναπηρία, άτομα με χρόνιες παθήσεις, γονείς και νόμιμοι κηδεμόνες που προστατεύουν άτομα με αναπηρία), κάτι που εξετάζεται και αποφασίζεται από αρμόδια επιτροπή".

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, "καλό θα είναι, όσοι υιοθετούν με μεγάλη ευκολία πηχυαίους τίτλους περί ''ρουσφετιών'', να μην συγχέουν τα δικά τους πεπραγμένα δεκαετιών με την παρούσα κυβέρνηση", προσθέτοντας ότι στο β΄ εξάμηνο του 2016 απονεμήθηκαν 14.374 εφάπαξ και "ως τον Ιούνιο 2017, θα έχει χορηγηθεί το σύνολο των εφάπαξ βοηθημάτων, που υπολογίζονται σε 24.500 κατά προσέγγιση",λ καταλήγοντας ότι "η Κυβέρνηση δίνει οριστικά λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπώρησε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους επί σειρά ετών".