X

“Λάδι στην φωτιά” …περί δραχμής από τον Ξυδάκη: όραμα για τον λαό ...με κάθε μέσο

Σερί δηλώσεων, εν μέσω σάλου αντιδράσεων από τα κόμματα. Ζητά να μην δαιμονοποιείται η συζήτηση για εθνικό νόμισμα.

Ant1news

Μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του περί δραχμής και της ανάρτησής του στο Facebook που ζητούσε να  μην δαιμονοποιείται η σχετική συζήτηση, ο Νίκος Ξυδάκης ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά, επιμένοντας ότι δεν πρέπει να έχουμε ταμπού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αν και μίλησε για διαστρέβλωση των δηλώσεων του, υποστήριξε πως ο λαός πρέπει να αποκτήσει όραμα και ελπίδα με κάθε πρόσφορο μέσο και εργαλείο. «Τώρα που είμαστε στο ευρώ, με το ευρώ…», είπε.

"Η αρχική μου δήλωση λέει διαφορετικά πράγματα και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της, απο αυτά που αναφέρονται απο πολλά ΜΜΕ και ιστοσελίδες", είπε ο κ. Ξυδάκης.

Όπως διευκρίνισε, "το νόημα είναι ότι "πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά λόγω της κρίσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση", για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον. Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την ίδια την πνευματική έρευνα και την πνευματική συζήτηση. Και πρέπει να έχουμε στα μάτια μας μπροστά τις νεότερες γενιές. Πώς θα πάμε καλύτερα με μικρότερα βάρη με επιτέλους μια στάλα αισιοδοξίας και ελπίδας στο μέλλον. Αυτό είναι κι όλα τα υπόλοιπα, μπορεί να δει ο καθένας ότι θέλει, αλλά είναι διαφορετικό και το ύφος και η φόρμα και οι λέξεις και το νόημα". 

 

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν "εκ των υστέρων και βλέποντας το σάλο που έχει προκληθεί, θεωρεί ήταν λάθος το timing", ο κ. Ξυδάκης είπε μεταξύ άλλων "ναι. Μπορείς στα δύσκολα να κρύβεσαι και να μη μιλάς. Νομίζω ότι κάθε στιγμή να έχουμε την παρρησία και το κόστος να πληρώσουμε, να μιλάμε στους συμπολίτες μας ανοιχτά με ειλικρίνεια και να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες του. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο, να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και να σκεφτόμαστε".

Σε νέα ερώτηση αν μπορεί να πει "πάση θυσία στο ευρώ;", ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε "πάση θυσία να αποκτήσει όραμα και ελπίδα ο ελληνικός λαός. Με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε εργαλείο. Τώρα που είμαστε στο ευρώ με το ευρώ" λέγοντας ότι δεν αφήνει εκ νέου ανοιχτό θέμα περί δραχμής, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, "θα πορευτούμε όπως είμαστε εδώ. Τώρα πρέπει κλείσουμε την αξιολόγηση με τον πιο πρόσφορο τρόπο για την κοινωνία Αυτό είναι το βήμα, Οι συζητήσεις μας, οι σκέψεις μας, οι στρατηγικές μας πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζονται. Αυτό μόνο, τίποτε παραπάνω".

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Ξυδάκη

Αδιάκοπος ο σάλος των αντιδράσεων 

Η σωρεία δηλώσεων του κ. ξυδάκη έχει πυροδοτήσει απο το πρωί οξείες αντιδράσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

«Στήνουν ένα σκηνικό, δήθεν διαπραγμάτευσης, δήθεν υπεράσπισης, των συμφερόντων του ελληνικού λαού, οδηγώντας τον σε τεράστια αδιέξοδα. Σιγά σιγά, επειδή η αλήθεια δύσκολα, μπορεί να κρυφτεί στη διάρκεια, γιατί πάντα βρίσκει την ευκαιρία να βγει στο φως, τα ίδια τα στελέχη της σιγά σιγά κι ένα - ένα, ομολογούν τις πραγματικές προθέσεις, και τι πραγματικά συμβαίνει» δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας. 

 

 

Σε ανακοίνωση του, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει «οι δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξυδάκη «περί δραχμής» (αλλά και οι δήθεν διορθωτικές του), δεν εξυπηρετούν παρά τις προθέσεις των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης που απεργάζονται την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να ξεκαθαρίσει την θέση του».

«Οι δηλώσεις του κ.Ξυδάκη περί δραχμής είναι απολύτως προκλητικές και επικίνδυνες. Μία απάντηση: Μην τολμήσετε!», ήταν το λακωνικό σχόλιο του Ανδρέα Λοβέρδου.