X

Metron Analysis: Υπέρ της δραχμής τρεις στους δέκα Έλληνες

Εντυπωσιακά τα στοιχεία σχετικά με την γνώμη των πολιτών για το ευρώ και τη δραχμή. Σάλος από τις δηλώσεις Ξυδάκη.

Ant1news

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία σχετικά με την γνώμη των πολιτών για το ευρώ και τη δραχμή, τα οποία ανέδειξε η δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του ΑΝΤ1, που παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Σε ερώτηση σχετικά με την προτίμηση των συμμετεχόντων γύρω από την παραμονή της χώρας στο ευρώ ή την επιστροφή της στη δραχμή, το 64% των ερωτηθέντων απάντησε ναι στο Ευρώ, το 31% ναι στη Δραχμή και 5% «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Μάλιστα, το ποσοστό υπέρ της δραχμής είναι από τα υψηλότερα που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ποσοστά υπέρ της δραχμής που καταγράφονται ανάμεσα στους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. 

Συγκεκριμένα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό υπέρ της δραχμής ανεβαίνει στο 39% ενώ στους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ εκτοξεύεται στο 50% υπέρ του εθνικού νομίσματος.

 

Εν τω μεταξύ, σάλο προκάλεσαν χθες οι δηλώσεις του Νίκου Ξυδάκη περί δραχμής, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία επτά χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε».

Στην συνέχεια ο κ. Ξυδάκης μίλησε για διαστρέβλωση των δηλώσεων του και υποστήριξε πως ο λαός πρέπει να αποκτήσει όραμα και ελπίδα με κάθε πρόσφορο μέσο και εργαλείο. «Τώρα που είμαστε στο ευρώ, με το ευρώ…», είπε.

Οι δηλώσεις του κ. ξυδάκη, ωστόσο, πυροδότησαν οξείες αντιδράσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης.