X

Σφοδρές αντιδράσεις για τους ύμνους της Χρυσής Αυγής στην ναζιστική Γερμανία

Βίντεο – ντοκουμέντο με σύσσωμη την ηγεσία της Χρυσής Αυγής να τραγουδά υπέρ του τρίτου ράιχ. Αντιδράσεις από τα κόμματα.

Ant1news

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και στο οποίο εμφανίζεται σύσσωμη η ηγεσία της Χρυσής Αυγής να εξυμνεί τη ναζιστική Γερμανία, το τρίτο Ράιχ και τα Ες Ες, σε συναυλία η οποία φέρει το χαρακτήρα τελετουργικού.

Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Γιώργος Μισιάκας (Μάστορας), Απόστολος Γκλέτσος (συγγενής του δημάρχου Στυλίδας) κ.ά. βρίσκονται ανάμεσα σε υποστηρικτές του κόμματος.

Η συναυλία που έλαβε χώρα στις 30 Ιανουαρίου του 2005, φέρεται να είχε διοργανωθεί από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής και το βίντεο ντοκουμέντο δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών.

«Οι Χρυσαυγίτες με ωμό και καθαρό τρόπο παρουσιάζουν τον εαυτό τους, χωρίς μακιγιάζ. Ως νεοναζιστική οργάνωση, όπως ακριβώς είναι. Όσοι τους στηρίζουν δεν έχουν απολύτως καμιά δικαιολογία. Έχουν μεγάλες ευθύνες. Το ίδιο κι όσοι από την κυβέρνηση τους κάνουν πλάτες κατά καιρούς και φωτογραφίζονται μαζί τους σε ακριτικά νησιά, νομιμοποιώντας την παρουσία τους. Ύστερα από όσα έρχονται στο φως είναι ακόμη περισσότερο εκτεθειμένοι» αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου σε δήλωσή της αναφέρει ότι «τo αποκρουστικό  πρόσωπο του νεοναζισμού στην Ελλάδα το γνωρίζαμε. Το βίντεο που αποκαλύπτει η «Εφημερίδα των Συντακτών» το επιβεβαιώνει με τον πλέον θλιβερό τρόπο. Πράγματι, ορισμένοι νεόκοποι πολιτικοί παράγοντες θέλουν να αποκρύψουν τις ευθύνες τους για τη νομιμοποίηση των νεοναζιστών. Ένας από αυτούς είναι ο γνωστός Σταύρος Θεοδωράκης που μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή του πρωτοστάτησε πριν από μερικά χρόνια στο ξέπλυμα των νεοναζιστών και των ακροδεξιών, οι οποίοι στη συνέχεια κλήθηκαν να στελεχώσουν άλλο κόμμα. 

«Υ.Γ. Το να μην κατανοεί κάποιος τη σημασία και τον συμβολισμό της επίσκεψης της διακομματικής επιτροπής της Βουλής στο ακριτικό Καστελόριζο δείχνει απλώς πως είναι περιορισμένης αντίληψης και μειωμένης ευθύνης», καταλήγει η κ. Παπαδοπούλου.

Στην εκπρόσωπο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, απάντησε με ανακοίνωση του το Ποτάμι, υποστηρίζοντας ότι, «επιμένουν οι ακροδεξιοί ΑΝΕΛ να μιλούν για υψηλού συμβολισμού επίσκεψη στο Καστελόριζο προσπαθώντας να δώσουν εθνικό περιεχόμενο στις εναγκαλισμούς τους και τις πόζες τους με τον Κασιδιάρη και τον Παππά.

Δικαίωμά τους, μόνο που οι ΑΝΕΛ είναι και υπουργοί και υφυπουργοί στην κυβέρνηση Τσίπρα, οπότε ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ πρέπει να απαντήσουν: οι φίλοι των φίλων μου είναι και δικοί μου φίλοι; Η συμφωνία με τον Καμμένο περιλαμβάνει όλο το πακέτο; Και ακροδεξιά και ακρο- ακροδεξιά;».

Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ,Μανταλένα Παπαδοπούλου, απάντησε στην ανακοίνωση του Ποταμιού τονίζοντας ότι, «ο ποταμίσιος υπηρέτης πολλών αφεντάδων κάνει πως δεν θυμάται ότι ήταν αυτός που ξέπλυνε κανονικά τους νεοναζιστές και τους ακροδεξιούς στις αλήστου μνήμης τηλεοπτικές εκπομπές του και μάλιστα χαριεντιζόταν μαζί τους.

 Είναι φυσικό να τηρεί αιδήμονα σιωπή γι’ αυτή τη στάση του. Και τώρα που ένας - ένας εγκαταλείπουν το Ποτάμι του πολιτικού τυχοδιωκτισμού, το οποίο πλέον μετατρέπεται σε …ρυάκι, βρίσκεται σε μόνιμο παραλήρημα συνειδητής διαστρέβλωσης και γελοιότητας. Έχει τη συμπόνια μας».