X

Μητσοτάκης: η χώρα βρίσκεται σε κατήφορο και η Κυβέρνηση πατάει γκάζι

«Η Κυβέρνηση ακολουθεί τακτική καμένης γης, οι εκλογές θα λειτουργήσουν ως κάθαρση» είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας σε σύσκεψη με τους τομεάρχες. Συνάντηση με Γιάννη Στουρνάρα.

Ant1news

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι προοπτικές ανάπτυξης και η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον κ. Στουρνάρα στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), η μείωση των καταθέσεων, τα capital controls και το Q.E.,  η κερδοφορία και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και τέλος η υπόθεση της Τράπεζας Αττικής.

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) που ανέρχονται σε περίπου 106 δις ευρώ ή 45% του συνόλου των δανείων ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η επίλυση του προβλήματος απαιτεί πολιτική βούληση, οικονομική σταθερότητα, αντιμετώπιση των εμποδίων, επιτάχυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, νομική προστασία των στελεχών των τραπεζών και δημιουργία δευτερογενούς αγοράς με δραστηριοποίηση εταιρειών διαχείρισης, ώστε να γίνουν γρήγορα βήματα για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου μείωσης των «κόκκινων δανείων» κατά 40 δις ευρώ μέχρι το 2019.

Νωρίτερα, σε σύσκεψη που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους τομεάρχες του κόμματός του, τους κάλεσε να είναι σκληροί και αμείλικτοι με την Κυβέρνηση ασκώντας τα αντιπολιτευτικά καθήκοντα. 

Μιλώντας σε σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε πως «η χώρα βρίσκεται σε κατήφορο και η κυβέρνηση πατάει γκάζι».

«Η Κυβέρνηση ακολουθεί τακτική καμένης γης, οι εκλογές θα λειτουργήσουν ως κάθαρση, λαός και ιστορία δεν θα δείξουν καμία επιείκεια», ανάφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι οι πολίτες ζητούν επανεκκίνηση.

 

Εξαπολύοντας επίθεση για την κατάσταση στην Οικονομία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «το πυροτέχνημα της 20ής Φεβρουαρίου, έσβησε. Τα λεγόμενα αντίμετρα, αν ψηφιστούν, δεν εφαρμοστούν αφού θα ισχύσουν μόνο αν υπερβούμε το πλεόνασμα του 3,5 %, κάτι που δεν θα γίνει, αφού και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγε ότι είναι ανέφικτο. Η κυβέρνηση επιχειρεί πάλι να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό. Τα σημάδια για την οικονομία είναι απογοητευτικά, η αγορά έχει αποσταθεροποιηθεί, το Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών, το φιάσκο με τον ΕΦΚΑ απειλεί με κατάρρευση όλο το ασφαλιστικό σύστημα, έχουμε εκροή καταθέσεων και χιλιάδες επιχειρήσεις και πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους. Τα “κόκκινα” δάνεια τραυματίζουν το τραπεζικό σύστημα που αδυνατεί να στηρίξει την ανάπτυξη».

 

«Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση οδηγούμαστε σε τραγικό αδιέξοδο με ανυπολόγιστες συνέπειες. Δεν υπαρχει πεδίο για μία διαπραγμάτευση που να κλείσει εποικοδομητικά την αξιολόγηση» τόνισε. Είπε ακόμη ότι αν η οικονομία δεν αποκτήσει αναπτυξιακή δυναμική δεν θα βγούμε στις αγορές το 2018 και το τέταρτο μνημόνιο θα γίνει μονόδρομος.

Για τις εργασιακές σχέσεις είπε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί τη μείωση των συντάξεων. «Κάποιοι μιλούν για εργασιακό μεσαίωνα και ξεχνούν ότι μεσαίωνας είναι αυτό που υπάρχει σήμερα στην αγορά εργασίας».

Κατηγόρησε την Κυβέρνηση λέγοντας οπτι παριστάνει ότι αγωνίζεται για τις σχέσεις εργασίας, αλλά δεν νοιάζεται για τις θέσεις εργασίας που χάνονται.

Για τα ενεργειακά είπε ότι η Κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά από το 95% στο 50%, «και το έκαναν με μηδενικό αντάλλαγμα».