X

Σάλος για την “13η σύνταξη” του Μπαλαούρα

Το έκτακτο βοήθημα του πιστώθηκε από λάθος του συστήματος. Τι λέει ο ίδιος ο βουλευτής. Τον "αδειάζει" ο Σύλλογος εργαζομένων της ΤτΕ. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Ant1news

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας πήρε το εφάπαξ βοήθημα για τους συνταξιούχους  τον Δεκέμβριο του 2016.

Ο κ. Μπαλαούρας έχει συνταξιοδοτηθεί ως εργαζόμενος, αλλά η σύνταξη του έχει περικοπεί κατά 70%,σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία καθώς παίρνει τη βουλευτική αποζημίωση. Αποτέλεσμα αυτού είναι το σύστημα "ΗΔΙΚΑ" να δει μόνο αυτό το ποσό και να «αποφανθεί» ότι ο κ. Μπαλαούρας έπρεπε να λάβει το εφάπαξ βοήθημα για τους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Μπαλαούρας μόλις αντιλήφθηκε το λάθος, αποφάσισε να διαθέσει το ποσό σε 2 συλλόγους, ισόποσα στο Ταμείο Αλληλεγγύης του Συλλόγου Συνταξιούχων της ΤτΕ και στο Απεργιακό Ταμείο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΤτΕ, καταθέτοντας από 150 ευρώ στο κάθε σύλλογο και μάλιστα ενημέρωσε με επιστολή του το σύλλογο της τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση όμως η ανάδειξη του θέματος δημιουργεί προβληματισμό για το πόσοι μπορεί να είναι αυτοί που πήραν το εφάπαξ βοήθημα και δεν το δικαιούνταν στην πραγματικότητα.

Ο κ. Μπαλαούρας μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» και παραδέχθηκε ότι όντως του καταβλήθηκε το επίδομα, αλλά αμέσως μόλις το αντιλήφθηκε διέθεσε το ποσό στους δυο συλλόγους που προαναφέρθηκαν.

"Αδειάζει" τον Μπαλαούρα ο Σύλλογος εργαζομένων της ΤτΕ

Ωστόσο, ο Σύλλογος Εργαζομένων της Τράπεζας της Ελλάδος με ανακοίνωσή αδειάζει τον κ. Μπαλαούρα  σχετικά με το πώς έγινε γνωστό και τις ενέργειες που ακολούθησαν για τη 13η σύνταξη που πήρε στο τέλος του 2016 .

Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Μπαλαούρας, ο Σύλλογος των εργαζομένων της ΤτΕ αναφέρει ότι ήταν ο ίδιος ο σύλλογος που εντόπισε τη χορήγηση του επιδόματος στον κ. Μπαλαούρα.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΤΕ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στις αρχές Ιανουαρίου εντοπίστηκε η χορήγηση του βοηθήματος στον πρώην εργαζόμενο και συνταξιούχο της Τράπεζας της Ελλάδος Μάκη Μπαλαούρα και ανακοινώθηκε στις 9 Ιανουαρίου, καθώς και ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε εννέα ολόκληρες ημέρες για να στείλει επιστολή στον σύλλογο με τον οποίο να ανακοινώνει ότι επιστρέφει από 150 ευρώ στο απεργιακό ταμείο του Σ.Υ.Τ.Ε. και στον Λογαριασμό Αλληλεγγύης του Σ.Σ.Τ.Ε.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Σε πόσους μη δικαιούχους, όπως στον εν ενεργεία Βουλευτή κ. Μπαλαούρα, καταβλήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 300 ευρώ», ζητά να πληροφορηθεί με αφορμή την αποκάλυψη για το ποσό που έλαβε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Με ερώτηση του στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας ο βουλευτής της ΝΔ και γραμματέας του κόμματος αναρωτιέται αν υπάρχει κάποιος έλεγχος και πόσοι ακόμη έλαβαν, χωρίς να δικαιούνται,  έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

 

«Είναι απολύτως εμφανής η προχειρότητα και η ανεπάρκεια στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση οποιασδήποτε πολιτικής από τη σημερινή κυβέρνηση», αναφέρει και προσθέτει: «Η αποκάλυψη προκαλεί αίσθηση και επιβεβαιώνει την ορθότητα της κριτικής εναντίον αυτής της αποσπασματικής και αναιτιολόγητης κυβερνητικής απόφασης, αφού εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με πλήρη προχειρότητα. Είναι βέβαιο ότι η καταβολή του επιδόματος, αυτό που ο κυβερνητικός Βουλευτής χαρακτηρίζει ως  «αδυναμία του συστήματος» έχει δοθεί και σε χιλιάδες άλλους που δεν  το δικαιούνται καθώς ο νόμος δεν περιλάμβανε καμία εξαίρεση για αυτούς για τους οποίους έχει ανασταλεί η καταβολή του μεγαλύτερου μέρους της σύνταξης ή άλλες δικλείδες ασφαλείας».

«Η περίπτωση Μπαλαούρα είναι άλλη μία απόδειξη της ανικανότητας και του αλαλούμ αυτής της Κυβέρνησης. Η χώρα αξίζει κάτι καλύτερο! Εδώ είδατε δώσανε χρήματα σε κάποιους που δεν τα χρειάζονται και άφησαν απ' έξω απόρους, άνεργους και όλους εκείνους που πραγματικά τα έχουν ανάγκη» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς στο περιστύλιο της Βουλής όσον αφορά την υπόθεση Μπαλαούρα για την "13η σύνταξη".