X

“Πυρά” της αντιπολίτευσης για “ματωμένα πλεονάσματα”

Για καταστροφή της πραγματικής οικονομίας κάνει λόγο ο Βασίλης Κικίλιας. "Δεν μπορεί να πανηγυρίζει κανείς" λέει η Φώφη Γεννηματά. Στο ίδιο μήκος κύματος ΚΚΕ και Ποτάμι.

Ant1news

Πρωτογενές πλεόνασμα μαμούθ για το 2016 ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, κρεμώντας στα "μανταλάκια" τις εσφαλμένες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το γεγονός σχολιάζει με ποικίλους τρόπους η αντιπολίτευση, τα κόμματα της οποίας συμφωνούν ότι αυτό δεν είναι αποτέλεσμα υγιούς προσπάθειας. Όπως άλλωστε τόνισε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, "ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης".

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας σχολίασε ότι εάν τα πράγματα στην οικονομία πήγαιναν καλά, κανείς δεν θα ζητούσε πρόσθετα μέτρα για τα επόμενα χρόνια.

«Αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα του κ. Τσίπρα οφείλεται στην καταστροφή της πραγματικής οικονομίας και συγκεκριμένα στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με μέτρα άνω των 5 δις μόνο για το 2016, στην εκτόξευση των κατασχέσεων και των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και σε μια γενικευμένη εσωτερική στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα», τονίζει ο κ. Κικίλιας.

Προσθέτει μάλιστα ότι σε λίγες μέρες, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα φέρει στη Βουλή τις περικοπές των συντάξεων για πάνω από 1.000.000 Έλληνες και τη μείωση του αφορολόγητου, που πλήττει όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη. «Με αυτήν την Κυβέρνηση, η πορεία της χώρας είναι προδιαγεγραμμένη:  Πραγματική οικονομία σε ασφυξία, Ελλάδα σε ύφεση, κοινωνία σε απόγνωση. Η χώρα χρειάζεται μια άλλη Κυβέρνηση για να μπει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης με γενναίες μειώσεις φόρων, περικοπές δαπανών και προσέλκυση επενδύσεων» καταλήγει ο ίδιος.

Με παρέμβασή της η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά τονίζει ότι το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 δεν είναι αποτέλεσμα μιας υγιούς προσπάθειας στην οικονομία, με ανάπτυξη, επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αλλά οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξοντωτική υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

«Δεν συνδέεται με την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, όταν οι έλεγχοι το 2016 σημείωσαν ιστορικό χαμηλό. Δεν μπορεί να πανηγυρίζει κανείς όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών πλησιάζουν τα 100 δις ευρώ, οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία τα 18 δις ευρώ και τα κόκκινα δάνεια εκτοξεύονται στα 110 δις ευρώ. Με τέτοια προέλευση, δυστυχώς αυτές οι επιδόσεις δεν μπορούν να επαναληφθούν» τονίζει η κα Γεννηματά.

Προσθέτει δε ότι «σε κάθε περίπτωση το κεντρικό ζητούμενο της χώρας είναι η ανάπτυξη που μεταξύ των άλλων καθιστά ρεαλιστικά και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Θέμα όπου οι επιδόσεις της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα είναι πραγματικά θλιβερές. Αυτές οι επιδόσεις έφεραν το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων 9 δις ευρώ και αυτές κυρίως είναι ο λόγος που μπαίνουν οι συντάξεις κ το αφορολόγητο στην προκρούστεια κλίνη των πρωτογενών πλεονασμάτων».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΚΚΕ, το οποίο σημειώνει σε ανακοίνωσή του η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμφανίζει ως επιτυχία τα ματωμένα πλεονάσματα των περικοπών και της φοροληστείας, κρύβοντας ότι η πολιτική αυτή, όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα ενταθεί με το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει να φέρει προς ψήφιση στη βουλή. «Στην ουσία κάνει αυτό που έκανε παλιότερα η κυβέρνηση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους σήμερα αλλάζει ρόλους, ώστε από κοινού να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση στην πολιτική χρεοκοπίας του λαού» τονίζει το ΚΚΕ.

Από πλευράς του ο Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε στο Twitter: "Ας μην πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το πλεόνασμα 3,9%. Έχει πολύ δάκρυ μέσα. Πολλούς φόρους και πολλές στερήσεις".

 

Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι σχολιάζει παράλληλα ότι πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% σημαίνει:

  • Υπερφορολόγηση της Ελλάδας που (ακόμη) εργάζεται και παράγει
  • Αύξηση των προκαταβολών φόρου στις επιχειρήσεις, στους αγρότες και στους ελεύθερους επιχειρηματίες
  • Μη αποπληρωμή των υποχρεώσεων του δημοσίου (τον Δεκεμβρίου τα ληξιπρόθεσμα ανέρχονταν στα 4,554 δις - τον Φεβρουάριο έφτασαν τα 5,048 δις).
  • Καθυστέρηση επιστροφών ΦΠΑ (ανάμεσα σε αυτές και επιστροφές 1 δις που δεν έχουν επεξεργαστεί από τις ΔΟΥ - ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ ξεπερνά τις 350 ημέρες ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις που περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ 4,5 χρόνια).

«Το πλεόνασμα λοιπόν δεν είναι καρπός ανάπτυξης αλλά προϊόν αφαίμαξης της κοινωνίας από τους  ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αφαίμαξη που συνεχίστηκε και το ΄17. Αφαίμαξη που τρέφει ένα κομματικό κράτος (με ρεκόρ πενταετίας στις προσλήψεις εκτάκτων και συνεχή διόγκωση των κυβερνητικών γραφείων). Αφαίμαξη που δεν θα σταματήσει όσο κυβερνούν ιδεοληπτικοί λαϊκιστές που αδιαφορούν για την παραγωγή και την πραγματική οικονομία» καταλήγει το Ποτάμι.