X

Σε διαφορετική γραμμή από την Γεννηματά ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ

Διάσταση απόψεων μεταξύ της ηγεσίας και της γραμματείας του ΠΑΣΟΚ. Στο πλευρό της Φώφης κατά Ξεκαλάκη ο Λοβέρδος. Αιχμές για Θεοχαρόπουλο άφησε ο Ανδρουλάκης.

Ant1news

Tης Στεφανίας Μουρελάτου

Για «δημιουργία νέου προοδευτικού πλειοψηφικού ρεύματος στην πολιτική ζωή», που θα φέρει «φρέσκο αέρα» στη Δημοκρατική Συμπαράταξη έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στην έναρξη των εργασιών του 7ης Συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, από όπου εξαπύλσε επίθεση στην Κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Την ώρα όμως που η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «διεύρυνση» της παράταξης, λέγοντας ότι, «οι πόρτες της είναι ανοικτές σε κόμματα, κινήσεις και προσωπικότητες» και περιγράφοντας ένα Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ( που θα λάβει χώρα το τριήμερο μεταξύ 30ής Ιουνίου και 2άς Ιουλίου), ο Γραμματέας του κόμματος, Στέφανος Ξεκακαλάκης, εξέφραζε άλλη άποψη.

«Το συνέδριο δεν μπορεί να είναι οικογενειακό», είπε και ζήτησε «κάλπες για όλες τις πολιτικές αποφάσεις και εκλογή οργάνων», με στόχο να μείνει «ανοιχτή η πόρτα του διαλόγου και η προοπτική αναδόμησης της παράταξης» και απώτερο σκοπό στο Συνέδριο «να εκπροσωπείται η κοινωνία».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τάχθηκε κατά της πρότασης Ξεκαλάκη, τονίζοντας ότι «σε αυτή την πορεία δεν είμαστε μόνοι, υπάρχουν και τα θέλω των άλλων. Ας προσαρμοστούμε χωρίς γκρίνια και διενέξεις».

«Δεν κάνουμε ένα συνέδριο ΠΑΣΟΚ, αλλά ένα πολυκομματικο φορέα, δεν θα εκλεγούν όργανα αυτή είναι η συμφωνία», αντέτεινε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τονίζοντας ότι, «ανοίγουμε παράθυρα και κανείς δεν αποκλείεται...».

 

Όπως είπε, «η παράταξη έχει χαράξει αυτόνομη πορεία και δεν την αγγίζουν αντιδεξιά ή αντιαριστερά μέτωπα».

Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση, επέμεινε ότι, «το πρωτογενές πλεόνασμα οφείλεται την εξοντωτική φορολόγηση και όχι σε ένα υγιές αναπτυξιακό πρότυπο. Ως εκ τούτου», όπως είπε, «τέτοιες επιδόσεις δεν μπορούν να επαναληφθούν».

«Αυτά τα νέα μέτρα που πιθανώς θα προέλθουν από τον δημοσιονομικό κόφτη, έχουν αποκλειστικά την υπογραφή Τρίπρα και αυτής της κυβέρνησης των αποτυχιών» τόνισε η Φώφη Γεννηματά και επανέλαβε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν υπάρχει καμία περίπτωση να στηρίξει αυτό το δημοσιονομικό πακέτο.

 

Εκτίμησε δε ότι, «οι εκλογές θα γίνουν πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης», χαρακτήρισε ωστόσο «γραφική» την εικόνα των κομμάτων που ζητούν συνεχώς εκλογές, αφού, όπως είπε, «δεν μπορούν να τις επιβάλουν».

«Η λύση δεν είναι η επανάληψη παλαιών συντηρητικών επιλογών και η παλινόρθωση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι αυτή την περίοδο το δίλημμα για τη χώρα είναι «εθνική συνεννόηση ή εθνική καταστροφή».

 

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υποστήριξε μεταξύ άλλων, «ας ανοίξουν οι πόρτες αλλά με κανόνες. Καθαρές λύσεις και κουβέντες. Θα υπάρχει ενοποίηση ή κάποιος θα βγει στη συνδιάσκεψη και θα πει με ρίξανε, έπρεπε να κάνω το δημοψήφισμα όπως αυτό του Τσίπρα που έκλεισε τις τράπεζες;

Οι πόρτες είναι ανοιχτές, αλλά άλλο να συνεργάζεται κάποιος ως ανεξάρτητος βουλευτής και άλλο να εντάσσονται στην Κ.Ο μας. Είναι ηθικό το θέμα. Δεν γίνεται εμείς να συνυπογράφουμε ερωτήσεις με ανθρώπους που έστηναν κρεμάλες στο Σύνταγμα (εννοώντας τον Παναγούλη).

Ή πάμε σε ΕΠΙΝΕ (το ιδρυτικό συνέδριο του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όταν ενώθηκαν όλοι υπό τον Μιτεράν) ή σε ανοικτή διαδικασία με την αυτονομία κομμάτων! Δεν μπορεί ο Θεοχαρόπουλος να λέει ιδιωτικά ότι θέλει ΕΠΙΝΕ και μπροστά άλλο.