X

Διαπληκτισμοί στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ

Σε… φωτιά εξελίχθηκε η «φλόγα» που είχε ανοίξει νωρίς στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Ψηφίστηκε, παρά τις διαφωνίες, η συμφωνία Γεννηματά-Παπανδρέου-Θεοχαρόπουλου.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Η «σπίθα» είχε… ανάψει από νωρίς, όταν, με πρώτο τον γραμματέα του κόμματος Στέφανο Ξεκαλακη και κατόπιν τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλακη, αμφισβητήθηκε η συμφωνία Γεννηματά - Παπανδρέου – Θεοχαρόπουλου, να γίνει συνέδριο θέσεων χωρίς εκλογή οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης 29 Ιουνίου με 1 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα ο Στέφανος Ξεκαλακης ανέφερε ότι: «Το συνέδριο δεν μπορεί να είναι οικογενειακό. Κάλπες για όλες τις πολιτικές αποφάσεις και εκλογή οργάνων».

Με «καρφιά» προς τους κκ Παπανδρέου και Θεοχαρόπουλο, ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε το δίλημμα : «Ή πάμε σε Ιδρυτικό Συνέδριο ή σε μια απλή ανοικτή διαδικασία! Δεν μπορεί ο Θεοχαρόπουλος να λέει ιδιωτικά ότι θέλει ενοποίηση και μπροστά να τα γυρίζει».

Τρία μέλη μάλιστα του πολιτικού συμβουλίου (Σπυρόπουλος, Ζαρπαλάς και Αναστασίου)  σχηματοποίησαν την πρόταση Ανδρουλάκη σε κείμενο.

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ , και ενώ στην αίθουσα βρίσκονταν περίπου 90 μέλη του οργάνου, - μόλις 30 κατά την περιγραφή των προεδρικών-, ένα τμήμα μελών της Κεντρικής Επιτροπής αποχώρησε από την διαδικασία αρνούμενο να τεθούν σε ψηφοφορία η εισήγηση της Προέδρου και η πρόταση των τριών μελών του Πολιτικού Συμβουλίου ).

Αρνητικά περιγράφηκε ότι ήταν και δύο μέλη του Προεδρείου (Τζελέπης και Βεργοπούλου) και αποχώρησαν.

Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα προτείνοντας να τεθεί η πρόταση των τριών σε πολιτικό συμβούλιο και κατόπιν σε νέα συνεδρίαση της ΚΠΕ. Για απονομιμοποιήση της διαδικασίας φέρεται να μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης ενώ πυροσβεστικά έδρασε ο Παύλος Γερουλάνος ζητώντας να μην «μπαχαλοποιηθεί» η διαδικασία.

Μετά τις αποχωρήσεις, περί τα 60 μέλη της ΚΠΕ, - πολύ λιγότερα κατά τους προεδρικούς-, έκαναν ψηφοφορία στην  οποία η πρόταση των τριών έλαβε 44 ψήφους.

Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά έβλεπαν σκοπιμότητα κάποιων να δημιουργήσουν εντυπώσεις συμπεριφερόμενοι «σαν να ήταν σε 15μελες».

Η οργή των διαφωνούντων με την στρατηγική της Φώφης Γεννηματά , έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν το γραφείο Τύπου κυκλοφόρησε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η εισήγηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.