X

Μητσοτάκης σε Γιλντιρίμ: προϋπόθεση καλής γειτονίας ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου

Τι είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ στον Τούρκο Πρωθυπουργό για τις τουρκικές προκλήσεις, το  μεταναστευτικό και το προσφυγικό.

Ant1news

«Είναι καλύτερα για το αμοιβαίο συμφέρον μας οι σχέσεις μας να είναι ειρηνικές, εποικοδομητικές, σχέσεις συνεργασίας  και καλής γειτονίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος είδε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Προκόπη Παυλόπουλο και το ηχηρό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και την μακρά συνεργασία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο «αντάλλαξαν μηνύματα» για το Αιγαίο, τα ενεργειακά και το Κυπριακό.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε ουσιαστική και ειλικρινή την ωραιία συνάντηση του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό,  «προϋπόθεση της καλής γειτονίας είναι ο ο έμπρακτος σεβασμός του διεθνούς δικαίου, των διεθνών κανόνων , η ειλικρίνεια και η αποφυγή κάθε είδους περιττής πρόκλησης».

Σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ως Νέα Δημοκρατία «υποστηρίζουμε την ανάγκη να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση βασισμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, τονίζοντας σε δήλωση του, αμέσως μετά απο την συνάντηση με τον κ. Γιλντιρίμ, «είμαστε υπέρ της επανένωσης του νησιού, χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς την παρωχημένη λογική των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων».