X

Κουμουτσάκος: η Τουρκία να σεβαστεί την οικουμενικότητα της Αγίας Σοφίας

Παρέμβαση της Unesco ζητά ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, μετά από την νέα τουρκική πρόκληση.

Ant1news

«Η Τουρκία φαίνεται ότι δεν διδάσκεται από την Ιστορία», αναφέρει σε δήλωση του αναφορικά με την νέα τουρκική πρόκληση και την απόπειρα της τουρκικής Κυβέρνησης να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφία, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως τονίζει ο Γιώργος Κουμουτσάκος, «το τουρκικό Κράτος κάνει μεγάλο λάθος, ειδικά σε αυτήν την ταραγμένη εποχή, να βάζει την θρησκεία στην υπηρεσία πολιτικών επιδιώξεων».. 

«Οφείλει άμεσα να αλλάξει πορεία. Οφείλει να  σεβαστεί την Αγία Σοφία ως μνημείο μοναδικής σπουδαιότητας για τον  παγκόσμιο πολιτισμό», επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας «καλούμε την UNESCO και τα Κράτη–μέλη της να παρέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά για την προστασία του οικουμενικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας».

Λοβέρδος: Η Αγία Σοφία είναι μουσείο και όχι μουσουλμανικό τέμενος

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας: «Η Αγία Σοφία είναι μουσείο και όχι μουσουλμανικό τέμενος. Αυτή η διάκριση είναι και αυτονόητη και δεδομένη για την διεθνή κοινότητα», δήλωσε.

«Στην περίπτωση που η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει, στρέφεται προφανώς, όχι μόνο κατά της Ελλάδας με την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής εντός της Αγίας Σοφίας, αλλά κατά του συνόλου του παγκόσμιου χώρου που σέβεται την θρησκευτική ελευθερία», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.