X

Γεννηματά: εκλογή ηγεσίας από τη βάση τον Οκτώβριο

Το χρονοδιάγραμμα για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Πολιτική ρελάνς της Φώφης Γεννηματά ανακοινώνοντας εκλογή αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς τον Οκτώβριο και Ιδρυτικό Συνέδριο τον Δεκέμβριο, κίνηση που επιχειρεί να κάμψει την δυσπιστία στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι το εγχείρημα της κεντροαριστεράς καθυστερούσε αλλά και την αποστασιοποίηση του Ποταμιού με το αιτιολογικό ότι οι διαδικασίες δεν είχαν κοινωνική αναφορά.

Μάλιστα η κ.Γεννηματά επιχειρώντας να προσεταιριστεί τον Σταύρο Θεοδωράκη ανακοίνωσε ότι ο Νίκος Αλιβιζάτος θα είναι ο επικεφαλής της Επιτροπής Προσωπικοτήτων που θα εποπτεύει την διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Αλιβιζάτος είχε προταθεί  το 2015 από τον Σταύρο Θεοδωράκη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Περιθώρια για παιχνίδια με τις λέξεις και διαστρεβλώσεις δεν χωρούν» ξεκαθάρισε η κ.Γεννηματά  απευθύνοντας το προσκλητήριο της σε όλα τα στελέχη πλην εκείνων που όπως είπε, έπιασαν στασίδι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς την πολιτική τοποθέτηση του κεντροαριστερού πόλου, η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε ότι  εργάζεται για έναν ισχυρό πόλο που δεν θα γίνει συμπλήρωμα ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, που έγινε δεκτός με συνθήματα στο συνέδριο, κάλεσε προσωπικά τον Σταύρο Θεοδωράκη και ξεκαθάρισε: «περάσαμε πολλά για να γίνουμε κομπάρσοι στον δεξιό νεοφιλελευθερισμό ή στους αριστερούς ψάλτες της καραμανλικής χρεοκοπίας».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, από την πλευρά του, τόνισε πως «οι μεταγραφές βουλευτών δημιούργησαν ένα χάσμα στις σχέσεις μας. Θέλουμε καθαρές κουβέντες και καθαρούς προοδευτικούς στόχους. Γι’αυτό άλλωστε στη δική μας Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει θέση για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

«Ο τόπος έχει ανάγκη ένα προοδευτικό κίνημα απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς συντηρητικούς, απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς λαϊκιστές . Ένα Κίνημα που δεν θα είναι άθροισμα επιτελείων. Ένα Κίνημα που θα καθορίσει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα επαναφέρει τη Λογική και θα τολμήσει ριζοσπαστικές αλλαγές», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, πρότεινε τον Οκτώβριο να υπάρξει διπλή κάλπη ώστε πέρα από τον αρχηγό, να επιλέξουν οι πολίτες και την μορφή του κεντροαριστερού πόλου, αν δηλαδή θα είναι ομοσπονδία κομμάτων ή ενιαίο κόμμα με διάλυση των σχηματισμών που θα το απαρτίζουν.

Ο Γιάννης Ραγκούσης εκ μέρους της Ώρας Αποφάσεων, που έχει συστήσει με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη, χαιρέτησε ως σωστές τις προτάσεις της Φώφης Γεννηματά με ανάρτηση στο Facebook  και ανακοίνωσε ότι αύριο θα μιλήσει στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Όμως φαίνεται ότι έδρασε αυτοβούλως και χωρίς να έχει συνεννοηθεί με τους πολιτικούς συνοδοιπόρους του. Γι’ αυτό και διαγράφηκε!

Σημίτης: νέα κόμματα δεν προέρχονται από το μηδέν

Ο Κώστας Σημίτης πρόκρινε ενότητα. "Το κύριο θέμα είναι η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση χωρίς διαχωριστικές γραμμές, χωρίς συζητήσεις για το ποιος προσχώρησε σε ποιόν για το ποιος δικαιούται και ποιος δεν δικαιούται να επικαλείται το παρελθόν.  Είναι γι’ αυτό κατανοητό ότι σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση το 64% των αυτοτοποθετούμενων στο χώρο τη Κεντροαριστεράς θεωρεί σκόπιμο τη δημιουργία ενός κόμματος από νέους ηλικιακά και από νέα πρόσωπα στην πολιτική. Ίσως η δημοσκόπηση αυτή εξυπηρετεί κάποια σκοπιμότητα.  Νέα κόμματα δεν προέρχονται από το μηδέν. Χτίζονται σε προσπάθειες και απόψεις που υπάρχουν ήδη.  Αλλά η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την επικρατούσα αίσθηση ότι επιβάλλεται αλλαγή, μια νέα προσπάθεια απελευθερωμένη από δεσμεύσεις του παρελθόντος" σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός. 

Επέμεινε στο “φλερτ” ο Τζανακόπουλος

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επέμεινε στο πολιτικό φλερτ προς την Δημοκρατική Συμπαράταξη υπογραμμίζοντας ότι είναι ασυμφιλίωτα τα χάσματα με τη ΝΔ και οι μεγάλες προοδευτικές τομές απαιτούν συμμαχίες. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλςο μάλιστα αποδόμησε την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για ευρείας συνεργασίας κυβέρνηση με την συμμετοχή και της ΝΔ.

Μητσοτάκης: συνεννόηση στα μεγάλα και τα δύσκολα

Συνεννόηση στα μεγάλα και στα δύσκολα πρότεινε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετίζοντας το συνέδριο. Άφησε μάλιστα ανοιχτό τι θα γίνει στο μέλλον μιας και τα δυο κόμματα όπως τόνισε έχουν δείξει ότι βάζουν πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον.

"Τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη μας χωρίζουν αρκετά. Αυτά όμως που μας χωρίζουν είναι, πιστεύω, λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν. ​Κι αυτό που έχουμε κοινό είναι, κυρίως, η πίστη στους δημοκρατικούς κανόνες και στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Δηλαδή η προσήλωση στο εθνικό συμφέρον. Γι’ αυτό ο κύκλος των σχέσεων της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ πέρασε - περισσότερες από μία φορές- και από την πόλωση αλλά και από τη συναίνεση. ​Παρά τις δυσκολίες επιτελέσαμε το εθνικό μας καθήκον. Κανείς δεν ξέρει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον"​ τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.