X

“Κλείδωσε” η ημερομηνία της εκλογής αρχηγού για την Κεντροαριστερά (βίντεο)

Κορυφώνονται οι διεργασίες για την ηγεσία του νέου κόμματος. Ποιοί είναι μέχρι στιγμής οι “μνηστήρες” που τη διεκδικούν.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Στην αποψινή συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου αποφασίστηκε ότι η εκλογή του Προέδρου του νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς θα διεξαχθεί στις 5 Νοεμβρίου και στις 12 Νοεμβρίου αν χρειαστεί δεύτερος γύρος.

Οι κανόνες εκλογής θα ακολουθήσουν τα πρότυπα της εσωκομματικής διαδικασίας στη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή ο πρώτος γύρος είναι ανοικτός προς όλους τους πολίτες, ενώ στον δεύτερο γύρο δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι ψηφοφόροι της πρώτης Κυριακής.

Έως τις 8 Σεπτεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι για την προεδρία θα πρέπει να καταθέσουν την υποψηφιότητα τους συνοδευόμενη από χίλιες κατ'ελάχιστο υπογραφές, με πανελλαδική διασπορά και τουλάχιστον από τις επτά περιφέρειες. Στην κατάθεση της υποψηφιότητας θα αναφέρεται η δέσμευση ότι ο ενδιαφερόμενος για την προεδρία στηρίζει το εγχείρημα του νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Ορίστηκε συμβολικό τίμημα 2.000 ευρώ για κάθε υποψήφιο.

Σε επόμενη συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιηθεί η διαδικασία της λεγόμενης εξ αποστάσεως ή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, καθώς επιθυμία της επιτροπής Αλιβιζάτου είναι η παράταξη να πρωτοτυπήσει εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά τέτοια διαδικασία. Όμως πρέπει να διευθετηθεί περαιτέρω πως θα διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου και η ταυτοπροσωπεια του ψηφοφόρου. Στην επόμενη συνεδρίαση παραπέμπεται και το ζήτημα των debates.