X

Κουτσούμπας: η παραχώρηση αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ να συνοδεύεται από πόρους

Τι συζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ με τον Δήμαρχο Δομοκού, κατά την επίσκεψη του στην περιοχή.

Ant1news

Με τον δήμαρχο Δομοκού Δημήτρη Τζιαχρήστα συναντήθηκε σήμερα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Φθιώτιδα. 

Στην συνάντηση, η οποία έγινε στο Δημαρχείο της πόλης, συμμετείχαν ο Κώστας Μπασδέκης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Αντώνης Αλεξός από το Γραφείο της ΤΕ Φθιώδιτας, Τάσος Χρονάς στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Λαμίας της Λαϊκής Συσπείρωσης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δομοκού της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χρήστος Νιάνιος, Κώστας Οικονόμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, από τον δήμαρχο αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της περιοχής, απόρροια της αντιλαϊκής πολιτικής, όσον αφορά την Υγεία, την Παιδεία, το αρδευτικό σύστημα με δεδομένο ότι πρόκειται για αγροτική – κτηνοτροφική περιοχή, το αποχετευτικό δίκτυο τη συγκοινωνία, το οδικό δίκτυο κά.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να γίνει λόγος για παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αφού το Κέντρο Υγείας έχει αποψιλωθεί από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λόγο υποχρηματοδότησης, ενώ οι 11 αγροτικοί γιατροί στης περιοχής έχουν αποσπαστεί το Κέντρο Υγείας της Δομοκού. Για όλο το δήμο Δομοκού (32 κοινότητες) υπάρχουν μόνο δύο ασθενοφόρα που τις περισσότερες μέρες είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών. Τα σχολικά κτίρια είναι παλαιωμένα, με αποτέλεσμα τον χειμώνα τα παιδιά να υποφέρουν από το κρύο. Έργα αρδευτικά, όπως το υπόγειο δίκτυο από το φράγμα του Σμοκόβου, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες, προχωράει με αργούς ρυθμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, λόγω υποχρηματοδότησης. Επίσης, το αρδευτικό έργο που είναι έτοιμο για τα χωριά του Νέου Μοναστηρίου και αφορά 72 χιλιάδες στρέμματα και την ύδρευση των χωριών του κάμπου που ανήκουν στο δήμο, βρίσκεται σε αναμονή καθότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει «ανοίξει» ακόμα το πρόγραμμα.

 

Αντίστοιχα και για το αποχετευτικό δίκτυο των δύο μεγάλων χωριών του δήμου (Ομβριακής και Νέου Μοναστηρίου) αν και είναι έτοιμες οι μελέτες εδώ και χρόνια, τα έργα «σκοντάφτουν» στη νομοθεσία που ορίζει ότι για τέτοια έργα θα πρέπει ο δήμος ή η κοινότητα να έχει πάνω από 2000 κατοίκους. Η δημοτική αρχή ζητά το όριο αυτό να μειωθεί στους 1000 κατοίκους γιατί σε μία αγροτική περιοχή σαν τον Δήμο Δομοκού και σε παρόμοιους δήμους με αυτή τη λογική δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποχετευτικό έργο.

Πλημμελής ως ανύπαρκτη είναι η συντήρηση των ήδη υπαρκτών αποστραγγιστικών υποδομών της λίμνης τ. Ξυνιάδας, ενώ απαιτείται η δρομολόγηση εκ νέου έργων στράγγισης για την προστασία των καλλιεργειών από πλημμύρες.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε ότι το συνολικότερο πρόβλημα είναι ότι δίνονται συνολικότερες αρμοδιότητες στους δήμους, χωρίς να τους παρέχονται οι κατάλληλοι πόροι και κεντρικά σχέδια για το πώς θα λυθούν προβλήματα. Ανέδειξε ότι Δήμοι και Περιφέρειες έχουν πλέον μετατραπεί σε μηχανισμούς του κράτους, βραχίονες υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής για την απαλλαγή της κεντρικής διοίκησης από βασικές υποχρεώσεις προκειμένου να ανοίγονται νέα πεδία κερδοφορία για το κεφάλαιο. Για το λόγο αυτό τόνισε ότι οι δήμαρχοι, θα πρέπει να είναι αγωνιστές, αντιπολίτευση στην κεντρική εξουσία διεκδικώντας για το συμφέρον των κατοίκων των περιοχών τους και του τόπου.

Ανέφερε ακόμα ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό, τι περνάει από το χέρι του, τόσο στην περιφέρεια όσο και κεντρικά για την προώθηση των αιτημάτων του δήμου για την ολοκλήρωση των αρδευτικών και αποχετευτικών έργων.

Φωτογραφίες: 902.gr