X

Σύγκρουση διαρκείας για την Eldorado Gold

Καταιγισμός δηλώσεων και αντιδράσεων για την απόφαση της Eldorado Gold. Τι υποστηρίζει η εταιρεία. Ποιοι είναι οι όροι που θέτει ο Υπουργός Περιβάλλοντος.

Ant1news

Σε ένα σκληρό επιχειρηματικό και πολιτικό "μπρα ντε φερ" έχει εξελίσσεται το θέμα της Eldorado Gold και των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική. Το υπουργείο διαμηνύει ότι εντός της εβδομάδας η εταιρεία θα λάβει την άδεια λειτουργείας εμπλουτισμού για το μεταλλείο της Ολυμπιάδας, ενώ ο αρμόδιος υπουργός τονίζει ότι για την Ελληνική πλευρά το μείζον ζήτημα εκτός από το περιβαλλοντικό είναι και το θέμα των κερδών για το Ελληνικό Δημόσιο


Σε δηλώσεις του στον Real Fm  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, τόνισε ότι η επένδυση της Eldorado πρέπει να τηρεί, με βάση τη σύμβαση που έχει με το ελληνικό Δημόσιο, δύο απαράβατους κανόνες, να είναι περιβαλλοντικά ασφαλής και να καθετοποιήσει όλη τη διαδικασία παραγωγής.

Παράλληλα, ανέφερε ότι "υπάρχουν θέματα, τα οποία ακόμα δεν έχουν επιλυθεί από την εταιρεία και από το Δημόσιο. Αντί τον τεχνικό διάλογο που πρότεινε η εταιρεία για να τα επιλύσουμε, προτείναμε τη διαιτησία. Η διαιτησία βγαίνει αυτήν την εβδομάδα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι υπεύθυνο, άρα προχωράμε συντεταγμένα στην καλύτερη λύση, που την έχει αποδεχθεί και η εταιρεία, να πάμε στη διαιτησία και να ξεκαθαρίσουμε όλα τα θέματα εκεί».

Συγκεκριμένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός» Δημήτρης Δημητριάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σημείωσε πως "το έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο, δεν μας έχει κοινοποιηθεί ποιους περιβαλλοντικούς όρους παραβιάζουμε. Μας έχει επιβληθεί ένα πρόστιμο το οποίο πληρώσαμε και έχουμε κάνει ένσταση στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και για το οποίο είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως θα δικαιωθούμε. Είναι ντροπή να λέγεται πως δεν κινούμαστε νόμιμα εντός της ΕΕ". 

 

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες περί εκβιασμών από την πλευρά της κυβέρνησης ο κ. Δημητριάδης τόνισε: «δεν απειλούμε κανέναν δεν στείλαμε κανένα τελεσίγραφο. Υπάρχει εκκρεμότητα για τη διαιτησία εδώ και οχτώ μήνες. Έχουμε απολέσει 2,5 δισ δολάρια κεφαλαιοποίησης τα τελευταία χρόνια και πρέπει να κατανοήσουν όλοι πως οι ιδιώτες δεν κινούνται με όρους πολιτικούς. Περιμένουμε μέχρι τις 22 του μηνός τις 3 άδειες που νόμιμα πρέπει να μας δοθούν».

Πυρά από την αντιπολίτευση 

Κατηγορίες κατά της κυβέρνησης εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία. Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Βασίλης Κικίλας σε δήλωσή του τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους στις Σκουριές. Μιλά για επενδύσεις, ενώ στην πραγματικότητα τις διώχνει: στο Ελληνικό, στην Κέρκυρα, στη Χαλκιδική. Η κυνική μεταμόρφωσή του σε φίλο των επενδύσεων, κράτησε μόλις μια μέρα». 

 

Την ίδια ώρα Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης κάνουν λόγο για παιχνίδια σε βάρος των εργαζόμενων.  

«2.500 εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία. Πριν αλέκτωρ λαλήσει … μια μεγάλη επιχείρηση κλείνει και το προσωπείο του φιλοεπενδυτή κ.Τσίπρα στη ΔΕΘ καταρρέει» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

«Οι χαρές και τα πανηγύρια για τον κ. Τσίπρα και την παρέα του στη Θεσσαλονίκη τελείωσαν. Ο λογαριασμός, όμως, θα σταλεί στις 4.000 οικογένειες που χάνουν τη δουλειά τους, χάνουν το ψωμί τους στη Χαλκιδική», είπε από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης.