X

“Επιφυλάξεις” Καμμένου μετά την αναδίπλωση ΑΝΕΛ για την “Τουρκική Ένωση Ξάνθης”

«Αναστροφή» στην στάση του κυβερνητικού εταίρου, μετά το «τελεσίγραφο» ΝΔ και άλλων κομμάτων. Τι δήλωσε η Μ. Παπαδοπούλου.

Ant1news

Αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση των ΑΝΕΛ για στήριξη σε μια σειρά διατάξεων με τις οποίες μέχρι πρότινος το κόμμα διαφωνούσε με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», αλλά και το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, κίνηση που προκάλεσε οξείες αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ο κυβερνητικός εταίρος αποφάσισε να αλλάξει στάση, μετά το ξεκάθαρο μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας και άλλων κομμάτων ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν διατάξεις τις οποίες θα υπερψηφίζει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, και σε αυτήν την απόφαση, φαίνεται ότι υπάρχουν αποκλίσεις και δεύτερες σκέψεις. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος επιφυλάχθηκε για το αν θα ψηφίσει την νέα τροπολογία που θα φέρει η Κυβέρνηση για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σημείωσε «η “Τουρκική Ένωση Ξάνθης” είναι ένα ευαίσθητο θέμα, εθνικά, πάλι έχω εγείρει, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί όταν πάλι επανέλθει το υπουργείο Δικαιοσύνης για να υλοποιήσει τη διατύπωση, έτσι ώστε να προστατεύσουμε τη Συνθήκη της Λωζάννης. Εάν έρθει χωρίς προστασία της Συνθήκης της Λωζάννης, έτσι ώστε οποιοδήποτε σωματείο, μία αστική υπόθεση, να παίρνει την ονομασία, ονοματοδοτείται, χωρίς επιθετικό προσδιορισμό τουρκικό αλλά οτιδήποτε άλλο μειονοτικό ή οτιδήποτε άλλο, όχι δεν μπορεί να ψηφιστεί αυτό».

Λίγη ώρα αργότερα, απαντώντας και στις επικρίσεις των τελευταίων 24ώρων, σε δήλωση της η Εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου αναφέρει «η στάση και οι θέσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι απόλυτα ξεκάθαρες και κρυστάλλινες από την πρώτη στιγμή. Η συνεργασία μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με τον χαρακτήρα της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Η δική τους συνεργασία στηρίχθηκε σε πολιτική συναλλαγή που είχε ως στόχο τη συγκάλυψη και το κουκούλωμα των σκανδάλων του ΠΑΣΟΚ».