X

Τσίπρας: περισσότερη ανάπτυξη, λιγότεροι φόροι

Εξαιρετικό το momentum για να αφήσουμε πίσω μας τον εφιάλτη της ύφεσης, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ έξω από το Βελλίδειο.

Ant1news

Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά θετικό momentumγια την ελληνική οικονομία διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας  στο 2ο Thessaloniki Summit του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Η χρονιά που διανύουμε είναι η τελευταία της εποχής των μνημονίων και ίσως η πιο σημαντική, σημείωσε και πρόσθεσε πως «τώρα είναι που πρέπει να δείξουμε αυτοπεποίθηση και μέγιστη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, ώστε να αφήσουμε πίσω τον εφιάλτη της ύφεσης».

Όπως είπε ο κ Τσίπρας η κυβέρνηση παρά τους περιορισμούς της επιτροπείας διαμορφώνει το σχέδιο για έξοδο από την κρίση και εκπληρώνει το αίτημα για μεταρρυθμίσεις με κανόνες για ίση μεταχείριση σε όλους. «Η ρήξη μας με το παρελθόν των προνομιακών σχέσεων ήταν, είναι και θα παραμείνει απόλυτη», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός

«Τέλος στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο παρελθόν υπήρξε μια κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα με μίζες και θαλασσοδάνεια. Όπως είπε αυτή υπονόμευσε την υγιή επιχειρηματικότητα και την αριστεία. «Η υγιής παραγωγικότητα θεμελιώνεται μόνο στην πραγματική επένδυση που αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα της χώρας και στηρίζεται σε ένα εργατικό δυναμικό που αμείβεται με βάση την προσφορά», τόνισε και συμπλήρωσε: «Eίναι μια επιχειρηματικότητα που σέβεται το περιβάλλον, επενδύει στην καινοτομία και σέβεται τον εργαζόμενο. Αυτό είναι το μοντέλο του αύριο, το μοντέλο της έντασης γνώσης».

«Πάμπλουτοι επιχειρηματίες με πτωχευμένες επιχειρήσεις»

Αυτοί που μιλούν για ελεύθερη οικονομία επέβαλαν το πιο προστατευτικό μοντέλο: αυτό για τους ημέτερους, τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα τον ΟΑΣΘ. Μιλούν για ελεύθερο ανταγωνισμό, αλλά όταν βρέθηκαν στα πράγματα, εφήρμοσαν μια εξαιρετικά προνομιακή πρόσβαση «κολλητών και κουμπάρων» σε κρατικές προμήθειες, είπε ο κ. Τσίπρας. Έτσι οδηγηθήκαμε στην κρίση και τα μνημόνια με πάμπλουτους επιχειρηματίες αλλά πτωχευμένες επιχειρήσεις.

 

Περί επενδύσεων

Είναι εύκολο να μιλάς για επενδύσεις, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Πόσα χρόνια είχαν βαλτώσει σημαντικές υποθέσεις, ρώτησε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στους αυτοκινητόδρομους, το μετρό της Θεσσαλονίκης, το σιδηρόδρομο, τα ενεργειακά project, το Ελληνικό και τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

«Δεν είμαστε μάγοι, ούτε μαθητευόμενοι μάγοι. Δεν θέλω να το παινευτώ αλλά θαρρώ πως αυτά τα δυο δύσκολα χρόνια ήταν χρόνια διαχείρισης πολύ δύσκολων κρίσεων και έχω συσσωρεύσει εμπειρία που άλλοι πρωθυπουργοί δεν έχουν κερδίσει ούτε σε δυο δεκαετίες».

Τα αποτελέσματα, συμπλήρωσε, έρχονται με σκληρή δουλειά, αρχές και τήρηση της νομιμότητας. Είμαι βέβαιος ότι θα δώσει περισσότερα στο μέλλον. «Όχι μόνο με τη συνδρομή σας αλλά τον πρωταγωνιστικό σας ρόλο».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι περάσαμε από το Grexit στο Grinvest και προσέθεσε ότι «κάποιοι που άφησαν επενδύσεις να λιμνάζουν για χρόνια σήμερα κουνούν το δάχτυλο».

«Όλοι θέλουν ολοκλήρωση του προγράμματος»

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα θετικά στοιχεία της οικονομίας και την αύξηση των εξαγωγών. Όπως είπε αυτό που μένει είναι η ασφαλής έξοδος από το πρόγραμμα που προϋποθέτει την ασφαλή και έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης για να αποφύγουμε νέους κύκλους αβεβαιότητας.

Όπως είπε, όλες οι πλευρές εργάζονται για το σκοπό αυτό. Το κάνουν γιατί μόνο όφελος θα έχουν από την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση αυτής της περιπέτειας. «Το πρόγραμμα θα τελειώσει στην ώρα του, εμείς δουλεύουμε για διατηρήσιμους και όχι συγκυριακούς ρυθμούς ανάπτυξης. Να μην είναι μόνο νούμερα, να μεταφράζονται σε θέσεις εργασίας».

 

«Δημιουργήθηκαν 263.000 θέσεις εργασίας»

Έχουμε δει μοντέλα που η ανάπτυξη δεν μεταφράζεται σε θέσεις εργασίας. Είναι ένα μοντέλο που δημιουργεί «φούσκες», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας έμφαση  στο ότι στη χώρα μας υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα, αν και υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Δημιουργήθηκαν 263.000 θέσεις εργασίας, ένα ρεκόρ 16ετίας.

Τα δημοσιονομικά

Για δυο χρόνια υπερκαλύψαμε τους στόχους, ενώ πετύχαμε να διαμορφώσουμε έναν οδικό χάρτη για το χρέος που εγγυάται τη βιωσιμότητά του. Οι αγορές υποδέχτηκαν με καλούς όρους την πρώτη μας έξοδο, ενώ μειώθηκαν τα spread των ομολόγων, σημείωσε.

Τόνισε ότι υπάρχει ρεκόρ εννέα ετών στη μεταποίηση αλλά το ποσοστό της στο ΑΕΠ έχει υποχωρήσει. Στόχος είναι να φτάσει το 15% ως το 2020.

«Περισσότερη ανάπτυξη, λιγότεροι φόροι»

Μόνο μέσα από την ανάπτυξη θα ξανακερδίσουμε την εργασία και θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και να νοικοκυριά και να ανακουφίσουμε την κοινωνία από το υπέρμετρο βάρος της φορολογίας, που αποφασίστηκε σε συνθήκες κρίσης, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε κινήσεις στο φορολογικό μέτωπο, όπως οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι αλλαγές στο σύστημα δημοσίων συμβάσεων, την ηλεκτρονική τιμολόγηση και την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.

Σε ότι αφορά τις δαπάνες του προϋπολογισμού, έκανε λόγο για έλεγχο ώστε να εξασφαλιστεί ότι έχουν το μέγιστο δυνατό όφελος.

Πριν ξεκινήσει την ομιλία του ο Πρωθυπουργός, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και διαδηλωτών που προσπάθησαν να προσεγγίσουν το Βελλίδειο.