X

ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: “Καμπανάκι” Τσακαλώτου για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

"Ενστάσεις" από τον Νίκο Φίλη και για το Προσφυγικό. Γκρίνια βουλευτών για "κλειστές πόρτες" στα υπουργεία.

Ant1news

Την αναγκαιότητα να προχωρήσει το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η διενέργεια των πλειστηριασμών ακινήτων – για τα οποία μετά τους «κεραυνούς» Eurogroup και Ντράγκι» η Κυβέρνηση ανακοίνωσε σκληρά μέτρα – τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χτυπώντας το «καμπανάκι της ανακεφαλαιοποίησης» των τραπεζών και θυμίζοντας ότι τα stress test της ΕΚΤ έρχονται στις 5 Φεβρουαρίου.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά απο τον Πρωθυπουργό, ο Υπ. Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες τόνισε ό,τι πρέπει ως τότε να έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση. 

Ο κ. Τσακαλώτος φέρεται ακόμη να υπερασπίστηκε την συμφωνία για πλειστηριασμούς με όριο της εμπορικής αξίας στις 300.000 ευρώ και να προειδοποίησε ότι πρέπει να προχωρήσει το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων, συνδέοντας το εμμέσως με την «υγεία» του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. 

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Υπ. Οικονομικών σημείωσε ότι τα «κόκκινα δάνεια» είναι το «μεγάλο ζήτημα» της χώρας, λέγοντας ότι είναι καλή η συμφωνία για όριο πλειστηριασμού στις 300.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι «από εκεί κ πάνω, δεν είναι ούτε προοδευτικά δίκαιο ή Αριστερό να προστατεύουμε αυτές τις οφειλές»

 


«Πίεση» για Προσφυγικό - Γκρίνια για «κλειστές πόρτες»

Παίρνοντας τον λόγο, ο Νίκος Φίλης επανέλαβε πως «δεν πρέπει να μιλάμε για έξοδο από τα μνημόνια», διότι δεν είναι σαφές τι σηματοδοτεί αυτό, ενώ σε ότι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επανασύνδεσης οικογενειών.

 

Στο Προσφυγικό και την πίεση που αυξάνει από τις τοπικές κοινωνίες, έκαναν λόγο πολλοί από τους περίπου 35 βουλευτές που πήραν τον λόγο στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές «γκρίνιαξαν» στον Αλέξη Τσίπρα, θέτοντας ζητήματα συντονισμού ΚΟ – Κυβέρνησης για την αποτροπή αιφνιδιασμών με νομοσχέδια, ενώ τέθηκαν και γενικά προβλήματα στην επικοινωνία βουλευτών με Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων, καθώς όπως είπαν συναντούν συχνά «κλειστές πόρτες».

 

Από τα άλλα θέματα που κυριάρχησαν στην συζήτηση ήταν η ανάγκη ενίσχυσης της Αστυνομίας με εξοπλισμό, η δίκαιη κατανομή του κοινωνικού μερίσματος (για την οποία τέθηκαν πολλές προτάσεις), καθώς και ο προβληματισμός βουλευτών, όπως αυτών από την βόρεια Ελλάδα για θέματα που αφορούν το επίδομα θέρμανσης.