X

Κεντροαριστερά: θρίαμβος της Φώφης Γεννηματά στον πρώτο γύρο των εκλογών

Δεύτερος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ο Ν. Ανδρουλάκης. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση στις κάλπες για την ανάδειξη αρχηγού.

Ant1news

Ξεκάθαρη προτίμηση στο πρόσωπο της Φώφης Γεννηματά έδειξε η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες για την ανάδειξη αρχηγού του νέου φορέα στην Κεντροαριστερά. Όπως, όλα δείχνουν δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει τη νίκη από τον πρώτο γύρο και θα χρειαστεί να “μονομαχήσει” με τον Νίκο Ανδρουλάκη στις 19 Νοεμβρίου.

Με καταμετρημένα 150.000 ψηφοδέλτια από συνολικά 210.264, η Φώφη Γεννηματά προηγείται με μεγάλη διαφορά (43,34%) στην “κούρσα”.

Δεύτερος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων έρχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης (25,72%), με τρίτο των Γιώργο Καμίνη (13,2%).

Ακολουθούν ο Σταύρος Θεοδωράκης (8,8%), ο Γιάννης Μανιάτης (4,2%), ο Γιάννης Ραγκούσης (2,4%), ο Κώστας Γάτσιος (1,5%), ο Απόστολος Πόντας (0,5%) και ο Δημήτρης Τζιώτης (0,2%).

Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών (ξεπέρασαν τις 210.000) στις εκλογές της Κεντροαριστεράς αναπτέρωσε τις ελπίδες των υποψήφιων προέδρων, που στις δηλώσεις τους υπογράμμισαν, την ανάγκη να μπουν γερά θεμέλια για την αναγέννηση της παράταξης.

 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Αλιβιζάτος, έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία ανεξάρτητα από τον νικητή και σημείωσε ότι ο κόσμος έδειξε ότι θέλει κάτι γνήσια μεταρρυθμιστικό ανάμεσα στην ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό το σημερινό είναι η καλύτερη απάντηση στους κυνικούς και όσους ειρωνεύονταν τη διαδικασία» προσέθεσε.

 

Λίγα λεπτά μετά από τα μεσάνυχτα, και ενώ η καταμέτρηση συνεχιζόταν, ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Θέλω να συγχαρώ και δημοσίως την κυρία Γεννηματά για την επιτυχία της. Ελπίζω να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της προοδευτικής παράταξης. Θέλω να συγχαρώ επίσης τους άλλους συνυποψήφιούς μου για τον αγώνα που έδωσαν. Η συμμετοχή 210.264 πολιτών είναι και δική τους επιτυχία. Συγχαρητήρια στον καθηγητή Αλιβιζάτο και τους συνεργάτες του καθώς και τους χιλιάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα που συνέβαλαν στην επιτυχία της διαδικασίας». «Ευχαριστώ τους πολίτες που με στήριξαν και σε αυτή τη μάχη. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται», κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

 

Τα μηνύματα των υποψήφιων αρχηγών

«Όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη νέα αλλαγή», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος.

Με την ευκαιρία η κ. Γεννηματά απηύθυνε έκκληση στους προοδευτικούς πολίτες να στείλουν με την ψήφο τους ένα μήνυμα ενότητας της παράταξης. «Ένα μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό αυτής της κυβέρνησης. Ένα μήνυμα αντίδρασης στη συντήρηση και στη λιτότητα. Αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, εθνικής αυτοπεποίθησης. Τολμάμε για την παράταξη, τολμάμε για τη χώρα μας και όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη νέα αλλαγή».

 

«Πιστεύω ότι θα το κερδίσουμε το στοίχημα. Ξέρετε έχω πει ότι πρέπει να ψηφίσουν πάνω από 200.000 πολίτες. Πρέπει να δώσουμε μία απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, στα λάθη της κυβέρνησης, στον λαϊκισμό που ζούμε και να καταλάβουν ότι έχει κι άλλο δρόμο αυτή η χώρα. Αρκεί να βρεθούν στο τιμόνι, άνθρωποι που έχουν δουλέψει, άνθρωποι που γνωρίζουν, άνθρωποι που τολμάνε και είναι της λογικής και όχι των ψεύτικων ιδεολογιών» δήλωσε από πλευράς του ο Σταύρος Θεοδωράκης.

 

«Την Κυριακή δεν πάμε να ψηφίσουμε μόνο ένα πρόσωπο. Η ψήφος είναι δήλωση και πολιτική πράξη ότι δημιουργούμε διέξοδο, αλλαγή στο διχαστικό δίπολο Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ, που καθηλώνει τη ζωή της χώρας και καθυστερεί την ανάπτυξη», δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης.

 

«Την Κυριακή κάνουμε την ανατροπή. Επιλέγουμε νέα ηγεσία και βάζουμε τέλος στη στασιμότητα του 7% της παράταξής μας! Στις 12 Νοεμβρίου πάμε #Μαζί_Μπροστά», έγραψε ο Γιάννης Μανιάτης. 

 

«Σήμερα ζούμε την πιο ευγενική και πολιτικά όμορφη ημέρα ενότητας στο προοδευτικό χώρο εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα είναι η ώρα των πολιτών που αποφασίζουν- αλλά και θα αποφασίζουν- για όλα και για όλους μας», σχολίασε ο Γιάννης Ραγκούσης.

 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης  τόνισε: «Ήρθε η ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις να ξαναπαίξουν ένα σημαντικό ρόλο και να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί. Για αυτό λοιπόν καλώ όλους τους πολίτες να συμμετέχουν και να γίνουμε συνιδρυτές αυτής της προσπάθειας» επεσήμανε μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο υποψήφιος πρόεδρος. 

 

Ο Κώστας Γάτσιος στις δηλώσεις του στάθηκε στην ανάγκη οι πολίτες να συμμετάσχουν για να καθορίσουν τις εξελίξεις. «Στόχος η ανανέωση με πρόσωπα και ιδέες. Το πρώτο βήμα για έναν νέο και ενιαίο πολιτικό φορέα που θα συγκρουστεί με τον παρασιτισμό και τη διαφθορά», τόνισε.

 

«Πιστεύω πως έφτασε η στιγμή να αφυπνιστούμε όλοι,  να συμμετάσχουμε όλοι και να δουλέψουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε ένα μεγάλο Κόμμα και μια νέα Ελλάδα που θα εκπληρώσει τις προσδοκίες και τα όνειρα μας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Απόστολος Πόντας.

  

«Σήμερα είναι η γιορτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η γιορτή της Δημοκρατίας. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, να πάμε μπροστά. Η μισή Ελλάδα είναι ΠΑΣΟΚ. Αυτήν την Ελλάδα πρέπει πάλι να κερδίσουμε. Από αύριο ξεκινάμε μία επανάσταση. Μία μάχη ιδεών. Μια μάχη για τη νέα Ελλάδα. Ευχαριστούμε τον κόσμο που ήρθε μαζί να ψηφίσει» δήλωσε ο επικοινωνιολόγος Δημήτρης Τζιώτης.

Σημίτης: το πρώτο αποφασιστικό βήμα

Σε δήλωση του, αφού ψήφισε, ο πρώην Πρωθυπουργός , Κώστας Σημίτης τόνισε ότι «σήμερα πραγματοποιείται το πρώτο αποφασιστικό βήμα. Για την αναγέννηση της κεντροαριστεράς και τη συμμετοχή της, από θέση δύναμης, στις πολιτικές εξελίξεις».

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο αδελφός του, Σπύρος, ερευνάται για ξέπλυμα χρήματος, ο πρώην Πρωθυπουργός είπε ότι «πρόκειται για μια συκοφαντική εκστρατεία, η οποία θέλει να υπονομεύσει τη δημιουργία μιας νέας κεντροαριστερής παράταξης. Δεν θα το πετύχει».

 

Παπανδρέου: είναι ώρα για μια διαφορετική πορεία της χώρας

Ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, αφότου ψήφισε στην Νέα Ερυθραία, δήλωσε «η σημερινή ημέρα είναι σημαντική, γιατί είναι ένα βήμα συμμετοχής. Ένα βήμα συμμετοχής για τους πολίτες, ένα βήμα συμμετοχής για τους φίλους και τα μέλη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Είναι και ένα κάλεσμα αλλαγής, διότι η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες, έχει τεράστιες δυνατότητες εάν ο Ελληνικός λαός ξαναβρεί την αυτοπεποίθηση, τη θέληση, να γίνουν αλλαγές. Να ξεφύγει από τις μεγάλες κουβέντες εκείνων των παρατάξεων, και της δεξιάς και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που ουσιαστικά εξαπάτησαν τον Ελληνικό λαό τάζοντας παραδείσους, αλλά κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την προσαρμογή μετά από την οικονομική κρίση. Είναι η ώρα για μια διαφορετική πορεία της χώρας, με πρωτοπορία το ίδιο τον πολίτη».

 

Βενιζέλος: Οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δύσκολες

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ψήφισε στις 2:00 το μεσημέρι στους Αμπελόκηπους και αμέσως μετά δήλωσε: «Εύχομαι η σημερινή διαδικασία να δώσει την ευκαιρία στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη να προβάλει με πολύ καθαρό τρόπο τις προγραμματικές της θέσεις, να αποκτήσει ξανά το δεσμό που είχε και πρέπει να έχει με την ελληνική κοινωνία και να παίξει το ρόλο της ως υπεύθυνη δύναμη υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δύσκολες και απαιτητικές για τον τόπο μας».