X

“Φουντώνει” η πολιτική αντιπαράθεση για τους πλειστηριασμούς

Ομαδικά “πυρά” κατά της Κυβέρνησης, η οποία διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας με αξία κάτω από 300.000 ευρώ.

Ant1news

Μπορεί το Ειρηνοδικείο της Αθήνας να λειτουργεί πλέον κανονικά, μετά τη χθεσινή αναβολή εκδίκασης των υποθέσεων, εξαιτίας του χάους που προκλήθηκε την Τετάρτη, ωστόσο ο “πόλεμος” που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν λέει να κοπάσει…

Τις πρωτοφανείς εικόνες βίας καταδίκασε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, χαρακτηρίζοντας μεν “λανθασμένη κίνηση” τη χρήση χημικών σε εσωτερικό χώρο, αλλά υπεραμυνόμενος των αστυνομικών που – όπως τόνισε – δέχθηκαν επίθεση με πυροσβεστήρες.

«Η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει πλειστηριασμός για πρώτη κατοικία αξίας κάτω από 300.000 ευρώ», τόνισε ο κ. Τόσκας, ενώ υπογράμμισε ότι «τα σπίτια που μπήκαν στους πλειστηριασμούς της Τετάρτης ήταν μεγάλης αξίας».

 

«Είναι απολύτως διασφαλισμένη η πρώτη κατοικία», τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real FM” ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής. «Η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν είναι έναντι των ιδιωτών, είναι έναντι των τραπεζών. Για αυτό όταν ήμασταν εμείς στην αντιπολίτευση λέγαμε “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” και εννοούσαμε την πρώτη κατοικία. Για αυτόν το λόγο πήραμε μέτρα όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση, ακριβώς για την πρώτη κατοικία», συμπλήρωσε. Ο κ. Κοντονής άφησε αιχμές για εκείνους που πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια του Ειρηνοδικείου. «Ποιους προστατεύουν;» διερωτήθηκε.

 

ΝΔ: δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία

Επίθεση στην Κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς εξαπέλυσε η Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας πως «είναι δείγμα της αναλγησίας της».

«Δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο προστασίας για τη λαϊκή κατοικία. Η Κυβέρνηση της ΝΔ είχε προστατεύσει την πρώτη κατοικία, την ώρα που αυτή η Κυβέρνηση ανέχεται τον παράνομο τζόγο», υποστήριξε η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως η Νέα Δημοκρατία μπορεί να βρει τα ακίνητα όσων έχουν βγάλει τα χρήματα στο εξωτερικό.

«Άκουσα τον κ. Τσακαλώτο να μιλά και νόμιζα ότι άκουγα εκπρόσωπο καπιταλισμού, γι' αυτό έχει τα λεφτά του στο εξωτερικό» είπε η κ. Σπυράκη, για να προσθέσει πως η ΝΔ έχει τη δυνατότητα να βρει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να προχωρήσει σε αυτούς τους πλειστηριασμούς και να προστατεύσει τη λαϊκή κατοικία. «Η κυβέρνηση δίνει μόνο το 60% της προστασίας που είχαμε δώσει εμείς, για το 2017» συμπλήρωσε.

 

“Πυρά” και από τα άλλα κόμματα

Πλήρως αντίθετη στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας δήλωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Θέμα FM”. «Είναι αδιαπραγμάτευτη η προστασία της πρώτης κατοικίας για τα δάνεια που έχουν λάβει μικρά και μεσαία νοικοκυριά», είπε η κα Γεννηματά, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει επιτέλους να ζητήσει παράταση η Κυβέρνηση από τους εταίρους για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που λήγει στο τέλος του 2017».

«Με τον ίδιο τρόπο που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απενοχοποίησε τα μνημόνια, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τη Μέρκελ, τον Τραμπ και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό ..., με τον ίδιο τρόπο προσπαθεί τώρα να απενοχοποιήσει τους πλειστηριασμούς, άλλοτε λέγοντας ότι έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, άλλοτε κοροϊδεύοντας ότι δήθεν αφορούν μόνο βίλες πλουσίων. Ο λαός, με την οργάνωση της πάλης του και τη μαζική του συμμετοχή στην απεργία στις 14 Δεκέμβρη, μπορεί να δώσει αποφασιστική απάντηση στην κυβέρνηση. Να περάσει στην αντεπίθεση βάζοντας στο στόχαστρο τον κύριο ένοχο, που είναι το κεφάλαιο, η εξουσία του, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που το υπηρετούν», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

 

Την ανάγκη για «σαφή εξασφάλιση της διάκρισης μεταξύ στρατηγικών κακοπληρωτών έναντι της πρώτης κατοικίας και αποτελεσματική διασφάλιση του δικαιώματος στην κατοικία», σημειώνει σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή ο Γιώργος Αμυράς, από το Ποτάμι.

«Η Kυβέρνηση οφείλει με νέο νόμο, άμεσα, να προστατεύσει την πρώτη κατοικία για όλους και τη δεύτερη για όσες οικογένειες έχουν παιδιά» υποστηρίζει η Ένωση Κεντρώων, ξεκαθαρίζοντας ότι «τα διάφορα που λένε οι υπουργοί, δικαιολογίες, προφάσεις ότι βγάζουμε στο σφυρί σπίτια πλουσίων και μπαταχτσήδων και όχι τη λαϊκή στέγη, όλα αυτά είναι μασημένα λόγια που θα φέρουν τη χώρα στοn προθάλαμο ενός νέου κοινωνικού εμφυλίου».